Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022

Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ύδρας: Kακοκαιρία "Ιανός" - Σημαντικές οδηγίες - επισημάνσεις - προειδοποιήσεις

  • Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 22:59
  • 2'
klimakioΕνόψει της επέλασης της ισχυρής⛈️ κακοκαιρίας «Ιανός» που θα πλήξει την περιοχή μας τις επόμενες ώρες και λόγω της ισχυρής έντασης?️ των φαινομένων,?️⛈️ ⚡?️?αλλά και της μεγάλης χρονικής διάρκειάς τους, σημαντικό είναι να παραμείνετε σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσετε έμφαση στις παρακάτω σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις.
⚠️Αν τα προγνωστικά επαληθευτούν, θα είναι ένα πολύ δύσκολο διήμερο για όλους μας.
‼️ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ!!! ‼️
1️⃣ Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τις ώρες της εξέλιξης των φαινομένων. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις και τις ικανότητές σας.
2️⃣ Βεβαιωθείτε πως όλα τα φρεάτια και οι σωλήνες απορροής των υδάτων (λούκια) είναι καθαρά από σκουπίδια ή άλλα φερτά υλικά.
3️⃣ Ασφαλίστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα, ώστε να εξασφαλίσετε ότι δεν θα εισχωρήσει νερό από αυτά, ιδιαίτερα σε οικήματα στα οποία δεν θα βρίσκεστε κατά την διάρκεια των φαινομένων (εξοχικές κατοικίες, οικίες για τις οποίες είμαστε υπεύθυνοι φύλαξης, όροφοι κατοικιών σπάνια επισκέψιμοι, κλπ).
4️⃣ Αποφύγετε την παραμονή στην ύπαιθρο όταν βρέχει. Μην προσπαθείτε να προφυλαχθείτε κάτω από δέντρα, πρόχειρες κατασκευές και άλλα επικίνδυνα σημεία. Παραμονεύει ο κίνδυνος θανάσιμου τραυματισμού από αντικείμενα που θα παρασυρθούν από τους ανέμους ή από τα ηλεκτρικά φαινόμενα (κεραυνούς)!
5️⃣ Μην προσπαθήσετε να διασχίσετε κάθετα δρόμους πλημμυρισμένους ή χειμάρρους, μικρούς ή μεγάλους. Ποτέ δεν μπορείτε να υπολογίσετε την ορμή του νερού ή την πιθανότητα να σας χτυπήσει κάποιο αντικείμενο το οποίο κυλάει μαζί με τον χείμαρρο και να ας παρασύρει. Χείμαρρος με νερό που καλύπτει το πόδι μας σε σημείο πάνω από τον αστράγαλο είναι ΑΔΙΑΒΑΤΟΣ!!!!
6️⃣ Απενεργοποιήστε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου και νερού, σε περίπτωση που χρειαστεί για λόγους ασφαλείας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ηλεκτρικών φαινομένων (κεραυνών), αποφεύγετε να χειρίζεστε αντικείμενα ή εργαλεία που είναι συνδεδεμένα με την πρίζα του ηλεκτρικού ρεύματος (υπό τάση) ιδιαίτερα αν είστε βρεγμένοι ή στέκεστε σε νερό ή είστε ξυπόλητοι. Απομακρυνθείτε από ηλεκτροφόρα καλώδια.
7️⃣ Ελέγξτε όλες τις εφεδρικές πηγές φωτός (φακοί, φανοί κλπ) και σιγουρευτείτε πως οι μπαταρίες τους δουλεύουν και πως έχετε διαθέσιμες κατάλληλες εφεδρικές μπαταρίες. Επίσης καλό είναι να έχετε διαθέσιμο έναν ραδιοφωνικό δέκτη μπαταρίας για να ενημερώνεστε για πιθανές έκτακτες ανακοινώσεις Πολιτικής Προστασίας από τους αρμόδιους φορείς.
8️⃣ Φορτίστε τα κινητά σας τηλέφωνα και φροντίστε να έχετε φορτισμένα τα εφεδρικά συστήματα φόρτισης (Power Banks)!! Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το κινητό και περιορίστε ή απενεργοποιήστε προσωρινά (μέχρι την ύφεση του φαινομένου) ότι μπορεί να καταναλώνει ενέργεια από την μπαταρία του (δεδομένα κινητού 3g & 4g, υπηρεσία εντοπισμού θέσης GPS, ασύρματο δίκτυο Wi-Fi , κλπ).
9️⃣ Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλότερο έδαφος.
? Φροντίστε για την ασφάλεια των οικείων, συγγενών ή και γνωστών ηλικιωμένων ή Α.Μ.Ε.Α και βεβαιωθείτε ότι θα βρίσκονται ασφαλείς και με επιτήρηση κάποιου ατόμου κατά την διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων.
Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε τα παρακάτω τηλέφωνα:
Πυροσβεστικό Σώμα
☎️ 199
Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ύδρας
☎️ 22980 53 199
Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης
☎️ 112
⚠️Μένουμε σε εγρήγορση
⚠️Μένουμε σε επιφυλακή
⚠️Ακολουθούμε τις οδηγίες.
eik1
eik2
eik3