Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

Έγινε ενημέρωση από ειδικό κλιμάκιο του ΕΚΑΒ για τον Covid - 19 και τα μέτρα προστασίας στην Ύδρα

  • Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020 21:21
  • 2'

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή σήμερα το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας ενημερωτικό σεμινάριο, σε συνεργασία με τον Δήμο Ύδρας και το ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Ελέγχου Ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων στους Υγειονομικούς Σχηματισμούς της Νησιωτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εξειδικευμένο κλιμάκιο του ΕΚΑΒ, το οποίο κάνει περιοδεία σε όλη την νησιωτική Ελλάδα και δίνει πολλά ενημερωτικά στοιχεία στις τοπικές κοινωνίες για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων Covid 19, κατέφτασε στην Ύδρα για να δώσει κατευθύνσεις.

 Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο Νίκος Μίχος, Γιατρός Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας (ΕΚΑΒ). Μαζί του ήταν και οι διασώστες του ΕΚΑΒ Διονυσία Ψαρρή και Παναγιώτης Ρήγος.

Το σεμινάριο μεταδόθηκε απευθείας μέσω του διαδικτύου. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Μανώλης Καραμήτσος, οι γιατροί Γιώργος Μπερικέτης, Σωτηρία Μπαλαμπάνη, Ελένη Χριστοδουλάκη, ο Προϊστάμενος του Εθελ. Πυροσβ. Κλιμακίου Παύλος Κόκκος,  ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες πανσιόν και ενοικιαζόμενων δωματίων κ.α.

Κατά την ενημέρωση το σημαντικότερο στοιχείο που ετέθη από τον αρμόδιο Γιατρό Νίκο Μίχο, ήταν ότι όλοι οι επαγγελματίες πρέπει να φοράνε μάσκα. "Προφυλαχθείτε εσείς για να προφυλαχθεί το νησί" ανέφερε εμφατικά ο Γιατρός του ΕΚΑΒ.

Για να συνεχίσει λέγοντας ότι κάθε περιστατικό, αν συμβεί θα αντιμετωπιστεί με οδηγίες, εντολές και αποφάσεις από τον ΕΟΔΥ και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία.

Ο κ. Μίχος ανέφερε ότι ο ιός μεταδίδεται με κοντινή επαφή μέσω των σταγονιδίων από το στόμα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κρατιούνται αποστάσεις από τον επισκέπτη και τα πολύ κοντινά του αντικείμενα την ώρα που μιλάει.

Έκανε επίσης σύσταση στους ξενοδόχους στην περίπτωση που αντιληφθούν ύποπτο περιστατικό σε πελάτη, το οποίο περιλαμβάνει βήχα, δύσπνοια, κατάπτωση να ενημερώνουν άμεσα το Αγροτικό Ιατρείο και το Νοσοκομείο της Ύδρας. 

Σε υποθετική περίπτωση κρούσματος αναφέρθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Όπως:

Πρώτη κίνηση είναι ο έλεγχος από τον Υγειονομικό Σταθμό της Ύδρας.

Κατόπιν συνομιλία του γιατρού του νησιού με τον ΕΟΔΥ.

Στη συνέχεια ανάλογα με το περιστατικό και τις οδηγίες, μπορεί να μεταφερθεί ο ασθενής με πλωτό μέσο και λιμενικούς με ειδικές στολές στον Πειραιά.

Εκεί παραλαμβάνει τον ασθενή, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν να μεταφερθεί με ελικόπτερο, ανάλογα με τις εκάστοτε οδηγίες και συνθήκες.

Επίσης συζητήθηκε με τους ξενοδόχους το ζήτημα της καθαριότητας και απολύμανσης του χώρου τους και τέθηκαν οι κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ για τα  ξενοδοχεία.

Βασικό στοιχείο που ελέγχθη και πρέπει άμεσα να γίνει, είναι η δημιουργία ειδικού χώρου στο Αγροτικό Ιατρείο με γυψοσανίδες και προστατευμένη κατασκευή για εξέταση του ασθενούς με ύποπτο κρούσμα.

Σε κάθε περίπτωση κάθε Ιατρείο του νησιού θα πρέπει να έχει ξεχωριστό χώρο για την εξέταση ενός ασθενή με πιθανό κρούσμα, ώστε να μην υπάρχει καμιά επαφή με υγιή άτομα.