Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022

Προχωράνε τα έργα στο Σαν Τζόρτζι. Στο Λαύριο οι ανεμογεννήτριες !!!

  • Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 19:24
  • 1'

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!
Στο Λαύριο βρίσκονται αυτή την περίοδο οι ανεμογεννήτριες που πρόκειται να τοποθετηθούν στη νησίδα Σαν Τζόρτζι (Άγιος Γεώργιος), η οποία θα μετατραπεί σε αιολικό πάρκο.
Όλος ο μηχανισμός μαζί με τις έλικες, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που εξασφαλίσαμε αποκλειστικά, βρίσκεται στο λιμάνι του Λαυρίου και οι ανεμογεννήτριες περιμένουν τη μεταφορά τους για το Σαν Τζόρτζι, όπου θα συναρμολογηθούν και θα εγκατασταθούν. Εδώ και αρκετό διάστημα, όπως έχουμε αναφέρει και στην έντυπη έκδοσή μας, ο εκεί χώρος έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, προκειμένου να τοποθετηθούν 23 ανεμογεννήτριες και υποσταθμός ανύψωσης της τάσης, με ταυτόχρονη υποθαλάσσια σύνδεση με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Πάνω στη νησίδα έχει δημιουργηθεί ήδη κεντρικός δρόμος 11,5 χλμ., καθώς και εργοταξιακοί δρόμοι 5 χλμ., ενώ η κορυφογραμμή του νησιού μετά από επιχωματώσεις έχει γίνει ισόπεδη.
Όπως θα θυμόσαστε και μετά την αποκάλυψη της «Φωνής της Ύδρας» τον Νοέμβριο του 2011, τα διοικητικά όρια από τον Δήμο της Ύδρας ξαφνικά εμφανίστηκαν να φέρονται στον Δήμο Λαυρεωτικής. Τότε μετά το άρθρο μας, ο Δήμος ξεκίνησε νομικές ενέργειες με σκοπό να βγει πόρισμα και να εντοπιστεί η αιτία και ο λόγος αλλαγής των διοικητικών ορίων από την Ύδρα στον Δήμο Λαυρεωτικής. Μ' αυτόν τον τρόπο ο Δήμος Ύδρας απευθυνόταν νομικά στον έχοντα την ευθύνη προκειμένου να επανέλθουν τα διοικητικά όρια του Σαν Τζόρτζι στο νησί μας.
Απ’ ότι βλέπουμε πλέον σε όλα τα διοικητικά έγγραφα που έχουμε αναζητήσει η νησίδα φέρεται παντού να έχει «μετακινηθεί» στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής και στα όρια του Δήμου Λαυρεωτικής. Να θυμίσουμε εδώ ότι η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου θα αποφέρει στον Δήμο στον οποίο ανήκει διοικητικά η νησίδα, ποσοστό 3% επί των ακαθαρίστων εσόδων, δηλαδή ποσό που πιθανόν να υπερβαίνει σε έσοδα τις 500.000 ευρώ ετησίως και να φτάνει το 1.000.000 ευρώ!!
Σήμερα 4 χρόνια μετά από το πρώτο μας άρθρο, το θέμα βρίσκεται ακόμα στον ίδιο παρονομαστή και θεωρούμε ότι πλέον η όποια διεκδίκηση για τη νησίδα μας είναι πολύ δύσκολη. Περιμένουμε από τον Δήμο Ύδρας να ρίξει φως στην υπόθεση και να κάνει μια επίσημη ενημέρωση στους πολίτες της Ύδρας, για το τι τελικά έχει συμβεί σε αυτό το μείζον ζήτημα. Καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτε από τον Νοέμβριο του 2011 στα διοικητικά όρια και η Ύδρα παραμένει ένας απλός παρατηρητής χωρίς ενεργό ρόλο.  

Πολυμέσα