Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023

Τουρισμός: Πώς δαπανούν τα χρήματά τους οι ξένοι στην Ελλάδα

  • Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 20:09
  • 1'

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο.

Ξενοδοχεία με all inclusive ή χωρίς επιλέγουν για να διαμείνουν στη χώρα μας περισσότεροι από έξι στους δέκα  τουρίστες. Αν και τα τελευταία χρόνια η βραχυχρόνια μίσθωση έχει μπει για τα καλά στις συνήθειες των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, διαμονή σε ξενοδοχείο all inclusive ή μη επιλέγει το 62,5% ενώ κάποιο κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) το 19,9%.

Οι περισσότεροι (52,8%)τουρίστες έχουν εισόδημα μεταξύ 15.000-50.000 ευρώ και δαπανούν λίγο περισσότερα από 200 ευρώ την ημέρα ανά άτομο με μόλις το 15% της δαπάνης αυτής να αφορά την εστίαση και αγορές από εμπορικά καταστήματα.

Κρουαζιέρα: Στο 1,1 δισ. ευρώ τα έσοδα για την χώρα μας

Πιο «καλοί» θεωρούνται οι Αμερικανοί με 232 ευρώ ημερήσια δαπάνη, ενώ πιο συγκρατημένοι οι Ιταλοί με 166 ευρώ την ημέρα.

Η υψηλότερη δαπάνη σε αγορές καταγράφεται στην Κρήτη με 26 ευρώ ημερήσια κατά κεφαλήν δαπάνη, με τους Αμερικανούς να σημειώνουν την ισχυρότερη ροπή κατανάλωσης με 21 ευρώ την ημέρα ανά άτομο.

Ο τουρισμός

Η πλειονότητα των επισκεπτών στη χώρα μας διαμένει πάνω από τέσσερις ημέρες, με το 56% να έχει διάρκεια παραμονής από 4 έως 7 ημέρες και το 32,7% περισσότερο από μία εβδομάδα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ).

Σε ποσοστό 93% οι Γερμανοί και οι Ιταλοί εμφανίζονται πιο ικανοποιημένοι από την ποικιλία των προϊόντων που βρίσκουν, ενώ λιγότερο ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Αμερικανοί (83,5%). Υψηλότερης αξίας αγορές κάνουν όσοι διαμένουν σε all inclusive και σε ξενοδοχεία, καθώς μπορούν καλύτερα να προϋπολογίσουν τα έξοδά τους, όπως τουρίστες ηλικίας μεταξύ 35-44 ετών.

Οσο για την υψηλότερη ατομική δαπάνη, συναντάται στην Κρήτη (238 ευρώ), ενώ η χαμηλότερη στην Αθήνα (165 ευρώ).

ot.gr