Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Το πρόγραμμα Pick the Alien ταξιδεύει στην Ύδρα για 2η χρονιά

  • Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 15:26
  • 2'

Η iSea στο πλαίσιο του προγράμματος Pick the Alien θα βρεθεί για δεύτερη χρονιά στις Σπέτσες και την Ύδρα στις 28 και 29 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Κάτοικοι κι επισκέπτες των νησιών θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ακόμα περισσότερες συνταγές από γερμανούς (Siganus sp.) και λιονταρόψαρα (Pterois miles) στις γαστρονομικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την προώθηση της κατανάλωσης ξενικών ειδών.

Siganus1023

Συγκεκριμένα:

• Στις Σπέτσες, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 – 14:00, καλούμε τους κατοίκους κι επισκέπτες της περιοχής να δοκιμάσουν ευφάνταστες κι εύγεστες συνταγές που θα ετοιμάσουν για εμάς καταξιωμένοι σεφ της περιοχής στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου POSEIDONION Grand Hotel (37.2687, 23.1551).

• Οι δράσεις θα συνεχιστούν στην Ύδρα, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου όπου θα υλοποιηθεί γαστρονομική εκδήλωση στο παραλιακό μέτωπο της πόλης (37.3508, 23.4669) στις 12:00-14:00, και οι παρευρισκόμενοι θα έχουν όλοι την ευκαιρία να δοκιμάσουν βρώσιμα θαλάσσια ξενικά είδη και να ανακαλύψουν πως τα θαλασσινά που επιλέγουν στο πιάτο τους μπορεί να αποτελούν μέρος της λύσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2019 και στο πλαίσιο του έχουν ενημερωθεί περισσότεροι από 7000 πολίτες στον Αργολικό, το Ιόνιο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, την και τη Θεσσαλονίκη με στόχο την προώθηση της κατανάλωσης βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών, αλλά και της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαριών και θαλασσινών μέσα από την αντικατάσταση εμπορικών αυτόχθονων ειδών, των οποίων οι πληθυσμοί μειώνονται, με βρώσιμα ξενικά είδη.

Εκ μέρους της iSea, η Νικολέττα Σιδηροπούλου προσκαλεί όλους να δοκιμάσουν από κοντά τη γευστική αξία των βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών και να ενημερωθούν για τους τρόπους που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της βιοποικιλότητας επιλέγοντας τι θα βάλουν στο πιάτο τους!

Την υποστήριξη των δράσεων στην περιοχή έχουν οι Δήμοι Σπετσών και Ύδρας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ύδρας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea σε συνεργασία και με τη χρηματοδότηση του Argolic Environment Foundation, του Cyclades Preservation Fund, του Ionian Environment Foundation και του Blue Marine Foundation.Η iSea ήδη από το 2019 προωθεί την κατανάλωση βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών με στόχο τη μείωση του πληθυσμού τους και τη μείωση των επιπτώσεων από την εξάπλωσή τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Φέτος το πρόγραμμα αλλάζει και διευρύνεται, περιλαμβάνοντας ένα μεγάλο αριθμό δράσεων σε όλη τη χώρα. Στόχο αποτελεί η προώθηση της κατανάλωσης των ξενικών ειδών που ταυτόχρονα θα συνδυάζεται με την αντικατάσταση εμπορικών αυτόχθονων ειδών που οι πληθυσμοί τους μειώνονται μέσα από τη δημιουργία μιας συμμαχίας όλων των εμπλεκομένων (αλιέων, ιχθυοπωλείων, εστιατορίων). Όλες οι δράσεις θα συμβάλουν στον σκοπό δημιουργίας μιας ισχυρής συμμαχίας μεταξύ των εμπλεκομένων με στόχο την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωση θαλασσινών και της αντικατάστασης των αυτόχθονων ειδών και ειδικά των ανώτερων θηρευτών με βρώσιμα ξενικά είδη συμβάλλοντας στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.