Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Προστασία των φυτών από τη ζέστη και τον καύσωνα

  • Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 19:50
  • 1'

Την περίοδο του καλοκαιριού, τα φυτά του κήπου μας καθώς και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες υποφέρουν. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες ακτίνες του ήλιου ειδικά τις μεσημεριανές ώρες μπορούν να τους δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα.

Αν υπολογίσουμε επίσης, ότι τους καλοκαιρινούς μήνες του Αυγούστου, μπορεί τα φυτά μας μπορεί να έχουν έλλειψη νερού ή γενικότερης φροντίδας σε περίοδο διακοπών, οι ζημιές στα φυτά και στον κήπο μας μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να λάβουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για να προστατέψουμε τα φυτά μας όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 30°C, ώστε να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα και τη ζέστη του καλοκαιριού για να απολαμβάνουμε έναν όμορφο, δροσερό και ανθισμένο κήπο.

Για την προστασία των φυτών μας από τη ζέστη, τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

– Κάνουμε τακτικά ποτίσματα τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες, ώστε τα φυτά μας να είναι δροσερά κατά την περίοδο της ημέρας.

– Διαβρέχουμε το φύλλωμα των φυτών, κατά τις νυχτερινές ώρες, ειδικά για τα φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς και για συγκεκριμένα φυτά εξωτερικού χώρου που θέλουν δροσερό περιβάλλον, όπως η γαρδένια, η καμέλια και ο φίκος.

– Μεταφέρουμε τις γλάστρες των ευαίσθητων φυτών, σε βορεινό ή δυτικό σημείο της αυλής ή του μπαλκονιού που έχει μικρότερη έκθεση σε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη.

– Τοποθετούμε ειδικό δίχτυ προστασίας από τον ήλιο, για να μην έρχονται απευθείας σε επαφή τα φυτά με τις δυνατές ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου του καλοκαιριού.

– Αποφεύγουμε τη λίπανση των φυτών τις ζεστές μέρες του καύσωνα, ειδικά με αζωτούχα και αμμωνιακά λιπάσματα, καθώς και κοπριά, γιατί επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά.

– Ποτίζουμε ή ψεκάζουμε τα φυτά μας με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών που λόγω των φυσικών ορμονών που περιέχουν, βοηθούν σε συνθήκες υψηλού θερμικού στρες και υπερβολικής ζέστης, την σημαντική αναπλήρωση των κατεστραμμένων κυττάρων των φυτών.

– Ψεκάζουμε τα φυτά με οικολογικά σκευάσματα καολίνη ή ζεόλιθου που δημιουργούν ένα λευκό επίχρισμα πάνω στη φυλλική επιφάνεια των φυτών, ένα αδιαπέρατο στρώμα προστασίας στις έντονες ακτίνες του ήλιου.

Κι ένα μυστικό για την προστασία των φυτών από τον καύσωνα

Αποφεύγουμε να ψεκάζουμε ή να σκονίζουμε με διάφορα σκευάσματα φυτοπροστασίας τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, γιατί τα φυτά μας ίσως πάθουν εγκαύματα. Ειδικά, ο ψεκασμός με σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός, ο βρέξιμος χαλκός, το βρέξιμο θειάφι καθώς και το σκόνισμα με θειάφι και θειοχαλκίνη προκαλεί μεγάλη ζημιά στα φυτά όταν θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30°C.

Mistikakipou.gr