Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019

Ο Χρήστος Δασκαλάκης και η Νάντια Συρίου, ο συγγραφέας και η χιονονιφάδα του, μιλούν αποκλειστικά και μας ταξιδεύουν...

  • Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 17:40
  • 5'

Για εμάς, ο Χρήστος Δασκαλάκης είναι ένας γνώριμος από παλιά. Το ίδιο γνώριμα είναι και τα βιβλία του. Μέχρι που το τελευταίο του παραμύθι, «Η Χιονονιφάδα που αγάπησε το Καλοκαίρι» έγινε γνώριμο βιβλίο και πολλών ακόμα παιδιών, εκπαιδευτικών και ανθρώπων κάθε ηλικίας.

Σε σκηνοθεσία Αθηνάς Αρσένη, "Η Χιονονιφάδα που αγάπησε το Καλοκαίρι", πρωταγωνιστεί πλέον κάθε Κυριακή στο Θέατρο Αλκμήνη και εμείς έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τόσο τον συγγραφέα όσο και την Νάντια Συρίου που παίζει τον ομώνυμο ρόλο.

Κυρία Συρίου, ερμηνεύετε την Χιονονιφάδα σε αυτήν τη θεατρική μεταφορά. Ένας ρόλος αρκετά «εσωτερικός» και πολυδιάστατος. Δυσκολευτήκατε ερμηνευτικά;
Η βασική δυσκολία που συνάντησα σε αυτόν το ρόλο βρισκόταν μόνο στο να καταφέρω να μεταφέρω τα τόσο σημαντικά μηνύματα του συγγραφέα μπροστά στις παιδικές ψυχές με όσο πιο απλό και τρυφερό τρόπο μπορώ. Κυρίως το μήνυμα της απώλειας, που παρουσιάζεται στην παράσταση τόσο τρυφερά και παραμυθένια.

Πόσο εύκολο είναι για έναν ηθοποιό να «ντύνεται» έναν ρόλο που στο βιβλίο έχει αγαπηθεί τόσο πολύ;
Είναι δύσκολο το να κερδίσεις τον θεατή, και ειδικά τα παιδιά μικρών ηλικιών, γιατί είναι οι πιο αυθόρμητοι και ειλικρινείς θεατές. Πόσο μάλλον όταν για πρώτη φορά ζωντανεύει μπροστά τους η αγαπημένη τους Χιονονιφάδα! Αλλά από το χειροκρότημα και μόνο, νομίζω πως το στοίχημα κερδήθηκε.

GZP iCyQ

Όταν βγαίνετε στη σκηνή με αυτό το υπέροχο ρούχο, την ονειρική μουσική και τον επιβλητικό φωτισμό, ποια είναι τα πρώτα συναισθήματα;
Είμαι αγχωμένη αρχικά γιατί θέλω να αποδώσω τρυφερά το ρόλο μου στα παιδιά και ταυτόχρονα προσπαθώ να μην συγκινηθώ από όσα λέει η Χιονονιφάδα. Γιατί κι εγώ μέσα μου δεν παύω να είμαι ένα μικρό παιδί! Ευτυχώς τα παιδιά με βοηθούν σε αυτό, με επιφωνήματα χαράς μόλις αντικρίζουν την μικρή τους φίλη, και έτσι κάθε άγχος χάνεται δια μαγείας. Η στιγμή εκείνη είναι μαγική.

Χρήστο, πως είναι να βλέπεις τους χαρακτήρες του βιβλίου σου, και συγκεκριμένα της Χιονονιφάδας, να παίρνει σάρκα και οστά;
Θα έλεγα αρχικά ότι είναι συγκινητικό. Για όλους τους ρόλους. Απλά στην περίπτωση της Χιονονιφάδας είναι λίγο πιο έντονο, μιας και είναι η πρώτη φορά που αποκτά φωνή, γίνεται υπαρκτός ρόλος και μας λέει πως νιώθει. Και αυτό, χάρη στην σκηνοθέτιδα Αθηνά Αρσένη, που είχε την ιδέα να ζωντανέψει την Χιονονιφάδα και να την φέρει στο προσκήνιο. Η σκηνική της παρουσία είναι κάτι παρά πάνω από επιβλητική. Κυρίως η στιγμή της εισόδου της στην σκηνή συνοδεία της τόσο «εύθραυστης» μουσική της Λίας Σταυροπούλου.

IMG 9454

Η παράσταση έχει πολύ χιούμορ, τραγούδι και κέφι, παρόλα αυτά, τα μηνύματα του έργου είναι βαθιά, ευαίσθητα και μας αφορούν όλους. Υπήρξαν στιγμές που ξύπνησαν μνήμες ή νιώσατε ευάλωτοι στη διάρκεια της παράστασης;
Ν.Σ Ναι, προσωπικά αυτό το παραμύθι με έχει αγγίξει όσο κανένα άλλο και ήταν όμορφα συγκινητικές οι στιγμές κατά την διάρκεια των προβών. Το έργο μιλάει για τον κύκλο της ζωής και την αγάπη. Θέματα που από την ημέρα που γεννιόμαστε μέχρι και να πεθάνουμε δεν σταματάμε να τα συναντάμε. Για τις απώλειες που μας σημάδεψαν, για όσα χάσαμε, για όσα μας λείπουν, για το μετά που δεν αξίζει να τελειώσει...
Χ.Δ. Όσοι έχουν διαβάσει το παραμύθι έχουν πάρει μαζί τους όλη την τρυφερότητα και τη ζεστασιά που κρύβει μέσα του. Παρόλα αυτά, η παράσταση έχει πολύ χιούμορ, τραγούδι και γενικά μια πολλή ευχάριστη και αισιόδοξη ατμόσφαιρα. Νόμιζα λοιπόν πως θα ξεγελαστώ και εγώ. Ακόμα όμως και στις πρόβες, ήταν στιγμές που βούρκωνα. Ίσως τελικά αυτή να είναι και η μαγεία του θεάτρου. Η μαγεία της υποκριτικής...

Πόσο εύκολο ήταν η διασκευή του έργου να μείνει πιστή στο πρωτότυπο και ταυτόχρονα να εμπλουτιστεί με τόσο πολλές καινούριες σκηνές;
Ν.Σ. Η διασκευή του έργου κάτω από το βλέμμα του Χρήστου Δασκαλάκη και της Αθηνάς Αρσένη έμεινε πιστή στην ουσία του παραμυθιού αλλά εμπλουτίστηκε με μαγικές πινελιές, ήχους και εικόνες και έτσι πήραν ζωή όλοι οι ρόλοι πάνω στη σκηνή. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέραμε.
Χ.Δ. Η διασκευή ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας. Ως ο συγγραφέας όμως , μου ήταν λίγο πιο εύκολο να μπω στον «χαρακτήρα» των ρόλων και να γράψω σκηνές που οι ήρωες μου θα μπορούσαν να ζήσουν. Με την Αθηνά δίπλα μου, δεν ήταν δύσκολο τελικά να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που όλοι είδαμε.

Χρήστο, σε ρόλο έκπληξη, κάνεις ένα πέρασμα από τη σκηνή. Πως προέκυψε αυτό; Δεν είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει στο θέατρο.
Ναι! Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κάνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν, ούτε θα το έκανα αν δεν υπήρχαν παιδιά στο κοινό. Ήταν μια ιδέα που είχαμε από την αρχή με την Αθηνά Αρσένη, απλά δεν ξέραμε την τελική της μορφή. Κάποιες επιλεγμένες Κυριακές λοιπόν, που δεν θα είναι ανακοινώσιμες, θα βρίσκομαι και εγώ στο Θέατρο Αλκμήνη, ώστε να υπογράφω τα βιβλία μου και ίσως τελικά να κάνω ένα πέρασμα από τη σκηνή, ερμηνεύοντας για 30 δευτερόλεπτα τον εαυτό μου. Τον συγγραφέα δηλαδή, ο οποίος με την παρουσία του δίνει την αίσθηση της αφήγησης της όλης ιστορίας και μεταφέρει τη σημασία της ανάγνωσης και των παραμυθιών στη ζωή μας.

Τι είναι πιο σημαντικό για έναν ηθοποιό, οι γεμάτες καρέκλες ή το ειλικρινές χειροκρότημα;
Πιστεύω πως όλοι οι ηθοποιοί θέλουν να βλέπουν γεμάτες αίθουσες αλλά πολλές φορές μπορεί το κοινό να δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματα του. Το ιδανικό, είναι τα ειλικρινή συναισθήματα την ώρα που παίζεις, γιατί σε βοηθούν να κρατήσεις τα θετικά και να τα εξελίξεις όπως και να αλλάξεις τα αρνητικά όταν αυτό χρειάζεται. Έτσι γίνεσαι καλύτερος ηθοποιός...

Χρήστο, το περίμενες πως θα είχε το βιβλίο σου την ίδια επιτυχία και στη σκηνή; Μέχρι στιγμής είστε sold out με τον κόσμο να μιλάει με τα καλύτερα λόγια.
Όχι, κανείς μας δεν περίμενε αυτήν την εξέλιξη. Προσωπικά, ούτε το παραμύθι μας πίστευα ότι θα αγαπηθεί τόσο πολύ. Κα τώρα, τις φορές που είμαι στο θέατρο και βλέπω τον κόσμο να περιμένει με τόσο αγάπη και υπομονή για ένα εισιτήριο, μου φαίνεται απίστευτο. Αν και είμαι μόνο ο συγγραφέας, εκ μέρους όλης της ομάδας, τους ευχαριστώ από καρδιάς. Αυτοί οι άνθρωποι μας τιμούν, μας αγκαλιάζουν και μας γεμίζουν με απίστευτη ενέργεια. Χάρη σε αυτούς είμαστε σήμερα εδώ.

Τι διαφορετικό λοιπόν να περιμένουν να δουν όσοι έχουν ήδη διαβάσει το βιβλίο; Και τι θα «πάρουν» μαζί τους φεύγοντας;
Ν.Σ. Μέσα από την παράσταση ζωντανεύει ολοκληρωτικά το παραμύθι του Χρήστου Δασκαλάκη με όμορφες εικόνες, τρυφερές μελωδίες και έξυπνα διαδραστικά παιχνίδια! Τα παιδιά ανεβαίνουν στη σκηνή να πιάσουν χιόνι, γνωρίζουν για πρώτη φορά την Χιονονιφάδα ως ρόλο, γίνονται τα ίδια πρωταγωνιστές ενός μικρού θαύματος. Αυτό της ζωής. Και διακριτικά, μαθαίνουν μέσα από το ταξίδι της Χιονονιφάδας για τη δύναμη της αγάπης, την σπουδαιότητα της ελευθερίας, τη σημασία της οικογένειας και του σεβασμού, την προσαρμοστικότητα μπροστά σε μία απώλεια και την πίστη πως όλα μπορούν να συμβούν.
Χ.Δ. Αυτή η παράσταση, ακριβώς όπως και το παραμύθι, έχει στόχο να αφήσει κάτι όμορφο στην ψυχή μας. Αν κάποιοι κατάφεραν να «ταξιδέψουν» μέσα από το βιβλίο μας, η παράσταση τότε θα τους μεταφέρει σε έναν κόσμο άκρως ρεαλιστικό, που όμως το όνειρο και η ελπίδα έχουν θέση, το χιούμορ και η μουσική έχουν ρόλο και όλα αυτά μαζί καταφέρνουν να σε κάνουν να βγεις από την αίθουσα λίγο πιο αισιόδοξος και χαμογελαστός.

Το βιβλίο κυκλοφορεί, στην 4η έκδοσή του, από τις από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Φιλίνη Παναγιωτοπούλου
Μαρία Στάβαρη
Νάντια Συρίου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συγγραφέας: Χρήστος Δασκαλάκης
Θεατρική διασκευή: Χρήστος Δασκαλάκης – Αθηνά Αρσένη
Σκηνοθεσία: Αθηνά Αρσένη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάυ Χάννα
Σκηνικά: Μάκης Χάνος
Κοστούμια: Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα
Χορογραφίες: Ντανιέλα Πισιμίση
Πρωτότυπη Μουσική: Λία Σταυρoπούλου
Στίχοι: Χρήστος Δασκαλάκης
Εικονογράφηση: Nτανιέλα Σταματιάδη
Γραφιστική επιμέλεια: Ιωάννα Παπαϊωάννου
Φωτογραφίες: Γιώργος Μαρινάκης
Παραγωγή: Λωτοφάγοι & FKMB productions

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Κάθε ΚΥΡΙΑΚΗ στις 12:00 στην κεντρική σκηνή του θεάτρου ΑΛΚΜΗΝΗ
• Εισιτήρια: 8 ευρώ (γενική είσοδος)
• Τις καθημερινές πραγματοποιούνται οργανωμένες παραστάσεις για νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και συλλόγους.
• Μεταφερόμενη παράσταση σε Παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, παιδότοπους, πάρτι, εκδηλώσεις κ.α

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Θέατρο Αλκμήνη ΤΗΛ. 210 3428650
Διεύθυνση: Αλκμήνης 8, Γκάζι (πλησίον μετρό Κεραμεικός )
Τηλέφωνα κρατήσεων: 2106393335 / 6932941624 / 6932249115