Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 7ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου Ύδρας

  • Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016 20:46
  • 4'

 

 

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή το 7ο Ναυτιλιακό Συνέδριο Ύδρας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του Ιερού Καθεδρικού Ναού. Το "cluster" της Ελληνικής Ναυτιλίας συναντήθηκε στο νησί μας με την ευκαιρία του συνεδρίου που διοργάνωσε για 7η χρονιά η Αδελφότης των Υδραίων Αθηνών και ο Πρόεδρός της Γιάννης Γ. Σαχίνης.

Τη βεβαιότητα ότι η ελληνική ναυτιλία έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στη ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία και να επωφεληθεί από όλες τις προηγμένες και καινοτόμες εφαρμογές που διαθέτει σήμερα η εργαλειοθήκη της «ψηφιακής ναυτιλίας», εξέφρασε μεγάλος αριθμός εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, ο οποίος παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εργασίες του 7ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της Ύδρας με θέμα Από το «μπρίκι» στο αυτόνομο πλοίο.

Ο Προέδρος της Αδελφότητος των Υδραίων Αθηνών (www.aya.com.gr), κ. Γιάννης Σαχίνης, εγκαινιάζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος των Υδραίων Αθηνών, Γιάννης Σαχίνης, αναφέρθηκε στους σκοπούς της Αδελφότητος, οι οποίοι παραμένουν ίδιοι από την ίδρυσή της το 1890 μέχρι σήμερα και είναι: Παρεμβάσεις για εθνικά θέματα, διατήρηση της μνήμης της προσφοράς της Ύδρας στο έθνος και η προβολή αυτής, διατήρηση επαφής με φιλέλληνες, φιλανθρωπική δράση, δωρεές για κοινωφελείς σκοπούς, προστασία της περιβαλλοντικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, με ενίσχυση των σπουδών και της μετέπειτα πορείας τους.
Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία του συνεδρίου, για την ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς δεν αποτελεί μόνο έναν σημαντικό ετήσιο θεσμό, αλλά ένα φόρουμ διαλόγου με επίκαιρη θεματολογία, που απαντά στα ζητήματα που απασχολούν τη ναυτιλιακή κοινότητα.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, αλλά και σε ομιλία του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθηγητής Γιάννης Θεοτοκάς, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική ναυτιλία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα μιας δημιουργικής και παραγωγικής Ελλάδας, που έχει αναδείξει τη χώρα μας σε παγκόσμιο πρωτοπόρο του συγκεκριμένου κλάδου. Οι επενδυτικές προκλήσεις, δηλαδή η επιχειρηματική απόφαση να επενδύσει ο θαλάσσιος επιχειρηματίας εκατομμύρια ευρώ στον ένα ή στον άλλο τύπο πλοίου, στη μία ή στην άλλη ναυτιλιακή αγορά, υπήρξαν πάντοτε εγγενείς στη ναυτιλία. Σήμερα η επενδυτική πρόκληση, στο βαθμό που δεν αφορά βέβαια σε ήδη νομοθετημένες απαιτήσεις, λαμβάνει και μία νέα μορφή: αφορά πλέον και στο βαθμό οικειοποίησης των νέων τεχνολογιών τόσο στο πλοίο όσο και στην εταιρία στη στεριά. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται άλλωστε και οι καταγεγραμμένες από το σύνολο των ναυτιλιακών διοικήσεων προτεραιότητες σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, οι επενδύσεις σε τεχνολογικές εξελίξεις πρέπει να συμβαδίζουν με τις επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Ειδικότερα, η ελληνόκτητη ναυτιλία θα πρέπει να μπορεί να ανανεώνει και να επεκτείνει το ανθρώπινο κεφάλαιό της, προσελκύοντας νέους στον κλάδο. Με αυτή την προοπτική, η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού τομέα ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί προϋπόθεση.

Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και Διευθύνων Σύμβουλος της Aegeus Shipping S.A., Γεώργιος Δ. Πατέρας, επεσήμανε ότι οι εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας διευκολύνουν την ναυσιπλοΐα, αυξάνουν την ασφάλεια, προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας. Οι επενδύσεις σε τεχνολογία θα πρέπει να συνδυαστούν με επενδύσεις στην εκπαίδευση, προσθέτοντας ότι η Ελληνική Ναυτιλιακή Κοινότητα έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην ναυτική εκπαίδευση, χρηματοδοτώντας μεγάλο αριθμό ναυτικών ακαδημιών στην Ελλάδα. Όσο για την αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων Ελλήνων ναυτικών, ο κ. Πατέρας τόνισε ότι σε αυτό θα βοηθήσουν οι ατομικές συμβάσεις. Ακολούθησε ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης, ο οποίος μίλησε για την κατά θάλασσα συνεισφορά του νησιού, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αδελφότητος κ. Γιάννη Σαχίνη και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Στη συνέχεια, δύο γνώστες του κλάδου και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει, ο Δρ. Ιωάννης Κούστας και ο Δρ. Martin Stopford, έκαναν έναν διάλογο για την «έξυπνη ναυτιλία» και την υιοθέτησή της από τον ελληνικό εφοπλιστικό κόσμο, σε μια βάση κόστους-οφέλους, λαμβάνοντας υπόψη και τον διεθνή ανταγωνισμό.

Ο Δρ. Μ. Stopford υπερθεμάτισε της χρήσης της τεχνολογίας, λέγοντας ότι μπορεί να απαλλάξει τον πλοίαρχο από περιττή γραφειοκρατία, ώστε να ασχοληθεί με τις αποφάσεις που αφορούν το ίδιο το πλοίο. Επίσης, ανέφερε ότι είναι μονόδρομος για την ελληνική ναυτιλία να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες, λόγω αυξημένου ανταγωνισμού.

Ο Δρ. Ιωάννης Κούστας ανέφερε ότι η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας είναι σημαντική, όμως δεν αποτελεί αυτοσκοπό, καθώς εάν η ελληνική ναυτιλία λειτουργήσει σε συνθήκες «μηδενικής ανοχής», όπως άλλοι κλάδοι μεταφορών (αερομεταφορές κ.ά.), θα πρέπει να υλοποιήσει τεράστιες επενδύσεις, τις οποίες θα καταστεί αδύνατο να αποσβέσει.

Ακολούθησε συζήτηση πάνελ, με θέμα: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ναυτιλίας», στο οποίο συμμετείχαν: η Αθηνά Βεζύρη, Διευθύνουσα Σύμβουλος, SRH Marine Greece, VP Maritime Sales, Europe and MSS Services, Speedcast Director, Comité International Radio-Maritime (CIRM), ο Μιχάλης Μποδούρογλου, President & CEO, Paragon Shipping and Box Ships, ο Κωνσταντίνος Πουλής, Γενικός Διευθυντής, Epsilon Hellas, ο
Ανδρέας Βαμβακάρης, Μέλος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) και ο Γιώργος Α. Τσαβλίρης, Principal, Tsavliris Salvage Group

Τις εργασίες του συνεδρίου συντόνισε ο Γιώργος Ξηραδάκης, Managing Director XRTC Business Consultants, President, The International Propeller Club of United States-International Port of Piraeus.

Παρεμβάσεις έγιναν από τους εφοπλιστές: Νίκο Τσαβλίρη, Γιώργο Πατέρα, Μιχάλη Μποδούρογλου, Αριστείδη Πίττα, Γιώργο Τσαβλίρη, Λου Κολλάκη και Μανώλη Βορδώνη, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν Έλληνες εφοπλιστές, μέλη ιστορικών ναυτιλιακών οικογενειών της Ύδρας, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ναυτιλίας, εκπρόσωποι εταιρειών τεχνολογίας, σύμβουλοι και ακαδημαϊκοί.

Τέλος, στο συνέδριο έγιναν παρουσιάσεις συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, ειδικά σχεδιασμένων για τη ναυσιπλοΐα, από τις εταιρείες Mobile Technology, Ηoneywell Sensing & Productivity Solutions και LAROS-Prisma Electronics.

Επιπλέον πληροφορίες και φωτογραφίες του συνεδρίου στο: http://www.aya.com.gr/

 

ΧΟΡΗΓΟΙ:
Mobile Technology S.A. – Premiere Sponsor
Honeywell / Sensing and Productivity Solutions – Premiere Sponsor
LAROS by Prisma Electronics – Associate Sponsor
Antaeus Travel & Tourism Ltd. – Sponsor
AS Marine Ltd. – Sponsor
Baluco – Supporter
Hellenic Seaways - Supporter
IRI / The Marshall Islands Registry – Supporter
Rira Vineyards – Wine Sponsor
Chartworld Shipping Corporation – Corporate Participation
ELNAVI Monthly Shipping Review – Media Sponsor
ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ Ναυτιλιακό Περιοδικό – Media Sponsor
Efoplistes News – Media Sponsor
GoodNews.g – Media Sponsor
Maritimes.gr – Media Sponsor
ΝΑΥΣ / Nafsgreen.gr – Media Sponsor
Safety4Sea – Media Sponsor
Skipper on Deck – Media Sponsor
Η φωνή της Ύδρας – Media Sponsor

Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.). Πλαισιώθηκε από εκδηλώσεις στη στεριά και σε σκάφη συνθέτοντας ένα ψυχαγωγικό, επιμορφωτικό και αποδοτικό διήμερο, με πολλές ευκαιρίες αποτελεσματικής δικτύωσης.

Εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή της ναυτιλιακής κοινότητας, μεταξύ άλλων παραβρέθηκε ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. Ακίνδυνος Δαρδανός ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ. Εφραίμ, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας, Γιάννης Μπελεγρής, ο Λιμενάρχης Ύδρας, Γιώργος Μανδαλάκης, ο Υπολιμενάρχης Βασίλης Βαζαίος, ο Διευθυντής του Γυμνασίου, Δημήτρης Σαράντης, κ.α.

Σύντομα θα διατυπωθούν από τους διοργανωτές τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.