Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στο Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα - «Η Επάνοδος στην κοινωνική επανένταξη ξεκινά πριν από την αποφυλάκιση»

  • Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 18:10
  • 2'

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, αλλά και αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, η εκδήλωση με θέμα «Η “επάνοδος” στην κοινωνική επανένταξη ξεκινά πριν από την αποφυλάκιση - Το παρόν και το μέλλον της επαγγελματικής επανένταξης των αποφυλακισμένων».

Τοποθετήσεις πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου, η Πρόεδρος της Επανόδου Χ. Ζαραφωνίτου, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς Β. Μυλωνά, ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝΑΛ Μ. Σκανδάμης, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, κ.α. Τη συζήτηση συντόνιζε η Διευθύντρια της Επανόδου Φ. Μηλιώνη, ενώ καλωσόρισμα απηύθυνε ο Διευθυντής του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα Σ. Πατσογιάννης. Στο δεύτερο κύκλο της συζήτησης συμμετείχαν ο GroupPRManager, Kosmocar ΑΕ Ν. Μαρτίνος, ο Δημοσιογράφος εκπαιδευτικός Τ. Πουρναράκης, κ.α..

Κατά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ενώ έγινε και η απονομή των τίτλων αποφοίτησης από το Εργαστήριο μηχανολογίας αυτοκινήτου, ενώ προσφέρθηκαν συμβολικά δώρα και ένα βιβλίο από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.

Ο Περιφερειάρχης κατά την τοποθέτησή του συνεχάρη τα στελέχη της Επανόδου, του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης και του Ιδρύματος «Πάνος Μυλωνάς» για τη σημαντική δουλειά που έχουν κάνει και σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλει στη κοινωνική ενσωμάτωση των νέων παιδιών τα οποία αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία». Μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Η σημερινή εκδήλωση εδώ στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα δίνει ένα από τα πιο δημιουργικά και ελπιδοφόρα μηνύματα στο τέλος αυτής της χρονιάς. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο ενός επαγγελματικού προσανατολισμού και ανοίγονται ορίζοντες για την επάνοδο των κρατουμένων και την κοινωνικοποίησή τους. Τέτοιες πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα. Στην Περιφέρεια Αττικής η κοινωνική επανένταξη δεν αποτελεί μόνο καθήκον της πολιτείας αλλά θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δεσμευθεί ότι θα συμβάλουμε στην υλοποίηση μέσω του ΠΕΠ Αττικής στην υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης των ίσων ευκαιριών και εξάλειψης φαινομένων αποκλεισμού. Πρωτοβουλίες όπως οι σημερινή με συγκινούν ιδιαίτερα καθώς δίνουν φτερά στους νέους που αποφυλακίζονται. Οφείλουμε να συνεργαστούμε προκειμένου να συμβάλλουμε να πετάξουν ελεύθεροι στην κοινωνία και την νέα τους ζωή, έχοντας αφήσει πίσω ότι τους έφερε μέχρι εδώ. Κατά τον γλάρο Ιωνάθαν, άλλωστε, το βιβλίο που φέραμε σήμερα στους νεαρούς καταρτιζόμενους, «πρέπει να μάθουμε να έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων αλλά και των ορίων μας, -στο πέταγμά μας- , ώστε να τιμούμε το ταξίδι της ζωής και την διαδρομή του». Χρόνια πολλά σε όλους.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση οργανώθηκε με την ευκαιρία ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού προγράμματος “ConvictsUpskillingPathways (CUP)”, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος και η Επάνοδος Ν.Π.Ι.Δ. και στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί, στο εν λόγω Κατάστημα, Εργαστήριο μηχανολογίας αυτοκινήτου. Το Εργαστήριο παρακολουθούν 12 νεαροί κρατούμενοι και τα μαθήματα του ολοκληρώθηκαν σήμερα 29 Δεκεμβρίου 2021 με την απονομή των σχετικών τίτλων. Η εκδήλωση περιλάμβανε συζήτηση των εκπαιδευόμενων κρατουμένων με καταξιωμένους επαγγελματίες από τον χώρο του αντικειμένου της κατάρτισης (μηχανολογία αυτοκινήτου) και εκπροσώπους από την κοινωνία, για τις ευκαιρίες απασχόλησής τους μετά την αποφυλάκισή τους, και απονομή των πιστοποιητικών κατάρτισης σε όσους ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα.

Η Επάνοδος Ν.Π.Ι.Δ. συμμετέχει ως εταίρος στο εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ConvictsUpskillingPathways (CUP)” που χρηματοδοτείται από το Erasmus+, Άξονας «Στρατηγικές Συμπράξεις στην Εκπαίδευση Ενηλίκων». Tο πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης απασχολησιμότητας και κοινωνικής επανένταξης 210 ανδρών και γυναικών κρατουμένων σε έξι ευρωπαϊκές φυλακές στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ολλανδία, μέσω του σχεδιασμού και της πιλοτικής εφαρμογής καινοτόμων εργαλείων εκπαίδευσης και παρακολούθησης. Γίνεται στο Κατάστημα Κράτησης της Χαλκίδας, στο Ειδικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα και στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας.