Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019

Το ζωογόνο δικαίωμα της Δημοκρατίας

  • Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 16:57
  • 1'

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης στο νησί μας, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι κεντρικές ομιλίες των τριών υποψηφίων Δημάρχων Κοτρώνη, Τσακίρη και Κουκουδάκη, ενώ μας χωρίζει μία ουσιαστικά μέρα από την απόφασή μας και τη δική μας προσωπική αναμέτρηση με την κάλπη!
Όλο αυτό το διάστημα στην «καρδιά» των τριών συνδυασμών δυστυχώς ακούστηκαν και ειπώθηκαν πολλά. Από ορισμένους παρατηρήθηκαν οπαδικές συμπεριφορές, θερμές παραταξιακές συστρατεύσεις που μάλιστα μετατράπηκαν σε εχθρικούς στρατούς. Έγιναν μάλιστα ειρωνικά σχόλια, επικράτησαν σφοδροί διαξιφισμοί, ενώ ταυτόχρονα η πόλωση μεταξύ των μονομάχων έφερε τεταμένες σχέσεις και συχνά μια αντιπαλότητα μεταξύ των πολιτών.
Είναι πάγια τακτική της εφημερίδας μας να δίνει βήμα σε όλους τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους τηρώντας τη δεοντολογία. Και είναι επίσης πάγια στάση μας να παρατηρούμε τούτες τις ώρες και να μην παίρνουμε θέση, ρίχνοντας δηλαδή «λάδι στη φωτιά», χρησιμοποιώντας άκαιρα τη δύναμη του λόγου για να επηρεάσουμε ατυχώς τους πολίτες.
Μέσα από όλη αυτή την προεκλογική αναμέτρηση, τις εντάσεις, τα βέλη που εκτοξεύτηκαν και τα πυρά που εστάλησαν και ελήφθησαν μεταξύ των παρατάξεων, θα πρέπει να κρατήσουμε με νηφαλιότητα όσα εκφράζει ο κάθε συνδυασμός. Να εντοπίσουμε ποια παράταξη βρίσκεται κοντά στη δική μας ιδιοσυγκρασία και ποια έχει τη δύναμη να παλέψει με σθένος για το νησί μας. Ποιοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι κερδίζουν την εμπιστοσύνη μας, ποιο πρόγραμμα θεωρούμε πιο άρτιο και ποιες θέσεις κατάλληλες για την πρόοδο του νησιού μας. Φυσικά δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε στα σίγουρα μελλοντικές ηγετικές τακτικές ή αλλαγή πλεύσης, αλλά να κρίνουμε με τα σημερινά και μόνο απτά στοιχεία.
Ας δώσουμε «φωνή» στο δημοκρατικό αυτό δικαίωμα του κάθε πολίτη που θα εκφράσει με την ψήφο του και -χωρίς εντολοδόχους- τη λαϊκή εντολή. Μια λαϊκή εντολή που οφείλουμε να σεβαστούμε χωρίς εντάσεις και παροξυσμούς, μια και θα αντικατοπτρίζει την πολιτική σκέψη του πολίτη που ζει στην Ύδρα, παρατηρεί, απορεί και εναντιώνεται ή και του πολίτη που στηρίζει, πιστεύει και ενθαρρύνει.
Γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα πηγάζει απόλυτα από την αίσθηση που γεμίζει τα «κύτταρα του κάθε πολίτη» και απαιτεί σταθερότητα ή ανατροπή.
Η απόφαση της επιλογής ανήκει στον καθένα ξεχωριστά και αποτελεί το αναφαίρετο αλλά και ζωογόνο δικαίωμα της δημοκρατίας!

Eλένη Χριστοδούλου