Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023

Η "Κιβωτός της Ύδρας" προτείνει βιβλία φιλοζωίας για τα παιδιά

  • Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2017 16:40
  • 2'

Πρόταση έγινε από την "Κιβωτό της Ύδρας" προς τα σχολεία του νησιού μας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ύδρας, ώστε να εντάξουν στα βιβλία που θα δωρίσουν φορείς και χορηγοί στα παιδιά, ορισμένα εξειδικευμένα θεματολογικά βιβλία, τα οποία ασχολούνται με την καλλιέργεια της φιλοζωίας στα παιδιά.

Καθώς η "Κιβωτός της Ύδρας" στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων 2017-2018 δε θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις λόγω οικονομικής στενότητας αλλά και λόγω έλλειψης διαθέσιμης ημερομηνίας αφού έχει προγραμματιστεί πληθώρα εκδηλώσεων από άλλους φορείς, προτείνει οι Άι Βασίληδες που θα επισκεφτούν τα παιδιά να συμπεριλάβουν τα παρακάτω βιβλία.

Συγκεκριμένα η "Κιβωτός" αναφέρει:

Υπάρχουν βιβλία για τα χρώματα, τα συναισθήματα, βιβλία για τα οχήματα, τα επαγγέλματα, τα σχήματα. Όμως βιβλία για τα ζώα; Και δεν μιλάμε για βιβλία μέσα από τα οποία το παιδί θα γνωρίσει την εικόνα των ζώων, αλλά για βιβλία που μέσα από τις σελίδες τους θα μπορέσει να πάρει μια ιδέα για το πώς ωφείλουμε να συμπεριφερόμαστε απέναντι στα ζώα. Ζούμε σε μία χώρα που δεν υπάρχει κουλτούρα φιλοζωίας. Έχουμε πάρα πολλά αδέσποτα, τα οποία φροντίζουν ως επί το πλείστον ιδιώτες. Η φιλοσοφία μας είναι «αγόρασε κουτάβι ράτσας», ενώ θα μπορούσαμε να υιοθετούμε από φιλοζωικές οργανώσεις και καταφύγια. Καμαρώνουμε σαν γύφτικα σκεπάρνια το νέο μας «απόκτημα», αλλά η υπομονή μας τελειώνει όταν το κουτάβι ράτσας λερώσει (από τη χαρά του) το χαλί ή η γάτα σκίσει με τα νύχια την μπερζέρα. Το χειρότερο από όλα είναι ότι είμαστε έτοιμοι να απαλλαγούμε από την παρουσία τους, μόλις στο σπίτι φτάσει το πορτ-μπεμπέ με το μωρό, ενώ δεν αντιλαμβανόμαστε το πόσο καλό κάνουμε στο παιδί μας αν το αφήσουμε να μεγαλώσει με ένα κατοικίδιο. Φυσικά, υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις, όμως τις περισσότερες φορές, οι υπερπροστατευτικές μαμάδες και οι μη πληροφορημένοι μπαμπάδες δημιουργούμε στα παιδιά μας κακή εντύπωση για τα ζώα. Ακόμα και φοβία! Είναι βρώμικα, είναι φορείς διαφόρων νόσων και όσο είναι έξω από το σπίτι μας, καλά είμαστε. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να έχουμε όλοι ζώα στο σπίτι, αλλά μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας, να σέβονται αυτές τις ζωές.

Ψάξαμε αρκετά για να βρούμε βιβλία που να εμπίπτουν στη συγκεκριμένη θεματολογία και καταλήξαμε στα εξής επτά (αν και θα θέλαμε να είναι 107).

Ο αδέσποτος Κώστας – Μάκης Τσίτας (εκδ. Ψυχογιός). Ηλικίες: 7+
Οι ουρές δεν είναι για να τις τραβάμε – Ελίζαμπεθ Βέρντικ (εκδ. Μεταίχμιο). Ηλικίες: 3+
Μη και μη ο φιλαράκος – Μελίνα Καρακώστα (εκδ. Πατάκης) Ηλικίες: 5+
Το ψάρι του Χάρη – Geraldine Elschner (εκδ. Καλειδοσκόπιο) Ηλικίες: 3+
Ενα αδέσποτο σκυλάκι – Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη (εκδ. Ψυχογιός) Ηλικίες: 5+
Μπελάδες με μουστάκια – Φρατζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη (εκδ. Mamaya) Ηλικίες: 5+
Eνα βιβλίο για τα κατοικίδια – Εκδόσεις Susaeta. Ηλικίες: 5+

Σκοπός της «Υδραϊκής Κιβωτού» είναι η θεμελίωση της φιλοζωίας στο μυαλό των παιδιών με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας νέας, φιλόζωης γενιάς, η οποία να σέβεται κάθε μορφή ζωής, αλλά ταυτόχρονα και η προσφορά χαράς και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κατά τη διάρκεια των εορτών.