Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019

Γιορτάστηκε στην Αθήνα από την Αδελφότητα Υδραίων η μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου

  • Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 14:23
  • 2'

Γιορτάστηκε την Τετάρτη το πρωί με κάθε ευλάβεια στην Αθήνα, η μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, από την Αδελφότητα Υδραίων Αθηνών στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου της οδού Ασκληπιού.

Το δεξιό κλίτος του Ναού είναι αφιερωμένο στον Άγιο Κωνσταντίνο, μια και συνιδρυτές του Ναού του Αγίου Νικολάου ήταν Υδραίοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1895 η μνήμη του Πολιούχου Αγίου μας τιμάται αδιάλειπτα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αθηνών. 
Παράλληλα με την εντοιχισμένη εικόνα του Αγίου με τα μαρτύριά του, στον Ναό φυλάσσεται ιερό λείψανο του Νεομάρτυρα.
Ανήμερα της γιορτής τελέστηκε Δοξολογία και Αρτοκλασία, ενώ πάνω στη σημαία της Ύδρας που ήταν τοποθετημένη στον Ναό, βρισκόταν το ιερό λείψανο του Αγίου, το οποίο και προσκύνησαν με μεγάλη ευλάβεια οι πιστοί.

Καλάθια γεμάτα φασκομηλιά από το νησί μας ήταν σε διάσπαρτα σημεία του Ναού. Πρόκειται για μια προσφορά της οικογένειας Γεωργίου Λαβούτα.
Μεταξύ των παρόντων στον εορτασμό ήταν ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Υδραίων Αθηνών Γιάννης Σαχίνης, η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Ζαραφωνίτου, εκ μέρους του Δήμου Ύδρας ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Χαραμής, ο Δημήτρης Τσιγκάρης, ο Γεώργιος Α. Προκοπίου, η Μαίρη Σαχίνη, η Αναστασία Λάσκαρη, o Σταύρος Πρυμικήρης, η Άννα Παπαθανασίου, ο Βαγγέλης Ζουρντός με τη σύζυγό του, η Σοφία Γούρα, η Δανάη Στεφάνου, δισέγγονη του Παύλου Κουντουριώτη κ.α.
Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε με τη φροντίδα του Δ.Σ. της Αδελφότητος των Υδραίων Αθηνών, του Προέδρου Γιάννη Γ. Σαχίνη. Ιδιαίτερη  δε, μνεία έγινε στην Ταμία του Δ.Σ. Αναστασία Λεμονή που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και η οποία αποτελούσε δυναμικό μέλος της Αδελφότητος. 

Μετά τη λειτουργία η Αδελφότης Υδραίων Αθηνών παρέθεσε καφέ προς όλους τους παρευρισκόμενους συμπατριώτες μας σε γειτονική καφετέρια, με άρτο και γλυκίσματα και όπως πάντα Υδραίικα αμυγδαλωτά.

Και του χρόνου ευχόμαστε να συνεορτάσουμε.


Και στον Άγιο Κωνσταντίνο στον Πειραιά

Γιορτάστηκε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου με εσπερινό στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο η μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, όπου πραγματοποιήθηκε και αρτοκλασία.

Οι ευλαβείς πίστοι που γνωρίζουν τον εορτασμό, κάθε χρόνο συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τον Πολιούχο Άγιο και Νεομάρτυρα και να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του Αγίου.

Και φέτος συμμετείχαν με πολύ ενδιαφέρον αρκετοί συμπατριώτες μας, σημειώνοντας σημαντική παρουσία. Τον εορτασμό έχει αναλάβει εδώ και αρκετά χρόνια και πραγματοποιεί η οικογένεια του Θεόδωρου Κόντε, ο οποίος έχει δωρίσει στην εκκλησία την αγιογραφημένη εικόνα του Νεομάρτυρα.

Η εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου βρήκε πλέον μόνιμο προσκυνητάρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στον Πειραιά, στο σημείο όπως εισερχόμαστε του ναού στο δεξί μέρος αυτού.

Και του χρόνου με υγεία!