Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019

Εκδήλωση : Καζαντζάκης- Ζορμπάς- Αίγινα

  • Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 15:41
  • 2'

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27/4/2013 στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας η προγραμματισμένη από τον Δήμο Αίγινας εκδήλωση " ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ- ΖΟΡΜΠΑΣ – ΑΙΓΙΝΑ".

Στην εκδήλωση η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου της Αίγινας συμμετείχαν η Διεθνής Εταιρεία Φίλων κ. Καζαντζάκη και ο πολιτιστικός Σύλλογος " Ολβία Πόλις "

 Ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Θεοδόσης Σακκιώτης στην εισηγητική του ομιλία μεταξύ των άλλων τόνισε :

Το πολιτιστικό κεφάλαιο του νησιού μας αποτελεί εδώ και χρόνια Δημόσιο αγαθό και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ποιότητα της ζωής, την τοπική ανάπτυξη, την απασχόληση, την τοπική επιχειρηματικότητα. Με τρεις λέξεις την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ του νησιού μας.

Μέσα από αυτή την αντίληψη πραγματοποιείται σήμερα αυτή η πολύ σπουδαία εκδήλωση και μάλιστα σε ενα χώρο με μεγάλες περγαμηνές , όπου η πολιτιστική μας παράδοση κάνει το νησί μας ξεχωριστό.

-Ο Δήμος μας σε συνεργασία με την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και τον πολιτιστικό Σύλλογο " Ολβία Πόλις" διοργάνωσε την σημερινή εκδήλωση που έχει τον τίτλο " ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ-ΖΟΡΜΠΑΣ-ΑΙΓΙΝΑ "

Πρόκειται για δύο διαλέξεις ( κι αυτό έχει την σημασία του) από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη κ. Γιώργο Στασινάκη, λαμπρό επιστήμονα, - πρέσβη Ελληνισμού με αγάπη για την Αίγινα. , επίσης της κας Αθηνάς Βουγιούκα διδάκτορος Φιλολογίας μέλους της συντονιστικής επιτροπής της Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη , με την συμμετοχή του συμπατριώτη μας ηθοποιού κ. Ανέστη Κορνέζου ο οποίος θα διαβάσει αποσπάσματα από επιστολές του Ν. Καζαντζάκη που αναφέρονται στην Αίγινα και αποσπάσματα από το έργο " Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" που ώς γνωστόν έχει γραφεί από τον μεγάλο Κρητικό δημιουργό όπως και πολλά άλλα έργα του στο νησί της Αίγινας

Στο νησί μας δημιουργείται ενα σημαντικό νοητικό κεφάλαιο όπου η διανόηση τείνει να λειτουργήσει ώς κοινωνικό αξίωμα και επιπρόσθετα επιβεβαιώνεται συνεχώς ότι η προδευτική σκέψη λειτουργεί ώς ενα είδος απολαυστικής δημιουργίας.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε όπως παρακάτω
Χαιρετισμός Δημάρχου Αίγινας κ. Θεοδόση Σακκιώτη

Εισήγηση – Διάλεξη με θέμα: ''Η Ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη'' από τον

Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη κ. Γεώργιο Στασινάκη, πρέσβη Ελληνισμού.

Ανάγνωση αποσπασμάτων από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη ''Βίος και πολιτεία του Αλέξη

Ζορμπά'' και απόσπασμα επιστολών του συγγραφέα που αναφέρονται στην Αίγινα από τον ηθοποιό κ. Ανέστη Κορνέζο.

Διάλεξη της Καθηγήτριας φιλολόγου κας Αθηνάς Βουγιούκα, μέλους της συντονιστικής

Επιτροπής Διεθνούς Εταιρείας φίλων Ν. Καζαντζάκη με θέμα: '' Αφηγητής και Ζορμπάς στο

μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, δύο πρόσωπα εκ διαμέτρου αντίθετα''.

Συζήτηση
Επίσης στην αίθουσα θα λειτουργεί η έκθεση:
''Καζαντζάκης – Ζορμπάς'' - Δύο ελεύθεροι άνθρωποι, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 25 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη στην Γενεύη.