Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Με μεγάλη επιτυχία η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ "Αεροπλάνα στην Ύδρα της Κατοχής"

  • Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 23:07
  • 1'

Το 2013, μια ομάδα σπουδαστών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων με επικεφαλής τον τότε καθηγητή τους και σημερινό δήμαρχο Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη έφτασε στην Ύδρα όπου με τη συνεργασία Υδραίων φοιτητών και πολιτών διεξήγαγε έρευνα για τον εντοπισμό συντριμμιών αεροσκαφών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Τέσσερα αεροσκάφη της Γερμανικής και της Βρετανικής αεροπορίας συνετρίβησαν ή πραγματοποίησαν αναγκαστική προσγείωση στο νησί και την ευρύτερη περιοχή του.

Δέκα χρόνια μετά, το υλικό που συγκεντρώθηκε αξιοποιήθηκε από το Κινηματογραφικό Αρχείο του Πολεμικού Μουσείου και τον Δήμο Ύδρας.

Πέρσι το καλοκαίρι το ντοκιμαντέρ με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε στην Ύδρα, στη συνεδρική αίθουσα του Ι. Καθεδρικού Ναού.

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου το ιστορικό ντοκιμαντέρ, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και συνεντεύξεις αυτοπτών μαρτύρων αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παρουσιάστηκε αυτή την φορά στον Πειραιά στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Το ντοκιμαντέρ που βασίζεται σε μια ιδέα και έρευνα του Δημάρχου Ύδρας Γιώργου Κουκουδάκη, περιλαμβάνει κείμενα του ίδιου, πλάνα από την έρευνα από τον Σκηνοθέτη Παναγιώτη Ράππα, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κοροδήμου, υπεύθυνου του κινηματογραφικού αρχείου του Πολεμικού Μουσείου.