Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Με μεγάλη επιτυχία το σεμινάριο του ΕΑΣΤΕ του Παντείου Πανεπιστημίου με θεματική: «Οι συνέπειες του εγκλήματος στο θύμα και στην κοινωνία»

  • Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 11:02
  • 1'
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Ιουνίου η 6η προβολή του σεμιναρίου Έγκλημα και Κινηματογράφος, Θ΄ κύκλος με τη θεματική: «Οι συνέπειες του εγκλήματος στο θύμα και στην κοινωνία».
Πρόκειται για την διαδικτυακή εκδήλωση του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου του οποίου Διευθύντρια είναι η Υδραία, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας  Χριστίνα Ζαραφωνίτου και Πρόεδρος του Ν.Π.Ι.Δ. ΕΠΑΝΟΔΟΣ.
Προβλήθηκε η τηλεοπτική εκπομπή: «Η Τραγωδία της 15χρονης Μυρτούς», έρευνα παρουσίαση: Σοφία Παπαϊωάννου.
Συμμετείχαν ως εισηγητές οι:
▪️Βίκυ Βλάχου, Επίκ. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου: "Η προστασία των θυμάτων βίας υπό το πρίσμα της Εγκληματολογίας"
▪️Λίνα Παπαδάκη, Δημοσιογράφος, Σύμβουλος του Προέδρου της ΕΡΤ: «Μαρτυρίες θυμάτων εγκλήματος και των συγγενών τους»
▪️Χαρά Βλαστάρη, Κοινωνιολόγος-Ψυχολόγος, Συνεργάτις του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου: «Το θύμα του εγκλήματος»
▪️Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, ΔΜΣ Νομικής Αθηνών, Συνεργάτης του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου: «Νομική Προσέγγιση του Εγκλήματος εις βάρος της Μυρτούς στη Πάρο»
Ακολούθησαν ερωτήσεις στους εισηγητές και ενδιαφέρουσα συζήτηση σε σχέση με τη θεματική.
Η κ. Ζαραφωνίτου επεσήμανε στο τέλος του σεμιναρίου: "Μερικά θέματα είναι πιο δύσκολα να τα προσεγγίσεις απ' ό,τι κάποια άλλα και η υπόθεση της νεαρής αυτής κοπέλας που έγινε θύμα πολλαπλής επίθεσης με μη αντιστρέψιμες επιπτώσεις στη ζωή της είναι ενδεικτική. Η Μυρτώ θυματοποιήθηκε ένα καλοκαίρι στην Πάρο και από τότε τίποτε δεν είναι πια το ίδιο. Σήμερα συζητήσαμε για τις επιπτώσεις του εγκλήματος στο θύμα και την κοινωνία διεπιστημονικά και ψύχραιμα και για να επιτευχθεί αυτό το φαινομενικά "απλό" ήταν σημαντική η συμβολή των εισηγητών μας. Ευχαριστώ τη συνάδελφο Β.Βλάχου, τη δημοσιογράφο Λίνα Παπαδάκη, την Κοινωνιολόγο-Ψυχολόγο και συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστήμιου Χαρά Βλαστάρη Δυοβουνιώτου, τον νομικό και επίσης συνεργάτη του Εργαστηρίου μας Δημήτρη Παπαδημητρόπουλο καθώς και τους εκλεκτούς συμμετέχοντες για την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ελπίζω ότι αποτέλεσε "τροφή" για σκέψη!"