Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023

Γιορτάστηκαν εντυπωσιακά τα Μιαούλεια στην Ύδρα

  • Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023 17:43
  • 2'
Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 24 Ιουνίου οι εκδηλώσεις του φετινού εορτασμού των Μιαουλείων που διοργάνωσε ο Δήμος Ύδρας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ύδρας.
Με ένα πρόγραμμα αρκετών ημερών που ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου ο εορτασμός έφτασε στην μεγάλη κορύφωσή του με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Γέροντα και την πυρπόληση της οθωμανικής ναυαρχίδας.
Σε μια Ύδρα κατάμεστη κυριολεκτικά από κόσμο, από επισκέπτες από όλα τα σημεία της γης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 24 Ιουνίου το δρώμενο της αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Γέροντα σε σύλληψη, κείμενα και σκηνοθεσία του Δημήτρη Κουρούμπαλη και τίτλο "Εις ενός μόνου Έλληνος...".
Σε ένα λιμάνι που παλλόταν εορταστικά, με τα φώτα να σβήνουν για να υπάρξει η δέουσα ατμόσφαιρα, μίλησε ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης αναφερόμενος στους παρευρισκόμενους, παρουσιάζοντάς τους αναλυτικά την Ύδρα, και προσκαλώντας τους στα ιστορικά μνημεία, στα μουσεία, στα τοπόσημα, στους ήρωες αλλά και μιλώντας επίσης για τους καλλιτέχνες που έζησαν στο νησί. Έδωσε παράλληλα έμφαση στον πολιτισμό, την φιλοξενία και το πνεύμα της Ύδρας. Ακολούθησε η αναπαράσταση με τον νεαρό Μιαούλη να μεγαλώνει και να αντριεύει μέχρι και την τελική του αγέρωχη νίκη. Ακολούθησαν εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και ο εορτασμός έκλεισε πανηγυρικά με χορούς στο λιμάνι αλλά και πολύ κέφι.
Μια μέρα πριν είχε πραγματοποιηθεί από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την ΚΕΔΥ, συναυλία με τον Γιάννη Πλούταρχο και τον Γιώργο και την Κατερίνα Κακοσαίου.
Το πρωί του Σαββάτου έγινε η μεταφορά της Ληκύθου από το ΙΑΜΥ στον Καθεδρικό Ναό όπου τελέστηκε Δοξολογία από τον Πανοσ. Αρχιμ. Πρωτοσύγκελλο Π. Νεκτάριο Δαρδανό και εν συνεχεία επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Α. Μιαούλη και ρίψη στη θάλασσα στεφάνου στην προβλήτα της ΑΕΝ.
Την ίδια μέρα το απόγευμα έγινε υποδοχή των επισήμων από τον Δήμαρχο Ύδρας στο Δημαρχείο.
Τα Μιαούλεια εκ μέρους της κυβέρνησης εκπροσώπησε ο Υπουργος Εθν. Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, επίσης συμμετείχαν οι Βουλευτές Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Βλαχάκος, Θοδωρής Δρίτσας, από το ΠΑΣΟΚ ο πολιτευτής Ανδρέας Βροντάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Σταύρος Βοϊδονικόλας, η Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μαρία Κουρή, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Σπύρος Σπυρίδων, οι τοπικές αρχές, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συνδέσμων και πολλοί άλλοι.
Όπως πάντα ουσιαστική ήταν η συμμετοχή των μπουρλοτιέρηδων του νησιού μας αλλά και η παρουσία αρκετών άλλων συντελεστών που συμμετείχαν στο δρώμενο. (Περισσότερα στην έντυπη έκδοσή μας).
Ο Δήμαρχος Ύδρας Γ. Κουκουδάκης μετά τα Μιαούλεια εξέδωσε το ακόλουθο ευχαριστήριο: "Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που τιμήσατε με την παρουσία σας την γιορτή του Νησιού μας, που τιμήσατε με την παρουσία σας την Ύδρα και την Ιστορία της!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μικρούς και μεγάλους χορηγούς αυτών των εκδηλώσεων!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτές τις εκδηλώσεις!
Χρόνια Πολλά στην Ύδρα μας!"
Φωτογραφίες: FONITISYDRAS, Σπ. Σπηλιώτης, Θ. Παπανικολάου