Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022

Θαλάσσια συγκοινωνία και εξομάλυνση αυτής

  • Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014 10:41
  • 1'


Από τον Ιανουάριο μειώνονται τα δρομολόγια των ιπτάμενων δελφινιών, σε δύο την ημέρα από τον Πειραιά αλλά και την Ύδρα.
Σίγουρα αυτή η αλλαγή περιορίζει τις δυνατότητες μετακίνησης και αλλάζει τη συνήθη τακτική συγκοινωνίας με τα πολλά καθημερινά δρομολόγια. Δημιουργεί συχνά και μια αίσθηση ανασφάλειας και μερικής απομόνωσης. Είναι κάτι που γενικότερα το βλέπουμε να γίνεται στην Ύδρα τον χειμώνα.
Όπως επισημαίνει στη «ΦτΥ» η πλοιοκτήτρια εταιρεία, γίνεται συμπύκνωση των δρομολογίων, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του πληρώματος και των εξόδων του σκάφους, καθώς τους χειμερινούς μήνες ο κόσμος που μετακινείται, είναι περιορισμένος λόγω και της εναλλακτικής του Μετοχιού.
Εμείς από την πλευρά μας δεν σταματάμε να λέμε, ότι είναι αναγκαία μια συγκοινωνία που θα δώσει σιγουριά και τον χειμώνα. Επιβάλλεται η δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με φτηνά εισιτήρια. Οι θαλάσσιες μεταφορές πρέπει να αποτελούν κοινωνικό αγαθό. Η Ύδρα δεν είναι ένα καλοκαιρινό θέρετρο που το χειμώνα αμπαρώνει τις πύλες της, για να ανοίξει μόνο το καλοκαίρι και να παριστάνει ότι όλα βαίνουν ομαλώς. Είναι μια κοινωνία χιλιάδων ανθρώπων που ζουν, εργάζονται, μεγαλώνουν τα παιδιά τους και περιμένουν από την πολιτεία μια ουσιαστική μέριμνα στο πρόβλημα της μεταφοράς και της σύνδεσης.
Επομένως πιστεύουμε ότι για το θέμα αυτό, θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή να έρθει σε άμεση επαφή με την αρμόδια εταιρεία, ώστε να δοθεί από την πλευρά μας μια συγκεκριμένη εικόνα των δρομολογιακών απαιτήσεων του νησιού μας. Στη συνάντηση είναι καλό, να ειπωθούν οι συχνές βλάβες που αντιμετωπίζουν τα ιπτάμενα, το αξιόπλοο των σκαφών και οι καθυστερήσεις, αλλά και να εκφραστεί γενικότερα ο προβληματισμός του συνόλου της κοινωνίας της Ύδρας. Χρειάζεται επίσης να υπάρξει από τον Δήμο, μια ανοιχτή επικοινωνία με το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Το ζήτημα της θαλάσσιας σύνδεσης είναι πρωτεύον και απόλυτα συνυφασμένο με την καθημερινότητα όλων μας. Οι ασφαλείς μας μετακινήσεις είναι το άλφα και το ωμέγα. Για τον λόγο αυτό, όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να κινηθούν προς την όποια βοήθεια εξομάλυνσης της συγκοινωνίας.