Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Ήρθαν 6 air tractor στην χώρα μας που θα επιχειρούν στην εναέρια πυρόσβεση

  • Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 18:01
  • 2'

Έξι αμφίβια αεροσκάφη Air-Tractor μίσθωσε για φέτος η χώρα για την ενίσχυση του στόλου για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς.

Τα 6 Air Tractor χρειάστηκαν για να φτάσουν στην χώρα μας συνολικά 400 ώρες πτήσης για το 8 ήμερο ταξίδι.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, υπολογίζεται ότι σε εννέα χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση των αγορών που προβλέπονται από το πρόγραμμα, καθώς η χώρα θα απαλλαγεί από το κόστος της ενοικίασης των αεροσκαφών και ελικοπτέρων κάθε χρόνο.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που στον εναέριο στόλο εντάσσονται 6 αεροσκάφη ελαφρού τύπου (AirTractors), τα οποία θα αναπτυχθούν σε 3 ζεύγη (από 1 ζεύγος στο Τατόι, την Αγχίαλο και την Ανδραβίδα), καλύπτοντας τους άξονες του Αιγαίου, του Ιονίου καθώς και μέρος του ηπειρωτικού κορμού. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα της αεροπυρόσβεσης και η ένταξή τους στον εναέριο στόλο έρχεται να καλύψει ανάγκες που αναδείχθηκαν από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα AirTractors είναι πιο ευέλικτα και αποδοτικά, καθώς ανταποκρίνονται καλύτερα στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ανάγλυφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος πτήσης φτάνει τις 5 ώρες έμφορτο, ενώ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν υδροληψία από λίμνες ή τη θάλασσα, μειώνοντας έτσι τον κύκλο ρίψεων (δηλαδή το χρόνο που απαιτείται για μετάβαση από το σημείο συμβάντος στο σημείο υδροληψίας και επιστροφή στο συμβάν).

Θέλω να πιστεύω ότι οι Αμερικάνοι, οι Αυστραλοί, οι Ισπανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι, οι Κύπριοι που τα χρησιμοποιούν, μάλλον έχουν δίκιο. Οι δυνατότητες που έχουν τα Air Tractors είναι εξαιρετικές. Πρώτον, είναι ένα μέσο φθηνό σε σχέση με ένα Canadair. Τις δυνατότητές τους μάλιστα τις είδαμε και στην άσκηση «Δια Πυρός 2021» και ήταν εντυπωσιακές. Τι θετικό έχουν τα Air Tractors; Ότι μπορούν να πάρουν νερό είτε από θάλασσα, όπου στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιούμε τα υδατοδρόμια, είτε από λίμνες, ακόμα και από κωπηλατοδρόμιο. Προχθές στην άσκηση, πήραν νερό από το κωπηλατοδρόμιο. Αυτό τι σημαίνει; Ότι ο χρόνος απόκρισης είναι άμεσος.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό που έχουν είναι ότι έμφορτοι, δηλαδή με το φορτίο τους, μπορούν να περιπολούν από 3 μέχρι 5 ώρες. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι στον πιλοτικό σχεδιασμό προβλέπεται να είναι στον αέρα και να περιπολούν - στην Αττική, σε περιοχές όπου έχουμε κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς 4 ή 5, όταν είμαστε δηλαδή σε έκτακτη ανάγκη. Σημαίνει ότι τα απαραίτητα 15-20 λεπτά ετοιμότητας μπορούμε να τα μειώσουμε στα 7-8 λεπτά, με ό,τι σημαίνει αυτό για την αμεσότητα της πρώτης απόκρισης. Άρα, έχει κριθεί η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων μέσων παγκοσμίως και δεν είναι συμπτωματικό ότι η εισήγηση για την αξιοποίησή τους, έστω με καθυστέρηση, γίνεται από τον επιτελικό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επίσης, μια νέα προσθήκη σε σχέση με την περσινή αντιπυρική είναι η ένταξη στον εναέριο στόλο ενός αμφίβιου μεσαίου τύπου αεροσκάφους (Beriev), το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 12 τόνους νερού και να κάνει χρήση επιβραδυντικού αφρογόνου. Ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά προσωπικού. Το αεροσκάφος είναι τύπου jet, μπορεί δηλαδή να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά και να προσθαλασσωθεί, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση του χρόνου απόκρισης σε περίπτωση συμβάντος.