Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022

Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας

  • Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2011 00:00
  • 2'

Βρισκόμαστε στο Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας στο Πασαλιμάνι. Μας υποδέχθηκε θερμά ο τ. Λιμενάρχης Ύδρας κ. Γιάννης Μπελεγρής, Υποπλοίαρχος Λ.Σ. και νυν Διευθυντής του Ινστιτούτου.


Με απόλυτο σεβασμό περιηγηθήκαμε με τη βοήθεια και ξενάγησή του, σε ένα χώρο γεμάτο Ναυτιλία και Ιστορία. Σκοπός αυτού του σπουδαίου μουσείου είναι αφενός η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας και της εξέλιξης της Εμπορικής Ναυτιλίας και αφετέρου η συλλογή, συντήρηση και η προβολή ναυτικών κειμηλίων ιστορικού ενδιαφέροντος για την ευρύτερη Ναυτιλία αλλά και το Λιμενικό Σώμα. Παράλληλα εκφράζει και τον διττό σκοπό που συνδέεται με την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και το Λιμενικό.
Πάμε όμως πολλά χρόνια πριν, για να δούμε πώς γεννήθηκε η ιδέα του Ινστιτούτου. Ένα Συνέδριο στην Ύδρα, «Η Μεσόγειος του πάντα και του σήμερα», τον Μάη του 1982, ήταν αρκετό για να δώσει το έναυσμα μιας υπέροχης σκέψης που συνέτεινε στη δημιουργία του. Τότε είχαν συγκεντρωθεί ναυτιλιακά εκθέματα στο νησί μας στο πλαίσιο του Συνεδρίου και μια ομάδα Λιμενικών σε συνεργασία με την τότε Υπουργό Πολιτισμού αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα χώρο αφιερωμένο στη Ναυτιλία.
Πράγματι το όραμα σιγά-σιγά υλοποιήθηκε και το Μουσείο στεγάστηκε αρχικά στη Σχολή Λιμενοφυλάκων στον Πειραιά, για να εγκατασταθεί το 2007 στη σημερινή του θέση στην οδό Γρηγ. Λαμπράκη 154. Στο κτήριο δηλαδή που άλλοτε υπήρξε χώρος εξετάσεων των πληρωμάτων αρμοδιότητας ΥΕΝ, αλλά και χώρος τελετών και εκδηλώσεων.
Διασχίζουμε το Ινστιτούτο και διακρίνουμε ένα χώρο ζεστό, κατανεμημένο σε ιστορικές περιόδους και θεματικές ενότητες, με πίνακα προβολών και εκθέματα που ξεκινούν από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι τη σύγχρονη. Αξιοσημείωτη είναι η Βιβλιοθήκη, την οποία απαρτίζουν 6.000 βιβλία που βρίσκονται στο στάδιο της αρχειοθέτησης μέσω Υπολογιστή, ώστε να γίνει αυτή λειτουργική.
Το πιο παλιό έκθεμα εδώ είναι το τρεχαντήρι, το οποίο είναι το έμβλημα του Μουσείου και αποτελεί ένα είδος τρεχαντηριού 200 ετών.
Όλα τα εκθέματα συνιστούν μια γνωριμία και μια επαφή με το χθες της Ναυτιλίας, ξεκινώντας από την προϊστορία και το πρώτο είδος καραβιού σε ομοίωμα, μέχρι τα αιγαιοπελαγίτικα πλοιάρια, τις τριήρεις, το πλοίο της Κυρήνειας, τις γαλέρες, τις γαλιότες, τα τρεχαντήρια, τα τσερνίκια, τις γκαγκάβες, τα εμπορικά πλοία, τα διάσημα επιβατηγά καράβια της εποχής, τα κρουαζιερόπλοια, τις θαλαμηγούς κ.α
Επίσης το Ινστιτούτο κοσμούν πίνακες του Θαλασσογράφου Αντώνη Μιλάνου με πλοία της εποχής. Ενώ μια άλλη ζωγραφισμένη διαφήμιση από το πρώτο ατμοκίνητο πλοίο που πήγαινε στην Αμερική, είναι πολύ χαρακτηριστική.
Τα εκθέματα συγκεντρώνουν και πολλά ναυτιλιακά όργανα όπως οκτάντες, εξάντες, κυάλια, βαρογράφους, στιγμογράφους. Υπάρχει ακόμα η γέφυρα του Liberty με το τιμόνι, τη μαγνητική πυξίδα και τον τηλέγραφό της.
Θαυμαστή είναι μάλιστα η πρώτη χειρόγραφη Ναυτική Τέχνη «Το Εξαρτίζειν» του Γεώργιου Κουτσοβίλη που γράφτηκε το 1893 στη Σύρο αλλά και το μετέπειτα αντίστοιχο βιβλίο το 1903 από το γιο του Δημήτριο Κουτσοβίλη. Άλλο ξεχωριστό έκθεμα είναι το αντίγραφο των χαρτών του Γάιου Κλαύδιου, του οποίου το πρωτότυπο φυλάσσεται στο Άγιο Όρος. Τα πρωτότυπα ημερολόγια ασυρμάτου του Νίκου Καββαδία, δείγμα βαλίτσας Ναυτικού, στολές δυτών και σφουγγαράδων με την σκανταλόπετρα, η Υδρόγειος του 1930 κ.α.
Ιδιαίτερος και τιμητικός είναι ο χώρος για το Λιμενικό Σώμα στον οποίο βρίσκεται μια παλιά πινακίδα του Υπολιμεναρχείου Ύδρας, αλλά και η μπάντα του Λιμενικού.
Το Ινστιτούτο το έχουν επισκεφτεί πολλά σχολεία του Νομού Πειραιά, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας, σχολεία όλης της χώρας αλλά και του Εξωτερικού ενώ ένα «πλούσιο» βιβλίο επισκεπτών καταγράφει εντυπώσεις και σχόλια θαυμασμού. Επίσης το Ινστιτούτο συμμετέχει στις Ναυτικές Εβδομάδες και τα «Ποσειδώνια» με περίπτερο και εκθέματα.
Το Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας μπορεί κανείς να το επισκεφτεί μέχρι στιγμής χωρίς εισιτήριο ενώ αναμένεται στο μέλλον μετά από τον κανονισμό να έχει τιμή εισόδου αλλά επίσης και πωλητήριο. Πληροφορίες: 210-4191358 & 210-4297616.