Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022

Θέσεις και απόψεις Δήμου Ύδρας και Συνδυασμού "Η Αλήθεια για την Ύδρα" για την ύδρευση

  • Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 21:23
  • 7'

Ένταση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες από την άφιξη της υδροφόρας του Π.Ν. που προέβη σε εφοδιασμό νερού για προληπτικούς λόγους κατόπιν έκκλησης του Δήμου Ύδρας ώστε να εκλείψει κάθε ενδεχόμενο να μείνει το νησί μας χωρίς νερό, καθώς η κίνηση των παραθεριστών και των επισκεπτών είναι αυξημένη όπως εξίσου και η κατανάλωση. Για το θέμα εξέδωσαν ενημερωτικά δελτία τύπου ο Δήμος Ύδρας και ο Συνδυασμός "Η Αλήθεια για την Ύδρα".

 

Ακολουθούν Δελτίο Τύπου του Δήμου Ύδρας, Δελτίο Τύπου του Συνδυασμού "Η Αλήθεια για την Ύδρα" και απαντητικό δελτίο του Δήμου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΥΔΡΑΣ

 

Τις τελευταίες ημέρες η αυξημένη τουριστική κίνηση σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε ολόκληρη την χώρα, έχουν συντελέσει στην μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης νερού στο Δήμο μας.
Παρόλο που ο σταθμός αφαλάτωσης αποδίδει καθημερινά το μέγιστο των δυνατοτήτων του που είναι 1.600 κυβικά μέτρα νερού, στα οποία προστίθενται άλλα τουλάχιστον 300 κυβικά μέτρα από την γεώτρηση, η στάθμη του νερού στις δεξαμενές του νησιού έχει μειωθεί επικίνδυνα.
Ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Κουκουδάκης μετά από επικοινωνία με το Αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού εξασφάλισε τον εφοδιασμό του νησιού με 1.000 επιπλέον κυβικά μέτρα νερού για να αποτραπεί μια πιθανή αδυναμία κάλυψης των αναγκών υδροδότησης από την αφαλάτωση και την γεώτρηση. Η υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού έχει ήδη φτάσει στο λιμάνι της Ύδρας και η άντληση του νερού έχει αρχίσει.
Ο Δήμος Ύδρας αφού αξιολογήσει τα δεδομένα στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου θα εξετάσει και θα αξιολογήσει όλες τις δυνατές λύσεις που θα αποτρέψουν μια πιθανή έλλειψη νερού στο μέλλον.
Προς το παρόν όμως θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να αποφεύγουν την άσκοπη κατανάλωσή του.

Ευχαριστούμε.


 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ
“Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΑ”

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Γνωρίζαμε ήδη ότι ο Δήμαρχος κ. Κουκουδάκης δεν είναι ικανός να σχεδιάσει και να υλοποιήσει οποιοδήποτε σημαντικό έργο υποδομής για το νησί. Ξεπερνά όμως κάθε φαντασία η αποκάλυψη της ανικανότητάς του να συντηρήσει και να λειτουργήσει τα έτοιμα έργα που παρέλαβε.

Με έκπληξη είδαμε όλοι εχθές να εμφανίζεται πάλι στο λιμάνι υδροφόρα «για προληπτικούς λόγους». Φαίνεται ότι αυτοί που πολέμησαν με ασφαλιστικά μέτρα το έργο της αφαλάτωσης, ένα χρόνο μετά δεν μπορούν ακόμη να «χωνέψουν» τη λειτουργία της.

Η δημοτική αρχή του Άγγελου Κοτρώνη παρέλαβε ένα παρωχημένο και αναποτελεσματικό σύστημα υδροδότησης και μετά από πολύ δουλειά κατέληξε σε ένα σχεδιασμό που εξασφάλιζε ΑΦΘΟΝΟ, ΠΟΣΙΜΟ και ΦΘΗΝΟ ΝΕΡΟ για όλους και για πολλά χρόνια. Ο σχεδιασμός αυτός περιελάμβανε :

1ον: εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης 1.600 κυβικών μέτρων ανά ημέρα, με δυνατότητα επαύξησης στα 1.800 κ.μ. με τη χρήση της υπάρχουσας γεώτρησης στο Μανδράκι.

2ον: αξιοποίηση της υπάρχουσας γεώτρησης στην περιοχή Αγίου Νικολάου που μπορεί με ασφάλεια να παρέχει κατ' ελάχιστο 286 κ.μ. ανά ημέρα.

3ον: αξιοποίηση της υπάρχουσας γεώτρησης στην περιοχή του Παλαμηδά που μπορεί με ασφάλεια να παρέχει κατ' ελάχιστο 299 κ.μ ανά ημέρα.

Ο παραπάνω σχεδιασμός εξασφάλιζε περισσότερα από 2.350 κ.μ. ανά ημέρα σε φυσιολογικές συνθήκες, με δυνατότητα επαύξησης σε πάνω από 2.600 κ.μ σε περίπτωση ανάγκης, εκ των οποίων ο Δήμος Ύδρας θα πλήρωνε μόνο για αυτά της αφαλάτωσης και με κόστος 0,96 € ανά κυβικό και όχι 10 € (!!!) ανά κυβικό που «εξασφάλισε» εχθές ο κ. Κουκουδάκης.

Το 1ο και το 2ο τα είχαμε ήδη ολοκληρώσει εντός του 2014. Για το 3ο παραδώσαμε διανοιγμένη, εξοπλισμένη και ηλεκτροδοτημένη τη γεώτρηση στον Παλαμηδά. Το μόνο που έμενε να γίνει είναι η σύνδεσή της με το δίκτυο στην περιοχή του Βλυχού, μέσω της κατασκευής ενός αγωγού μήκους περίπου 500 μέτρων.

Εμείς σε 3 χρόνια σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το έργο της αφαλάτωσης, ο κ. Κουκουδάκης σε 1 χρόνο δεν μπόρεσε να περάσει ένα σωλήνα!

Άξιο αναφοράς δε είναι το γεγονός πως εχθές το απόγευμα στις 19:00 κληθήκαμε να εγκρίνουμε την δαπάνη των 10 €/κ.μ για την μεταφορά των 1.000 κ.μ νερού με την υδροφόρα του πολεμικού ναυτικού, ενώ αυτή ήδη βρισκόταν εν πλω για την Ύδρα, χωρίς να μας προσκομιστεί κανενός είδους στοιχείο τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας προμήθειας του νερού.

Πέρα από τα ανωτέρω, από πέρυσι τον χειμώνα παρατηρούνται και ασυνήθιστα υψηλές διαρροές στο δίκτυο υδροδότησης, με αποτέλεσμα ο Δήμος να πληρώνει για προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων νερού, το οποίο χάνεται στη διαδρομή.

Βέβαια τόσο τα νέα έργα, όσο και οι εργασίες συντήρησης απαιτούν σχεδιασμό και δουλειά και όχι “σουλάτσα”, “πολιτικαντισμό” και διαρκή απουσία από το νησί και το Δήμο.

Είναι πια προφανής σε όλους η αδυναμία της δημοτικής αρχής να ανταποκριθεί έστω και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, και να σταθεί αντάξια των απαιτήσεων που προϋποθέτουν τα μεγάλα έργα υποδομής που παρέλαβε.

Από το Γραφείο Τύπου


 

 Σε απάντηση του «ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ» της «Αλήθειας για την Ύδρα» σε σχέση με την ύδρευση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΥΔΡΑΣ

Είναι βέβαια πάρα πολύ δύσκολο να πείσεις κάποιον ή κάποιους που είναι σίγουροι πως το πέρασμα τους από κάποιο πόστο ευθύνης υπήρξε τουλάχιστον το ίδιο σημαντικό και πετυχημένο όσο και ο Χρυσός Αιώνας και το πέρασμα του Περικλή από τα κοινά της Αρχαίας Αθήνας ή του Ιούλιου Καίσαρα από τα αντίστοιχα της Αρχαίας Ρώμης, ότι η ζωή και η πραγματικότητα λειτουργούν με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που οι ίδιοι ευαγγελίζονται. Όπως άλλωστε ο Χρόνος και η Ιστορία, που έχουν δικό τους τρόπο να καταγράφουν και να αξιολογούν και δεν έχει κανένα νόημα η σπουδή να προκαταβάλλει κάποιος την κρίση τους. Αλλά η πραγματικότητα, δυστυχώς γι αυτούς, και μετρήσιμη είναι αλλά και εύκολο να παρατηρηθεί από κάποιον που δεν είναι αφελής ή δεν πείθεται έτσι εύκολα από την εικονική πραγματικότητα μιας κακοστημένης προπαγάνδας.
Έτσι, η παράταξη «Η Αλήθεια για την Ύδρα» που αν πραγματικά αγαπούσε την αλήθεια θα έπρεπε να είχε επιλέξει για τίτλο της «Η Στρεψοδικία για την Ύδρα», με ένα ενημερωτικό της δελτίο μετά από πολύ καιρό απουσίας και παύσης, έρχεται για να μας ενημερώσει για τα εξής:
Η Αφαλάτωση παραδέχεται, ναι μεν μπορεί να δώσει μέχρι 1.600 κυβικά νερού την ημέρα, αλλά μετά από προσεκτικό σχεδιασμό που είχε κάνει μόνο «Η Αλήθεια για την Ύδρα» και κανείς πριν ή μετά απ’ αυτήν, η ποσότητα αυτή μπορεί εύκολα να αυξηθεί σε 2.385 κυβικά (αύξηση 49% !!!) αν προστεθεί στις δεξαμενές το νερό από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις (Μαντράκι 200 κυβικά, Άγιος Νικόλαος 286 κυβικά, Παλαμιδάς 299 κυβικά). Ποσότητα που καλύπτει «άνετα» τις ανάγκες του νησιού κατά την «Αλήθεια για την Ύδρα» και πάλι. Και πως μπορεί να γίνει αυτό; Απλά με ένα σωλήνα που θα ενώνει τις γεωτρήσεις με τις δεξαμενές.
Δυστυχώς όμως, αν αναρωτιέστε για το εύλογο ερώτημα, λόγω τρομερά μεγάλου φόρτου εργασίας με το σχεδιασμό της Αφαλάτωσης τα τρία και μισό χρόνια της «Χρυσής Περιόδου» τους, οι της «Αλήθειας για την Ύδρα», ξέχασαν ή δεν πρόλαβαν να αγοράσουν και να ενώσουν τον σωλήνα. Έτσι διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους από αγανάκτηση που ο «ανίκανος να σχεδιάσει και να υλοποιήσει οποιοδήποτε σημαντικό έργο για το νησί» νέος Δήμαρχος κ. Κουκουδάκης, δεν έχει καταφέρει να καλύψει αυτή την μικρή έλλειψη στους 11 μήνες που διοικεί. Να πάρει δηλαδή απλά ένα λάστιχο και να ενώσει τις γεωτρήσεις με τις δεξαμενές νερού. Αν είναι ποτέ δυνατόν!
Και ακόμα χειρότερα, αντί να φροντίσει να προμηθευτεί τον σωλήνα και να τον ενώσει, τι κάνει «ο ανίκανος»; φέρνει χωρίς να ρωτήσει κανέναν μια υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού, με χίλιους τόνους νερό που μας στοίχισαν και 10 ΕΥΡΩ ο τόνος.
Βέβαια ηθελημένα και υπέρ-απλουστευτικά οι αγαπητοί φίλοι της «Αλήθειας για την Ύδρα» ξεχνούν μερικές λεπτομέρειες ακριβώς για να μπορέσει η αλήθεια να προσαρμοστεί, να αναβαθμιστεί «ποιοτικά»... και να χωρέσει στην μόνη αλήθεια που δεν είναι άλλη από την «Αλήθεια για την Ύδρα».
Και αυτό γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι:
1. Η γεώτρηση του Αγίου Νικολάου έχει συνδεθεί από χρόνια με το δίκτυο ύδρευσης και συμπληρώνει ούτως ή άλλως το νερό της αφαλάτωσης.
2. Η γεώτρηση στο Μαντράκι δίνει νερό υφάλμυρο και άρα πρέπει να συνδεθεί με την αφαλάτωση και να δεχτεί κι αυτό ανάλογη επεξεργασία για να μπορεί να καταναλωθεί. Και επειδή το νερό είναι γλυφό και όχι θαλασσινό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το όριο ημερήσιας παραγωγής της αφαλάτωσης θα εκτιναχθεί πολύ πάνω από τα 1600 κυβικά που είναι τώρα. Και τέλος
3. Μένει η γεώτρηση στον Παλαμιδά που πράγματι η σύνδεση της με το δίκτυο Ύδρευσης, όταν γίνει, θα βοηθήσει πολύ. Όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι συνάδελφοι της «Αλήθειας για την Ύδρα» από την «χρυσή εποχή» που διοικούσαν το Δήμο, η ύδρευση είναι μια υπηρεσία αυστηρά ανταποδοτική. Και γνωρίζουν επίσης, ότι εκτός από τον σωλήνα και τις ενώσεις, ξέχασαν στην διάρκεια της θητείας τους μια ακόμη μικρή λεπτομέρεια: Να στείλουν λογαριασμούς ύδρευσης στους δημότες και να μαζέψουν τα απαραίτητα χρήματα για να πληρωθεί το νερό και να συντηρηθεί και επεκταθεί το δίκτυο. Και αυτό, απορροφημένοι προφανώς από τον σχεδιασμό της αφαλάτωσης, για 18 ολόκληρους μήνες πριν τις εκλογές! Είναι μια υπόθεση για την οποία έχει επέμβει εισαγγελέας και είναι δύσκολη εδώ η όποια «δημιουργική αναπροσαρμογή της αλήθειας». Έτσι όταν ανέλαβε ο νέα Δημοτική Αρχή βρήκε τόσα χρήματα στο ταμείο, που δεν θα μπορούσε να αγοράσει όχι λάστιχο αλλά ούτε καλαμάκια για να μπορούν δημότες και επισκέπτες του νησιού να ρουφούν απευθείας από την γεώτρηση αφού κάνουν πρώτα ένα όμορφο περίπατο μέχρι τον Παλαμιδά. Άλλωστε αυτή η αγορά και σύνδεση ενός μόνο σωλήνα θα ήταν το ίδιο αποτελεσματική και πρακτική όσο και τα «καλαμάκια»...

Η σύνδεση της γεώτρησης του Παλαμιδά με το δίκτυο, για να αφήσουμε τα αστεία, είναι μια σύνθετη υπόθεση που και μελέτη απαιτεί για την τοποθέτηση ή κατασκευή δεξαμενής και άδειες από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και άρα ένα καθόλου ευκαταφρόνητο προϋπολογισμό διαθέσιμο από τα ταμεία του Δήμου. Μετά από μήνες σκληρής δουλειάς η νέα δημοτική αρχή κατάφερε να λειτουργήσει ο εισπρακτικός μηχανισμός και το ταμείο του δήμου, έτσι που να μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά τις εργασίες.
Υπάρχει δε μια ομάδα ανθρώπων που καταβάλει άοκνες προσπάθειες για να το πετύχει. Πρωτοστατεί δε σ’ αυτή την προσπάθεια μαζί με άλλους, και γι αυτό θα θέλαμε δημόσια να τον ευχαριστήσουμε, και ο κ. Τάσος ο Σωτηρόπουλος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άρα ότι οι Υδραίοι τον τιμούν χρόνια τώρα με την ψήφο τους. Μια μικρή λεπτομέρεια: ο κ. Σωτηρόπουλος δεν είναι σύμβουλος της παράταξης του Δημάρχου αλλά της «Αλήθειας για την Ύδρα» και μάλιστα ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης. Καλό θα ήταν όσοι συνέταξαν το κείμενο της «Αλήθειας για την Ύδρα», όχι μόνο να το λάβουν υπόψη τους αλλά και να παραδειγματιστούν και από το ήθος και από την στάση του. Γιατί οι δημότες και γνώση έχουν και νοητικές ικανότητες διαθέτουν για να κρίνουν και να καταλάβουν.
Ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσουν την ομαλή συνέχιση της υδροδότησης του νησιού. Χωρίς καμία διάθεση για μικροπολιτικά παιγνίδια με θέματα που είναι πολύ σοβαρά. Και σ’ αυτά τα πλαίσια αποφάσισαν να ενισχύσουν τα αποθέματα νερού στις δεξαμενές με τα χίλια κυβικά νερού που έφερε η υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού, απλά γιατί τις ημέρες του καύσωνα η στάθμη του νερού στις δεξαμενές είχε πέσει ανησυχητικά. Και επιλέχτηκε το Πολεμικό Ναυτικό γιατί μας προμήθευσε το νερό στη μισή σχεδόν τιμή που θα μας στοίχιζε αν μας το προμήθευε ιδιώτης.
Βέβαια γνωρίζουμε ότι μετά την παραίτηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Η Αλήθεια για την Ύδρα», βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαδοχής στο συνδυασμό για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Έτσι όλα αυτά τα μεγαλόστομα του «ενημερωτικού δελτίου» μόνο ως υπερβολή της στιγμής στην όλη διαδικασία μπορούμε να τα κατανοήσουμε.
Θα αφήσουμε λοιπόν τους δημότες να κρίνουν ποιος είναι ικανός και ποιος λιγότερο όταν κλιθούν να το πράξουν όπως ορίζει το σύνταγμα της χώρας μας. Το «υπέρ ημών» θυμίαμα δεν ανήκει στις δικές μας πρακτικές άλλωστε. Θα ευχηθούμε τέλος στους συμπολίτες μας της «Αλήθειας για την Ύδρα», να ορίσουν με σύμπνοια και καλές επιλογές τα του οίκου τους για να μπορέσουν να προσφέρουν στην Ύδρα απρόσκοπτα όσα έχουν ψηφιστεί να προσφέρουν.
Από το Γραφείο Τύπου