Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή το Διαδικτυακό Σεμινάριο στους Καταστηματάρχες και φορείς του Πειραιά με Θέμα την Ασφάλεια

  • Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 16:48
  • 2'

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου το διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Αστεακή Ασφάλεια και Υποστήριξη Θυμάτων» του ευρωπαϊκού προγράμματυος BeSecure-FeelSecure (BSFS) του Δήμου Πειραιά, απευθυνόμενο σε τοπικούς καταστηματάρχες.

Το σεμινάριο έγινε υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγήτρια Εγκληματολογίας κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου BeSecure-FeelSecure (BSFS), το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της αστεακής ασφάλειας και τη μείωση του αισθήματος ανασφάλειας στην πόλη. Έγινε ενημέρωση των ιδιοκτητών καταστημάτων του Πειραιά για θέματα αστεακής ασφάλειας προκειμένου να μειωθεί το αίσθημα ανασφάλειας στην αγορά και τις επιχειρήσεις.

Στα πλαίσιο του σεμιναρίου απεύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου.

O Δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης μίλησε για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της αίσθησης ασφάλειας στον Πειραιά, της αναγκαιότητα μετεγκατάστασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά σε ένα ανάλογο κτήριο, τις παραβατικές συμπεριφορές λόγω του λιμανιού, την ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας και την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BSFS και άλλων παρεμβάσεων και προγραμμάτων προς όφελος της αγοράς του Πειραιά.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία του Υπουργείου με τον Δήμο Πειραιά και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έκανε λόγο για την θετική μεταφορά της ομάδας ΔΙΑΣ στο κτήριο ΚΕΡΑΝΗ, την τουριστική αστυνομία που στεγάζεται στον ΟΛΠ, για τα άλματα στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών για τον πολίτη, την υποστήριξη των θυμάτων μέσα από το πρόγραμμα BSFS, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην εγκληματικότητα μέσω διαδικτύου λόγω της ηλεκτρονικής απάτης.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου τοποθετήθηκε αναφερόμενος στην αγαστή συνεργασία των δυο Υπουργείων, Ναυτιλίας και Προστασίας Πολίτη, του Λιμενικού Σώματος και του Δήμου Πειραιά, μιλώντας για το γεγονός ότι η ασφάλεια είναι η βασική παράμετρος και για την οικονομική ανάπτυξη κάθε περιοχής. Μίλησε επίσης για την στήριξη του Υπουργείου στην ομάδα ΔΙΑΣ. Αναφέρθηκε επίσης στην σύσταση ομάδας στο Υπουργείο για τα θέματα ηλεκτρονικής απάτης ώστε να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις για πρόληψη και καταστολή. Ενώ ζήτησε την συνεισφορά της Καθηγήτριας κ. Χριστίνας Ζαραφωνίτου, με την οποία συνεργάζεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον σωφρονιστικό τομέα, έτσι ώστε να οργανωθεί μια επιστημονική ημερίδα για την ηλεκτρονική απάτη που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες. Ζήτησε δε, να του παρασχεθούν τα ερευνητικά στοιχεία του προγράμματος BSFS από την κ. Ζαραφωνίτου, ώστε να τα μελετήσει εις βάθος.

Η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του ΕΑΣΤΕ του Παντείου και Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος BSFS, κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου επσημαίνοντας τα βασικά επιστημονικά στοιχεία του Προγράμματος και της έρευνας, αναφερόμενη επίσης στο τεχνολογικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό φάσμα του προγράμματος ενώ σημείωσε ότι ο Πειραιάς έχει μικρή εγκληματικότητα, στοιχείο της κοινωνικής συνοχής, του θεσμού της γειτονιάς που είναι έντονη στον Δήμο αυτό, που αποτελεί βοηθητικό στοιχείο για την Δημοτική Αρχή που αξιοποιεί πολιτικές και δράσεις προς όφελος των πολιτών.

Στην συνέχεια, εκπρόσωποι του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θεόδωρος Καπράλος και η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας κα Κυριακή Μπουρδάκου μίλησαν για θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες της πόλης ενώ ακολούθησε διάλογος.