Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Ο Απολογισμός του Φιλοζωικού Σωματείου «Υδραϊκή Κιβωτός» για το 2022 και οι Νέοι Στόχοι

  • Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023 16:14
  • 5'

Η "Υδραϊκή Κιβωτός" HydraArk είναι το μη κερδοσκοπικό φιλοζωικό σωματείο (No. 4531) με έδρα την Ύδρα.

Από το 2007 η "Υδραϊκή Κιβωτός" προσφέρει πολύτιμο φιλοζωικό έργο και φροντίδα στις αδέσποτες γάτες και έχει καταφέρει με στοχευμένα προγράμματα στειρώσεων να μειώσει τον υπερπληθυσμό των γατών, καθώς και να βελτιώσει τη γενική εικόνα της υγείας τους.

H "Υδραϊκή Κιβωτός" μέσα από συνεργασίες με εξειδικευμένους ιατρούς προσφέρει θεραπείες σε άρρωστες αδέσποτες γάτες, οι οποίες χρειάζεται να νοσηλευτούν στην Αθήνα.

Μια έξυπνη και λειτουργική δράση της "Υδραϊκής Κιβωτού" είναι τα κατά τόπους σπιτάκια προστασίας, αλλά και τα πολλά σημεία παροχής τροφής (ταΐστρες) -στο σύνολό τους ήδη 17- που ξεκίνησε να κατασκεύαζει και να τοποθετεί το σωματείο πολλά χρόνια τώρα. Η "Υδραϊκή Κιβωτός" έχει επιφορτιστεί και με την αγορά ξηράς τροφής, αλλά και την τροφοδότηση των σημείων σίτισης, προσφέροντας εκτεταμένη κάλυψη των αναγκών των αδέσποτων γατών που ζουν στις γειτονιές του νησιού μας. 

Τα τελευταία χρόνια και ο Δήμος Ύδρας διαθέτει ξηρά τροφή, υλοποιώντας επίσης πρόγραμμα στειρώσεων, ακολουθώντας το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’ του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η δράση της "Υδραϊκής Κιβωτού" στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των μελών της, των συνδρομών και των δωρεών των φίλων της. 

Ακολουθεί αναλυτικά ο Απολογισμός της Υδραϊκής Κιβωτού για το 2022: 



Απολογισμός  του Φιλοζωικού Σωματείου «Υδραϊκή Κιβωτός» για το 2022 και Νέοι Στόχοι



hydraark103023Για το έτος 2022:

79 γάτες στειρώθηκαν, αποπαρασιτώθηκαν και σημάνθηκαν ηλεκτρονικά.

100 γάτες αποπαρασιτώθηκαν.  

20 γάτες στάλθηκαν σε κτηνίατρο για θεραπεία

4 γάτες υιοθετήθηκαν

1 σκύλος υιοθετήθηκε

Το 2022 περισσότερες από 100 γάτες αποπαρασιτώθηκαν (εκτός από τις 79 που στειρώθηκαν) με την ευγενική χορηγία της κυρίας Monica  Taylor.

Τα σημεία παροχής τροφής (ταΐστρες) για τις αδέσποτες γάτες έγιναν 17 (Καλά πηγάδια, Αngelika hotel, Περιβολάκια, Υπαπαντή, Παλιά δημοτική αγορά, Μουσείο, Λόφος ΑΕΝ, Άλσος Κουντουριώτη, Αυλάκι, Καμίνι παιδική χαρά, Καμίνι Καραφυλάκη, Καμίνι ρέμα, Κουρμάδα, Γήπεδο, Μπουαγιά παιδική χαρά, Μανδράκι, Βλυχός).

Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2022 διαθέσαμε 4.520 κιλά τροφής (226 σακιά) και από τον Δεκέμβριο 2022 έως τον Φεβρουάριο 2022, 1.836 κιλά (102 σακιά).

Στις 19/2/22 & 22/3/22 πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις γατών στο νησί της Ύδρας από την "Κιβωτό". 

35 γάτες στειρώθηκαν, αποπαρασιτώθηκαν, τους έγινε ηλεκτρονική σήμανση και καταχωρήθηκαν στον Δήμο Ύδρας. 

Αναλυτικά η κάλυψη των εξόδων για τις 19/2/22 & 20/2/22

Αμοιβή γιατρών: The Marchig Animal Welfare Trust of Geneva, and Help Animals International.

Έξοδα μετακίνησης: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας)

Χαρτιά-Νάυλον-καθαριστικά κτλ: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας)

Διαμονή γιατρών: Κυρία Ειρήνη Ταβλαδοράκη και Κύριος Γιώργος Βούλγαρης ( Erofili guesthouse)

Καφέδες, γεύματα γιατρών: Κυρίος Γιάννης Ράππας (Isalos café)

Τους ευχαριστούμε όπως και τον Δήμο Υδρας για την παραχώρηση χώρου στην παλιά αγορά.

Στις 17/5/21 ο Sterling Davis AKA the Trap King ήρθε στο νησί μας για να ενημερωθεί για τις στειρώσεις. Πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις σε 11 αρσενικές και 3 θηλυκές γάτες καθώς και εξαγωγές δοντιών και εξετάσεις αίματος σε άλλες 4.

3 γάτες μεταφέρθηκαν σε κλινική στην Αθήνα από την ομάδα της Let’s Be smart. Τα έξοδα νοσηλείας τους, τα κάλυψε η "Κιβωτός της Ύδρας".

Την επόμενη μέρα στις 18 Μαΐου, ο Sterling Davis AKA the Trap King, η ομάδα της Let’s Be smart και η ομάδα της "Κιβωτού", παραβρέθηκαν σε φιλοζωική εκδήλωση στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών και της Υδραγωγής για τα παιδιά της Ύδρας.

Στις 18/11/22, 30 αδέσποτες γάτες στειρώθηκαν, έλαβαν αντιπαρασιτικά, τους τοποθετήθηκαν μικροτσίπ και καταγράφηκαν στον Δήμο Ύδρας από τον κτηνίατρο Γ. Καραθεόπουλο και την ομάδα του.

Αναλυτικότερα,19 θηλυκές και 11 αρσενικές γάτες. Οι 5 γάτες προέρχονταν από την περιοχή περιβολάκια, 3 γάτες από την περιοχή Αυλάκι, 22 από το Καμίνι.

Το κόστος ήταν 1.266,93 € με ΦΠΑ και καλύφθηκε από την Υδραϊκή Κιβωτό, HydraArk.

2 γάτες σε κακή κατάσταση μεταφέρθηκαν σε κλινική στην Αθήνα. Είμαστε χαρούμενοι που και οι δυο έγιναν καλά και η μια υιοθετήθηκε! Η άλλη γύρισε πίσω στην αποικία της.

Τα έξοδα νοσηλείας τους τα κάλυψε η "Υδραϊκή Κιβωτός".

Το 2022, 4 νέες ξύλινες κατασκευές για παροχή τροφής τοποθετήθηκαν στις περιοχές Καραφυλάκη Καμίνι, Κουρμάδα, Υπαπαντή και λόφο επάνω από την σχολή ΑΕΝ.

hydraark20320231 σπιτάκι για προστασία από τις καιρικές συνθήκες τοποθετήθηκε στην Υπαπαντή.

17 ξύλινες κατασκευές για παροχή τροφής σε 17 διαφορετικές περιοχές έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια!

Από  τον Δεκέμβριο του 2021 και μέχρι τον Ιουλιο 2022 συνεχίστηκε το πρόγραμμα σίτισης αδέσποτων γάτων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος τροφών από τον Νοέμβριο 2021 έως και Ιούλιο 2022 για τις κατασκευές παροχής τροφής των αδέσποτων γατών έφτασε στα 5.857€ με ΦΠΑ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πάλι την 1η Δεκεμβρίου 2022 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα 23/2/23 με το κόστος των τροφών να έχει φτάσει στα 3.300€ με ΦΠΑ.

Από τον Ιανουάριο του 2022 και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 202220 αδέσποτες γάτες στάλθηκαν σε κτηνίατρο για θεραπεία. Τα έξοδα νοσηλείας τους τα κάλυψε η "Κιβωτός της Ύδρας".

Από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο 2022 έγιναν 4 υιοθεσίες αδέσποτων γατών από το νησί. Η "Κιβωτός" βοήθησε και τις 4 φορές.

Η "Υδρα" από τα περιβολάκια υιοθετήθηκε στην Σουηδία.

Η "Κιμ" από την Κουρμαδα πήγε στην Νέα Υόρκη.

Ο "Ολιβερ" από το Καμινι πήγε στην Αθήνα και η "Τζο" υιοθετήθηκε στην Αμερική.

Το Φθινόπωρο του 2022, 2 σκυλιά εγκαταλειφθήκαν στο νησί μας. Η Κιβωτός φρόντισε να εμβολιαστούν και αναζήτησε σπίτια. Το ένα από αυτά φιλοξενείτε μέχρι και σήμερα από φιλόζωη κυρία στην Υδρα και το άλλο υιοθετήθηκε σε συνεργασία με το Γνωρίζω Αγαπάω Φροντίζω (ΓΑΦ)/GAF Helping Greek Strays από μια υπέροχη οικογένεια.

Ευχόμαστε μια καλή ζωή σε όλους! Η "Κιβωτός" θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στις υιοθεσίες και το 2023.



Νέοι στόχοι της "Υδραϊκής Κιβωτού"



Για το 2023 η "Υδραϊκή Κιβωτός" έχει στόχο να υλοποιήσει όσα προγράμματα στειρώσεων, περίθαλψης και εμβολιασμών/αποπαρασίτωσης σε γάτες μπορέσει ( Στις 3 Φεβρουαρίου 2023, με την δράση της Υδραϊκής Κιβωτού (Hydra Ark), 24 αδέσποτες γάτες στειρώθηκαν, έλαβαν αντιπαρασιτικά, τους τοποθετήθηκαν μικροτσίπ και καταγράφηκαν στον Δήμο Ύδρας από τον κτηνίατρο Γ. Καραθεόπουλο και την ομάδα του), καθώς παρατηρείται το φαινόμενο του υπερπληθυσμού με ότι αυτό συνεπάγεται (αρρώστιες κτλ) σε κάποιες περιοχές.

Επίσης θα προχωρήσει σε τοποθέτηση και άλλων ξύλινων κατασκευών για παροχή τροφής, νερού και στέγης σε περιοχές του νησιού.

Ελπίζουμε μεσα στο 2023 να πραγματοποιήσουμε ότι είχαμε προγραμματίσει για το 2022 αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω δυσκολίων:

  • Ενημερωτικές επισκέψεις στα τοπικά σχολεία και εκδηλώσεις για τα παιδιά. Σκοπός της «Κιβωτού της Ύδρας» είναι η θεμελίωση της φιλοζωίας στο μυαλό των παιδιών με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας νέας, φιλόζωης γενιάς, η οποία να σέβεται κάθε μορφής ζωή, αλλά ταυτόχρονα σκοπός μας είναι και η προσφορά χαράς και δημιουργικής απασχόλησης στα παιδιά.
  • Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας που προβλέπει μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας μετά την ψήφιση της σχετικής οδηγίας, στις 28 Απριλίου 2015, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σκεφτήκαμε ως σωματείο να προβούμε σε ενέργειες περιορισμού της πλαστικής σακούλας στο νησί μας. Σε συνεργασία με άλλους φορείς έχουμε σκοπό να διανείμουμε πάνινες καλαίσθητες τσάντες στους κατοίκους του νησιού μας σε μία προσπάθεια μείωσης της χρήσης και γιατί όχι κατάργησης της πλαστικής σακούλας.
  • Η "Κιβωτός" έχει προθέσεις να επεκτείνει τις δράσεις της και στην προστασία του περιβάλλοντος, και να συνεχίσει ως φιλοζωικό και περιβαλλοντικό σωματείο. 
  • Καθαρισμός των ακτών είναι στα προσεχή σχέδια του σωματείου μας. Αλλά και μια Υπαίθρια Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη που ενώνει κοινωνικά και προάγει την παιδεία και την αυτοβελτίωση. 

Τέλος, ελπίζουμε ότι μέσα στο 2023 θα τοποθετηθεί το μόνιμο σκίαστρο και οι δύο ποτίστρες για τα ιπποειδή σε κατάλληλο χώρο. Χρόνιο αίτημα του σωματείου μας.

Η "Υδραϊκή Κιβωτός" είναι μη κερδοσκοπικό φιλοζωικό σωματείο (No. 4531/2007) με έδρα την Ύδρα. Η δράση της στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των μελών της, των συνδρομών τους και των δωρεών των φίλων της. Το 95% των μελών της «Κιβωτού» είναι αλλοδαποί και ένα 5% είναι Έλληνες.

Όλα τα προγράμματα του σωματείου επιδοτούνται οικονομικά από τις συνδρομές και δωρεές των μελών του.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, τα μέλη και του φίλους μας, που εργάζονται εθελοντικά όλα αυτά τα χρόνια και όλους τους δωρητές μας από κάθε γωνιά της γης! 

Ευχαριστούμε τις κυρίες Heidi Keller, El Soberger, Gabriella Stabler και Monica Taylor για τις γενναιόδωρες δωρεές τους!

Ευχαριστούμε τους υπέροχους γιατρούς μας.

Ευχαριστούμε την Animal Action, το The Marchig Animal Welfare Trust of Geneva, το Help Animals International, το Let’s Be smart και το The D G Charitable Settlement.

Τέλος ευχαριστούμε την Εκδότρια της "Φωνής της Ύδρας" για την παραχώρηση χώρου στην ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση της εφημερίδας και για την βοήθεια της σε ότι της έχουμε ζητήσει.

Αναλυτικά ο απολογισμός του μέχρι τώρα πολυετούς έργου του φιλοζωικού σωματείου «η Κιβωτός της Ύδρας», που από το 2007 δραστηριοποείται ανελλιπώς και πολύ ενεργά στο νησί μας, έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα www.fonitisydras.com