Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023

Από την παρουσίαση του βιβλίου Νικόλας Χόρχε του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

  • Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 11:55
  • 3'

Εστιασμένη στο βιβλίο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, «Νικόλας Χόρχε - Βίος και πολιτεία ενός κοσμοπολίτη», ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015 το απόγευμα, στο Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας (DEREE), με θέμα "Διεθνείς Περιπλανήσεις του Υδραίου Νικόλα Κολμανιάτη".
Το πρόσφατο αυτό βιβλίο του πρ. Υπουργού και πρ. Δημάρχου Πειραιά, Ανδρέα Ανδριανόπουλου, ο οποίος διευθύνει το Ινστιτούτο Διπλωματίας του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ και αποτελεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα πλαισιωμένο και από στοιχεία φαντασίας, που θα πρέπει ειδικά όλοι εμείς οι Υδραίοι να διαβάσουμε, καθώς μέσα από τις σελίδες του ξεπηδούν πολλά σημεία της έντονης ζωής του Νικόλα Κολμανιάτη. Aυτού του πολυταξιδεμένου Υδραίου, του κοσμοπολίτη, που έγινε εθνικός ήρωας της Αργεντινής.
Κατά τη συζήτηση ομιλητές ήταν οι: Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Γιεβγένι Γιούρκωφ - Πρεσβεία Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλέξης Κογεβίνας - πρ. Πρέσβυς Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες, Γιώργος Κουκουδάκης - Δήμαρχος Ύδρας και Ντίνα Αδαμοπούλου - Δ/ντρια Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, ενώ τον συντονισμό είχε ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος.
Οι ομιλητές έκαναν λόγο για το βιβλίο, έκαναν την κριτική και αξιολόγησή τους, δίνοντας παράλληλα πολλά στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Κολμανιάτη. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο βιβλίο γίνεται αφήγηση των γεγονότων, η οποία λέγεται σε ένα μικρό παιδί από τον παππού του στην Ύδρα.
Όπως επεσήμανε ο συντονιστής της εκδήλωσης Πέτρος Τατσόπουλος για τον Κολμανιάτη: «Είναι εκπληκτικό που ενώ η Ελλάδα την εποχή εκείνη είναι τυπικά και ουσιαστικά σκλαβωμένη υπάρχει ένα ελληνικό πνεύμα κοσμοπολίτικο με μια αβυσσαλέα διάθεση για περιπέτεια, που δε γνωρίζει φραγμούς και υλοποιεί τις επιθυμίες του. Στη σημερινή Ελλάδα που δυστυχώς όλα δείχνουν να είναι μια Ελλάδα μιζέριας, μια φοβική Ελλάδα, αυτό το βιβλίο είναι το πιο κατάλληλο αντίδοτο ειδικά αυτές τις μέρες.».


Ο Γιεβγένι Γιούρκωφ και ο Αλέξης Κογεβίνας έδωσαν τη δική τους οπτική, καθώς ο Κολμανιάτης ταξίδεψε στη Ρωσία και την Αργεντινή.
Ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης κατά την ομιλία του τόνισε ότι το βιβλίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ύδρα και αποτελεί ίσως τη μοναδική μέχρι σήμερα ολοκληρωμένη έρευνα για τη ζωή και τη δράση ενός ακόμα μεγάλου Υδραίου του Νικόλαου Κολμανιάτη. Ο οποίος σε μια ξένη χώρα απέδειξε ότι το αίτημα για ελευθερία δεν γνωρίζει σύνορα, φυλές και θρησκεία. Ο κ. Κουκουδάκης έκανε επίσης μια επιστημονική προσέγγιση της έρευνας του Ανδρέα Ανδριανόπουλου.vivlio
Ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι: «Ως Δήμος αισθανόμαστε την υποχρέωση να οργανώσουμε σειρά εκδηλώσεων, που σκοπό θα έχουν αφενός την εμβάθυνση της έρευνας γύρω από την προσωπικότητα του Νικολάου Κολμανιάτη και αφετέρου με συνδετικό κρίκο την ιστορία, τη σύσφιξη ακόμα περισσότερο των σχέσεών μας με τις χώρες στις οποίες ο Κολμανιάτης προσέφερε τις υπηρεσίες του. Προτεραιότητα του Δήμου μας είναι στο πλαίσιο ίσως μιας ημερίδας, να προσκαλέσουμε τον συμπολίτη μας Ανδρέα Ανδριανόπουλο να παρουσιάσει το έργο του και στο νησί μας, έτσι ώστε όλοι οι κάτοικοι και κυρίως η νέα γενιά της Ύδρας να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο τις γνώσεις τους για τη θρυλική μορφή του Νικολάου Κολμανιάτη.»
Η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, Ντίνα Αδαμοπούλου, έδωσε με γλαφυρό τρόπο στο πολυπληθές κοινό ιστορικά στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Κολμανιάτη. Μίλησε για την ορειχάλκινη εντοιχισμένη πλάκα που υπάρχει στην Ύδρα στο μνημείο ανάμεσα στο Μουσείο μας και τη Σχολή, όπου ο Κολμανιάτης απεικονίζεται ανάμεσα σε δύο όρθιες γυναίκες, που συμβολίζουν αντίστοιχα την Ελλάδα και την Αργεντινή. Έκανε λόγο επίσης για ένα αντίγραφο της προτομής του Κολμανιάτη δωρισμένο από την Εβίτα Περόν που φυλάσσεται στο μουσείο.
Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος ξετύλιξε τον τρόπο που κινήθηκε για να γράψει το βιβλίο αυτό, το πεδίο της έρευνας, ενώ σημαντική αφορμή της συγγραφής του "Νικόλας Χόρχε" στάθηκε το μνημείο στην Ύδρα για το οποίο ρωτώντας ο ίδιος τι συμβολίζει, θέλησε να ψάξει και να καταγράψει όσα περισσότερα μπορούσε προς γνώση όλων.
Κατά την εκδήλωση τέθηκε εμφατικά ο τρόπος που ο Koλμανιάτης ταξίδεψε σε τόσες πολλές χώρες, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στις μεταφορές του και δόθηκε το στίγμα ενός πολύ δυναμικού και ατρόμητου Υδραίου. Σημειώθηκε επίσης ότι το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να μεταφερθεί κάλλιστα στον κινηματογράφο πλην όμως θα αποτελούσε μια παραγωγή πολλών εκατομμυρίων.
Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Ζαραφωνίτου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ύδρας, Παναγιώτης Ράππας, και αρκετοί άλλοι συμπατριώτες μας οι οποίοι τίμησαν με τη σειρά τους την εκδήλωση.

fonitisydras