Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. π. Νεκτάριος Δαρδανός στο εξαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας Κρυπτοφέρρης στην Grottaferrata της Ιταλίας

  • Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024 20:03
  • 1'

Το εξαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας Κρυπτοφέρρης (Monastero Esarchico di Santa Maria di Grottaferrata) στην Grottaferrata της Ιταλίας επισκέφθηκε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. π. Νεκτάριος Δαρδανός για αρχειακή έρευνα.

Ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος βρίσκεται στην Ρώμη για την πανήγυρη του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγ. Θεοδώρου Ρώμης, κατόπιν προσκλήσεως του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Συμεών Κάτσινα - Αρχιερατικού Επιτρόπου Ρώμης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βιβλιοθήκη της ως άνω Ι. Μονής φυλάσσεται η αλληλογραφία του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως και προστάτου της Μητροπόλεώς μας με τον τότε (1910) Ηγούμενο της Μονής Κρυπτοφέρρης Μελέτιο για δογματικά και άλλα θεολογικά θέματα.

Σήμερα η Μονή της Κρυπτοφέρρης (έτος ιδρύσεως 1004) είναι το τελευταίο αββαείο που έμεινε από τα πολυάριθμα βυζαντινά μοναστήρια, τα οποία κατά τον μεσαίωνα ήταν διαδεδομένα στην Κάτω Ιταλία και στην ίδια τη Ρώμη.