Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022

Συνέντευξη Δημάρχου Άγγελου Κοτρώνη

  • Δευτέρα, 02 Μαΐου 2011 00:00
  • 8'

Συνέντευξη του Δημάρχου Ύδρας Άγγελου Κοτρώνη στη «Φωνή της Ύδρας»

 

« Όλα στο Φως »

 

 

Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ανάληψη καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής.
Θεωρώντας πως είναι η κατάλληλη στιγμή χρονικά, για να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένη γνώση των θεμάτων του Δήμου Ύδρας, ζητήσαμε από το Δήμαρχο Ύδρας Άγγελο Κοτρώνη να παραχωρήσει στην εφημερίδα μας μια συνέντευξη, που θα ρίξει φως σε αρκετές απορίες και ερωτήματα που μας απασχολούν.
Σε μια συνέντευξη από καρδιάς, ο Δήμαρχος Ύδρας, πολύ περιεκτικά και ουσιαστικά μας ενημερώνει εκτενώς για τα ζητήματα που μας αφορούν, για τις ενέργειες και τα σχέδια του Δήμου, για τα έργα και για τις πρωτοβουλίες του.

Κύριε Δήμαρχε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά του Δήμου Ύδρας;
Αυτό είναι ένα πολύ φλέγον θέμα, μέσα στα τόσα άλλα που απασχολούν τον Δήμο μας. Για να απαντηθεί όμως σωστά, το έχω πει και θα το λέω πάντα, θα πρέπει να ξοδευτεί πολύ χαρτί και πολύς χρόνος, για να περιγραφεί η τραγική οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε. Από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τα χρέη, τη «μαύρη τρύπα» που μας κληροδότησε η προηγούμενη Δημοτική αρχή.
Χρέη ατελείωτα, δικαστικοί επιμελητές που μας επισκέπτονται καθημερινά, τηλεφωνήματα από απελπισμένους ανθρώπους, στους οποίους ο Δήμος μας, από πολλά χρόνια πριν, χρωστάει χρήματα. Από τούρτες οι οποίες στέλνονταν στους εορτάζοντες με χρεώσεις στον Δήμο, παραγγελίες αναλώσιμων, που καταχρέωσαν το Δήμο μας, «αναθέσεις έργων» σε συνεργάτες των οποίων το έργο δεν παραλήφθηκε ποτέ, περίεργες συναυλίες, χρέη στο νερό, απλήρωτα ενοίκια ετών, χρέη από Μιαούλεια, απλήρωτα πυροτεχνήματα χιλιάδων ευρώ, εγκληματική αμέλεια στην διαχείριση της Δημοτικής περιουσίας και τόσα άλλα.
Με δική μου εντολή και την συμπαράσταση των Συνεργατών μου, έχει αρχίσει ενδελεχής έλεγχος στα οικονομικά του Δήμου.
Σε λίγο κάθε πολίτης θα έχει την πλήρη εικόνα όσων παραλάβαμε. Αυτό το είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά και το χρωστάμε στον Υδραϊκό Λαό.
Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Απριλίου και ταυτόχρονα ο Υδραϊκός Λαός, ενημερώθηκε για ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά το κληροδότημα "Φαμελιάρη". Όλα πρέπει να τεθούν και θα τεθούν στην αλάνθαστη κρίση και στην ενημέρωση του Υδραϊκού Λαού.
Οι πολίτες τις Ύδρας και όχι μόνο, μετά από δικές μας ενέργειες, στο εξής θα μπορούν να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις κάθε Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω διαδικτύου, www.ydra.gov.gr, σε απευθείας αναμεταδόσεις.
Όλα στο φως !
Προσπαθούμε με κάθε τρόπο, δουλεύουμε όλοι πολύ σκληρά, για να καταφέρουμε να βάλουμε σε μία τάξη, σε ένα νοικοκύρεμα, τον υπό κατάρρευση Δήμο που παραλάβαμε. Στην ουσία «χτίζουμε» το Δήμο από την αρχή, με διαφανείς διαδικασίες, στα πρότυπα της σύγχρονης Αυτοδιοίκησης.
Σας παρακαλώ όλους να έχετε υπομονή. Σε λίγο, πιο γρήγορα δεν γίνεται, θα έχουμε στήσει έναν Δήμο άλλης νοοτροπίας. Έναν Δήμο εντιμότητας και απόλυτης διαφάνειας. Κάθε πολίτης θα ξέρει που πηγαίνει και το ένα ευρώ. Όλα θα είναι στο φως. Ο Υδραϊκός Λαός θα είναι μέτοχος όλων των θεμάτων του Δήμου, και των καλών και των κακών.

Τι γίνεται με το ζήτημα της μεταφοράς του νερού με την υδροφόρα. Τι πρόβλημα υπήρχε και πώς διευθετήθηκε;
Στην ουσία ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα. Τα γνωστά παπαγαλάκια, για ευνόητους λόγους διέσπειραν και διασπείρουν κατά καιρούς διάφορα ανύπαρκτα θέματα, νομίζοντας ότι θα αποκομίσουν δικά τους οφέλη. Μεγάλη αφέλεια εκ μέρους τους. Ο Υδραϊκός Λαός γνωρίζει καλά τι συμβαίνει και σε ποιους έχει στηρίξει τις ελπίδες του, για ένα καλύτερο αύριο στον επί χρόνια εγκαταλελειμμένο τόπο τους.
Υπήρχαν ορισμένες διαδικασίες που έπρεπε να τακτοποιηθούν σε σχέση με τον "Καλλικράτη", έπρεπε να ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός, για να μπορούμε να πληρώσουμε χρήματα. Για πρώτη φορά φέτος, καταρτίσαμε και ψηφίσαμε έναν Προϋπολογισμό αλήθειας και διαφάνειας. Νοικοκυρεύουμε τα οικονομικά του Δήμου και ακολουθούμε τις νόμιμες διαδικασίες παντού.
Τώρα έχουν σχεδόν όλα τακτοποιηθεί και δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει πρόβλημα, προς μεγάλη απογοήτευση κάποιων. Εμείς έχουμε άλλους στόχους. Μόνο το κοινό συμφέρον μας ενδιαφέρει και για αυτό εργαζόμαστε.
Πάντως η νέα Δημοτική Αρχή, προσπαθεί με γρήγορους ρυθμούς να λύσει οριστικά το θέμα του νερού στο νησί μας. Είμαστε προς την σωστή κατεύθυνση.

Το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών και της έλλειψης προσωπικού πώς προέκυψε και πώς τελικά το αντιμετωπίζετε ως Δήμος;
Η καθαριότητα του νησιού βρέθηκε κυριολεκτικά στον αέρα αφού ο Καλλικράτης, μετά τη διάλυση της ΑΔΕΠΥ, δεν επιτρέπει πλέον την ανάθεση του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτη.
Όλα αυτά τα γνώριζε, έπρεπε να τα γνωρίζει, ο προηγούμενος Δήμαρχος, δεν είχε φροντίσει όμως να υπάρχει υπηρεσία καθαριότητας και το αναγκαίο προσωπικό. Γειτονικοί μας Δήμοι, όπως ο Πόρος και οι Σπέτσες, δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα, διότι εκείνοι είχαν φροντίσει από πριν.
Στο δικό μας Δήμο όμως, οι αγωνίες και οι προτεραιότητες της προηγούμενης δημοτικής αρχής φαίνεται ότι ήταν άλλες. Δεν φρόντισαν να μετατρέψουν, με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, την ΑΔΕΠΥ σε Κοινωφελή Επιχείρηση.
Έτσι η Ύδρα έμεινε μόνο με τέσσερα άτομα, μόνιμο προσωπικό του Δήμου στην καθαριότητα. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα, δυναμικά. Έκανα αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για να μας εγκρίνουν την πρόσληψη συμβασιούχων.
Τώρα θα προσληφθούν δώδεκα άτομα με οκτάμηνη σύμβαση για την καθαριότητα, πάντα μέσω ΑΣΕΠ. Φυσικά τα άτομα αυτά δεν επαρκούν για την καθαριότητα του Δήμου μας (έως το τέλος του 2010 απασχολούσαμε σχεδόν τα διπλάσια άτομα). Όμως θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την Ύδρα καθαρή.
Με την ευκαιρία αυτή, έκκληση και παράκληση θερμή απευθύνω σε όλους τους αγαπητούς μας Συμπατριώτες, τις Συμπατριώτισσες και τους Φίλους της Ύδρας, να προσέχουν την καθαριότητα και την τάξη της Ύδρας και οι ίδιοι. Ο Δήμος όσο και αν προσπαθεί, όσους εργάτες στην καθαριότητα και αν διαθέσει, αν δεν έχει την συμμετοχή και την συμπαράσταση στον τομέα αυτόν όλων των κατοίκων της Ύδρας, τίποτα δεν μπορεί να πετύχει. Τα σκουπίδια μόνο το πρωί και τις προκαθορισμένες ώρες της ημέρας πρέπει να βγαίνουν στον δρόμο και όχι όποτε βολεύει τον καθένα από εμάς.
Εδώ θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Υδραίους και φίλους της Ύδρας, οι οποίοι με συγκινητική προθυμία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και εθελοντικά προσέφεραν τη βοήθειά τους στην καθαριότητα του τόπου μας.

Ποια προβλήματα έχετε να επιλύσετε άμεσα ως Δήμος Ύδρας και έχετε ήδη κάνει σχετικές ενέργειες ή μελέτες;
Τα προβλήματα της Ύδρας είναι γνωστά σε όλους, έρχονται από το παρελθόν και τα βιώνουν όλοι οι Υδραίοι.
Βιολογικός καθαρισμός, ύδρευση, διαχείριση σκουπιδιών. Σήμερα, όλα τα παραπάνω σημαντικά έργα, έπρεπε να είχαν επιλυθεί και εμείς να ασχολούμαστε με άλλα έργα πνοής και όχι με τα αυτονόητα. Εγώ δεν πρόκειται να μεταθέσω την επίλυση των προβλημάτων στο μέλλον, δεν είμαι εδώ για να συνεχίσω να κινούμαι με τους ρυθμούς της αδράνειας και της ακινησίας.
Είμαι εδώ για να δώσω μάχη, για να δώσω λύσεις. Πέρασαν τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, και η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε περιοριστεί σε παθητικό ρόλο θεατή.
Αυτό ανέφεραν παράγοντες του Υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικοί με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου στην Ύδρα και συνδιοργάνωσε η Αντιπεριφέρεια Νήσων και ο Δήμος μας. «Ούτε ένα έργο δεν διεκδίκησε ποτέ η Ύδρα!», επεσήμαναν με έμφαση, οι αρμόδιοι του Υπουργείου.
Εμείς μέσα σε τρεις μόνο μήνες, είμαστε ήδη έτοιμοι να καταθέσουμε τεχνικά δελτία για την ένταξη του έργου του βιολογικού καθαρισμού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Δρομολογήσαμε τη λύση ενός μεγάλου προβλήματος. Δε μένουμε όμως μόνο εκεί. Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε κάθε διαθέσιμο πόρο μέσα από το ΕΣΠΑ.
Σύντομα η Ύδρα θα έχει υποδομές ανακύκλωσης, σε λίγες ημέρες ξεκινάμε τη διαδικασία για τη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσα από το ασύρματο δίκτυο του Δήμου Ύδρας, ήταν δέσμευσή μας, που θα τηρηθεί και θα γίνει πραγματικότητα.
Ο Δήμος θα αποκτήσει υποδομές και υπηρεσίες ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του Δημότη, πρωτόγνωρες για την Ύδρα.
Υπόσχομαι ένα και μόνο πράγμα στους συμπατριώτες μου. Τα επόμενα τρία χρόνια η Ύδρα θα διεκδικεί δυναμικά. Δεν περιμένουμε να μας χαριστεί τίποτα. Δουλεύουμε σκληρά και δεν είμαστε από αυτούς που νομίζουν ότι θα εφαρμοστεί η λαϊκή ρήση "Πέσε πίτα να σε φάω ".
Τα επόμενα τρία χρόνια θα υλοποιήσουμε σημαντικά και μεγάλα έργα και νέες υποδομές.
Κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω.

Κατά πόσο μπορείτε να προβείτε σε έργα και πρωτοβουλίες βάσει της νέας ισχύος του «Καλλικράτη»; Είναι ευκολότερο απ' ότι στο παρελθόν ή οι διαδικασίες είναι τώρα πιο πολύπλοκες;

Ένα είναι σίγουρο. Ο "Καλλικράτης" έχει διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου, στοιχεία που εμάς μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. Εξάλλου, αν ο «Καλλικράτης» εφαρμοζόταν τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα στην τραγική αυτή κατάσταση. Ήταν καιρός να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διοίκηση στους Δήμους. Βέβαια κάθε αρχή και δύσκολη, όμως όταν τα πράγματα πάρουν τον δρόμο τους, πιστεύω, ότι όλα θα είναι καλύτερα και ευκολότερα.

 Για την ανάπτυξη του τουρισμού μας, ποιες κινήσεις σχεδιάζετε;
Η ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μας, είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες.
Η Ύδρα θα ξαναγίνει πόλος έλξης και σημείο αναφοράς. Με στοχευμένες κινήσεις. Με σκληρή δουλειά.
Δημιουργήσαμε την Επιτροπή Τουρισμού, Ανάπτυξης και Προβολής της Ύδρας. Σε αυτήν συμμετέχουν Υδραίοι με ιδέες, ικανότητες, προτάσεις. Συμμετέχουν και φίλοι της Ύδρας, άνθρωποι που αγαπούν το νησί μας και έχουν διάθεση να προσφέρουν. Αυτή η Επιτροπή έχει ήδη συνεδριάσει δύο φορές και θα αρχίσει να συγκεκριμενοποιεί τις δράσεις της.
Ο Δήμος θα σταθεί κοντά στον επιχειρηματία του νησιού, θα του δώσει την ευκαιρία να προβάλλει την επιχείρησή του. Θα προβάλλουμε όμως και το νησί μας όπως του αξίζει, θα αξιοποιήσουμε το διαδίκτυο και όλες τις σύγχρονες μεθόδους προβολής και επικοινωνίας.
Το πρόγραμμα ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ θα ενεργοποιήσει μία πρόσκληση χρηματοδότησης, για έργα που αφορούν στον τουρισμό. Ο Δήμος Ύδρας θα κινηθεί άμεσα και θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Παράλληλα είναι σαφής ο προσανατολισμός μας.
Θέλουμε να αξιοποιήσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, το θαλάσσιο τουρισμό, τον περιπατητικό τουρισμό και την κρουαζιέρα, τον θρησκευτικό και το συνεδριακό τουρισμό. Όλα αυτά δε γίνονται με ευχολόγια, χρειάζεται σχέδιο και δουλειά.
Για αυτό είμαστε εδώ. Πάντως το νησί μας πρέπει σύντομα να γίνει πρώτος τουριστικός προορισμός, όχι μόνο στον Ελληνικό, αλλά και στον παγκόσμιο χώρο. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η φιλοδοξία μας.

Για τα Μιαούλεια που πλησιάζουν, μια γιορτή που φέρνει πολύ κόσμο και τουρισμό στο νησί μας, τι προτίθεστε να κάνετε;
Τα «Μιαούλεια» αναβαθμίζονται, γίνονται μία εμβληματική γιορτή για την Ύδρα με ισχυρές αναφορές στον πολιτισμό και την ιστορία. Μέσα από τα «Μιαούλεια» θα αναδεικνύεται το νησί μας, το φως και η λάμψη της Ύδρας.
Λίγες εκδηλώσεις και καλές. Ποιοτικές και όχι τελευταίας κατηγορίας, όπως αρμόζει στην Ύδρα και στην επέτειο για την οποία γίνονται.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων δεν έχει κλείσει ακόμα, οπότε δεν είναι και ανακοινώσιμο. Είμαστε σε επαφές και προσπαθούμε να βρούμε τις σωστές εκδηλώσεις, καθώς επίσης και χορηγούς για να τις πραγματοποιήσουμε.
Πάντως από τις 11 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου θα γίνει μεγάλη έκθεση του γνωστού ζωγράφου και φίλου Αλέκου Φασιανού, με έργα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Η έκθεση θα γίνει στο αρχοντικό Παύλου Κουντουριώτη, εκεί που το καλοκαίρι του 2007 είχαμε οργανώσει την έκθεση του δικού μας Ακαδημαϊκού Π. Τέτση. Με την έκθεση του Αλέκου Φασιανού η Ύδρα θα είναι στο προσκήνιο όλο το καλοκαίρι και αναμένονται πολλοί επισκέπτες στο νησί.
Ο μοναδικός και σπουδαίος μουσικός, φίλος Σταύρος Ξαρχάκος θα μας κάνει και πάλι την μεγάλη τιμή και θα δώσει μεγάλη συναυλία στο νησί μας την Παρασκευή, μία ημέρα πριν το αποκορύφωμα των Μιαουλείων.
Φυσικά στο πρόγραμμα των Μιαουλείων θα εντάξουμε εκδηλώσεις για τα 30χρονα της "Φωνής της Ύδρας". Αυτό αξίζει στην τοπική μας εφημερίδα, η οποία όλα αυτά τα χρόνια τόσα πολλά πρόσφερε στον τόπο μας, με πρωτοστάτη τον πατέρα σας, άξιο Υδραίο και φίλο μου κ. Χρήστο Χριστοδούλου και τώρα εσάς, αγαπητή μου Ελένη.
Αυτό που θέλω να υποσχεθώ είναι ότι τα «Μιαούλεια», δεν θα εξαντλούν τη λάμψη τους στα πυροτεχνήματα. Θα αποκτήσουν λάμψη που θα διαρκεί και η εμβέλειά της θα είναι παγκόσμια.
Αγαπητή κ. Χριστοδούλου, θα μπορούσα να σας μιλώ ώρες ατελείωτες για την απίστευτη κατάσταση, την οποία παραλάβαμε στον Δήμο της Ύδρας, για τις ελλείψεις του, για την απραξία των τόσων χαμένων χρόνων, αλλά και για το όραμα, τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας, ως νέα Δημοτική Αρχή, τις οποίες έχουμε και για την υλοποίηση των οποίων εργαζόμαστε όλοι πολύ σκληρά. Πρέπει να πετύχουμε και θα πετύχουμε, παρά τις δύσκολες συγκυρίες. Το νησί μας πρέπει σύντομα να βγει από το τέλμα και να λάμψει και πάλι, μετά την στασιμότητα και την πολύχρονη απραξία. Τι κρίμα που πήγαν χαμένα τόσα χρόνια για το νησί μας!!!
Η Ύδρα ο πιο ένδοξος, ο πιο ιστορικός, ο πιο όμορφος και μοναδικός τόπος στον κόσμο, πρέπει να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.
Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και θα είμαι πάντα στην διάθεσή σας, για την σωστή και έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών της «Φωνής της Ύδρας».

Χριστός Ανέστη, με πολλές ευχές και αγάπη,
Άγγελος Λ. Κοτρώνης
Δήμαρχος Ύδρας