Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022

Συλλογή παλιών αλιευτικών διχτυών της Ύδρας σε συνεργασία με την ΕΝΑΛΕΙΑ

  • Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 10:32
  • 1'
Στην δράση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΕΝΑΛΕΙΑ συμμετέχει η Ύδρα με τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΥΔΡΑΣ "Ο ΜΙΑΟΥΛΗΣ" σε συνεργασία με τον Δήμο Ύδρας.

Πρόκειται για την συλλογή των παλιών αλιευτικών διχτυών των αλιέων της Ύδρας.

Μια συλλογή που θα γίνεται καθόλη την διάρκεια του έτους.

Όλα τα δίχτυα που θα συλλεχθούν θα ενταχθούν στην κυκλική οικονομία με σκοπό τη δημιουργία νέων βιώσιμων προϊόντων, όπως κάλτσες. 

Παλιά αλιευτικά δίχτυα συλλέγονται επίσης από τις περιοχές της Κοιλάδας Αργολίδας, Τολού και Σπετσών. 

Στη συλλογή θα συμμετέχουν περισσότεροι απο 35 αλιείς στον Αργολικό Κόλπο (Κοιλάδα, Ύδρα, Σπέτσες).

Την δράση στην περιοχή υποστηρίζει το Argolic Environment Foundation


Ποια είναι η Εναλεία; 

Η Εναλεία, είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που έχει ως όραμα να κάνει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο. Ξεκίνησε, δημιουργώντας την πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας της Ελλάδας, ενώ τώρα μέσω των δράσεων της «Mediterranean CleanUp» στη Μεσόγειο Θάλασσα, αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός εκτεταμένου καθαρισμού πλαστικού από τη θάλασσα, αξιοποιώντας το διευρυμένο δίκτυο των αλιέων. Παράλληλα, η Εναλεία συμμετέχει ενεργά σε πλήθος εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, ενδυναμώνοντας κοινωνικές ομάδες και ευαισθητοποιώντας πολλαπλές ομάδες ενδιαφερομένων παγκοσμίως, από αλιευτικές κοινότητές έως φορείς χάραξης πολιτικής. Έτσι, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την θαλάσσια βιωσιμότητα, η Εναλεία ως ενεργό μέλος της κοινωνία των πολιτών, καταφέρνει και στηρίζει τις δράσεις της σε τρεις πυλώνες: Εκπαίδευση, Μετρίαση του προβλήματος και Πρόληψη.


Η δράση Mediterranean CleanUp 

“Μέσω της δράσης μας Mediterranean CleanUp αποσκοπούμε στην εφαρμογή ενός εκτεταμένου καθαρισμού θαλάσσιου πλαστικού στην περιοχή της Μεσογείου, αξιοποιώντας το διευρυμένο δίκτυο των αλιέων”. Στη συνέχεια, το πλαστικό καθώς και ο λοιπός αλιευτικός εξοπλισμός οδηγούνται προς ανακύκλωση και εντάσσονται στην κυκλική οικονομία, σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς.

Πλέον η Εναλεία, έχει εκδηλώσει τη δυναμικότητα επέκτασής της σε διεθνές επίπεδο. Οι συνεργασίες μας πλέον εκτείνονται σε δύο ηπείρους, Ευρώπη και Αφρική, μέσω της ενεργούς συμμετοχής 35 σημείων σε Ελλάδα, Ιταλία, και Κένυα, ενώ ο αριθμός των συνεργαζόμενων αλιέων είναι άνω των 1.500. Από την αρχή του προγράμματος υπολογίζεται ότι έχουμε καθαρίσει πάνω από 300.000 κιλά πλαστικού, με σημαντικό ποσοστό να έχει ενταχθεί στην κυκλική οικονομία, υπό την μορφή νέων βιώσιμων προϊόντων.