Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης στο λιμάνι της Ύδρας

  • Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 13:32
  • 2'

Άσκηση καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στο λιμάνι από το Λιμεναρχείο Ύδρας.

Στόχος ήταν η αντιμετώπιση περιστατικού ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών στην περιοχή δικαιοδοσίας του. Ακολουθήθηκε το τοπικό σχέδιο καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης (L.C.P).

Το σενάριο της άσκησης αναλύεται ως εξής: Την 18-03-2019 και περί ώρα 10:00 προκλήθηκε διαρροή ποσότητας πετρελαιοειδών από το Ε/Γ-Τ/Ρ (Θ/Τ) «SEABIRD» Ν.Υ. 1030 κατόπιν μηχανικής βλάβης. Συνέπεια της ανωτέρω διαρροής είναι η δημιουργία κηλίδας αποτελούμενη από ελαφρά πετρελαιοειδή ποσότητας 0,5 m3.

Η άσκηση θα γίνεται στο εξής σε τρίμηνη βάση.

Ακολουθεί η ομιλία του Λιμενάρχη Ύδρας, Αντιπλοίαρχου Γιώργου Μανδαλάκη.

Αξιότιμοι παρευρισκόμενοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στην άσκηση καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης, η οποία θα οργανώνεται από εδώ και στο εξής σε τρίμηνη βάση.
Το Λιμεναρχείο Ύδρας και τα στελέχη του είναι κατάλληλα προετοιμασμένα προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών στην περιοχή δικαιοδοσίας μας, ακολουθώντας πιστά το τοπικό σχέδιο καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης (L.C.P) και όντας σε διαρκή επαγρύπνηση για την έγκαιρη επέμβαση, κάνοντας χρήση των απαιτούμενων υλικών και μέσων απορρύπανσης.
Το σενάριο της άσκησης αναλύεται ως εξής:
Την 18-03-2019 και περί ώρα 10:00 προκλήθηκε διαρροή ποσότητας πετρελαιοειδών από το Ε/Γ-Τ/Ρ (Θ/Τ) «SEABIRD» Ν.Υ. 1030 κατόπιν μηχανικής βλάβης. Συνέπεια της ανωτέρω διαρροής είναι η δημιουργία κηλίδας αποτελούμενη από ελαφρά πετρελαιοειδή ποσότητας 0,5 m3.
H Δράση του Λιμεναρχείου αναλύεται στα ακόλουθα έξι (06) στάδια:
1. Ενεργοποίηση όλων των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία ενεργειών και άμεση ενημέρωση και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς και Υπηρεσίες, ήτοι Δήμος Ύδρας και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ύδρας.
2. Συγκρότηση επιχειρησιακής ομάδας άμεσης επέμβασης για τον εγκλωβισμό και την ανάκτηση των πετρελαιοειδών από το σημείο της ρύπανσης.
3. Άμεση πόντιση του πλωτού φράγματος που διαθέτει η Υπηρεσία μας πέριξ του Ε/Γ-Τ/Ρ (Θ/Τ) «SEABIRD» Ν.Υ. 1030, με τη συνδρομή του ΠΛΣ-217, προκειμένου να επιτευχθεί ο εγκλωβισμός της πετρελαιοκηλίδας εντός του πλωτού φράγματος.
4. Ρίψη απορροφητικών υλικών πετσετών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, ώστε να επιτευχθεί η επιφανειακή απορρόφηση της προκληθείσας πετρελαιοκηλίδας.
5. Σύλληψη του πλοιάρχου και Διενέργεια προανάκρισης.
6. Πέρας Άσκησης.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω:
Α. Το Δήμαρχο Ύδρας κο. Γεώργιο ΚΟΥΚΟΥΔΑΚΗ για τη διάθεση του προσωπικού και του μέσου του Δήμου Ύδρας, για τη μεταφορά του πλωτού φράγματος και των απορροφητικών υλικών στο σημείο διεξαγωγής της Άσκησης.
Β. Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας κο. Ιωάννη ΜΠΕΛΕΓΡΗ και τα μέλη του για τη διάθεση των υλικών απορρύπανσης για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος και τη στήριξη που παρέχει στην Υπηρεσία μας.
Γ. Τον πλοίαρχο και πλοιοκτήτη του Ε/Γ-Τ/Ρ (Θ/Τ) «SEABIRD» Ν.Υ. 1030 κο. Ευάγγελο ΓΚΙΩΝΗ για την άψογη συνεργασία του για το σκοπό της Άσκησης, διαθέτοντας το υπό ιδιοκτησίας του και διακυβέρνησής του σκάφος.
Δ. Την κα. Ελένη ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, τον κο. Σπήλιο ΣΠΗΛΙΩΤΗ και τον κο. Γεώργιο Μακρομανώλη για την κάλυψη της Άσκησης και για τη συνεχή προβολή του Λιμεναρχείου Ύδρας, τόσο στον ηλεκτρονικό όσο και στον έντυπο Τύπο.

Κλείνοντας, είναι καθήκον όλων εμάς και όσων κατέχουμε θέσεις ευθύνης να μεριμνούμε άγρυπνα για τη διατήρηση της καθαριότητας των θαλασσών και των ακτών, καθώς και να συνεργαζόμαστε με σθένος προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Λιμενάρχης
Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ Γεώργιος