Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022

Νεκρή θαλάσσια χελώνα εντοπίστηκε στη νήσο Δοκό της Ύδρας

  • Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 15:47
  • 1'

Μία θαλάσσια χελώνα, εντοπίστηκε νεκρή στον κεντρικό όρμο της νήσου Δοκός από επισκέπτη θαλασσίου σκάφους.

Άμεσα ειδοποιήθηκε από τον επισκέπτη της περιοχής που εντόπισε την νεκρή θαλάσσια χελώνα, η "φωνή της Ύδρας" όπου με τη σειρά της ειδοποίησε το Λιμεναρχείο της ΄Υδρας.

Ο Λιμενάρχης Πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Γαβριήλ Χαραλαμπίδης και τα στελέχη του Λιμενικού ενήργησαν γρήγορα και έφτασαν στο σημείο όπου περισυνέλεξαν την νεκρή θαλάσσια χελώνα που είχε ξεβραστεί στην παραλία του Δοκού, η οποία δυστυχώς βρισκόταν σε πλήρη αποσύνθεση.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για την υγειονομική της ταφή.


Σύμφωνα με το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών «ΑΡΧΕΛΩΝ», οι αιτίες θανάτου των χελωνών σχετίζονται κυρίως με τις τυχαίες συλλήψεις χελωνών σε αλιευτικά εργαλεία, την κατάποση πλαστικών, την παγίδευση σε πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα και την σύγκρουση με ταχύπλοα σκάφη αναψυχής.

Συχνά δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί το αίτιο θανάτου, ειδικά αν έχει επέλθει σήψη. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί η ακριβής περιοχή που υπήρξε συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς τα ρεύματα και τα κύματα μπορεί να παρασύρουν τα νεκρά ζώα σε μακρινές αποστάσεις.

Στις περιπτώσεις που τα εκβρασμένα ζώα φέρουν εμφανή τραύματα στο κεφάλι ή στο καβούκι, είναι δυνατόν αυτά να έχουν προέλθει από σύγκρουση με σκάφος ή σκόπιμο τραυματισμό από ανθρώπους. Επίσης, η αλληλεπίδραση με αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα, παραγάδια) είναι δυνατόν κάποιες φορές να αφήσει εξωτερικά σημάδια που καθορίζουν την αιτία θανάτου. Πολλές φορές όμως δεν υπάρχουν εμφανή τραύματα ή σημάδια στα νεκρά ζώα, οπότε τα συμβάντα παραπέμπουν σε πνιγμό μετά από τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία ή σε κατάποση πλαστικών που οδηγεί σε αργό θάνατο, καθώς το γαστρεντερικό τους σύστημα δεν μπορεί́ να επεξεργαστεί το πλαστικό.