Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019

Η σφαίρα "Σίσυφος" που φτιάχτηκε στην Ύδρα έφτασε στον προορισμό της

  • Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015 16:15
  • 2'

Ποιος δεν θα θυμάται την τεράστια σφαίρα «Σίσυφος», τη φτιαγμένη από πλαστικά μπουκάλια, που δημιουργήθηκε στην Ύδρα από την Lorraine Beaulieu σε συνεργασία με την Καίτη Χαλιορή, και στο πλαίσιο πάντα του project «Αsk the flask».
Η τεράστια σφαίρα πρόσφατα τοποθετήθηκε στο Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου στην Κηφισιά. Ας δούμε όμως την ιστορία της.
Η σφαίρα «Σίσυφος» ξεκίνησε να παίρνει μορφή και να δημιουργείται στην Ύδρα. Χρειάστηκε μέρες, 1500 πλαστικά μπουκάλια και πολλή δουλειά για να μπορέσει να πάρει σχήμα και οντότητα. Όταν τελειοποιήθηκε ξεκίνησε να μεταφέρεται, περνώντας από τα στενά του νησιού και κυλώντας εντυπωσιακά στην παραλία μέχρι το πλοίο, για να φύγει από την Ύδρα όπου και έφτασε στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, στο ανενεργό πλέον κομμάτι της κοίτης του Ιλισού ποταμού. Εκεί συμβολικά, από το σημείο που κάποτε έρρεε ο Ιλισσός, η Καναδή εικαστικός συνέχισε τη διαδρομή της προς την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, (performance "Sisyphus and the Water Concern") όπου έφτασε η σφαίρα για να παραμείνει μέχρι τη λήξη της έκθεσης. Εκεί στον Τεχνοχώρο η Καίτη Χαλιορή εξήγησε τότε, τη φιλοσοφία του όλου εγχειρήματος και project της, «Αsk the flask» αλλά και της ευρείας επικοινωνίας και των αναρτήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, μας μετέφερε το “moto” τους: «Γίνε Καλλιτέχνης και μέσα από το έργο σου σώσε το νερό.»

 

sisyfos1Λίγες μέρες πριν, η σφαίρα έφτασε στον τελικό της προορισμό το Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου στην Κηφισιά, όπου τοποθετήθηκε για να εκτεθεί μόνιμα, κάτω από μία ελιά κεντρίζοντας την περιβαλλοντική μας ευαισθησία.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι τότε κατά την έκθεση Ask the Flask που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του World Water Museum, από 9 έως 13 Σεπτεμβρίου 2014, στην γκαλερί Τεχνοχώρος, στην Αθήνα, παρουσιάστηκαν τα έργα αλλά και το ψηφιακό υλικό του ομώνυμου διεθνούς διαδικτυακού Workshop Ask the flask, (σχεδιασμός και επιμέλεια Καίτη Χαλιορή) και είχε κεντρικό θέμα την λειψυδρία. Πρόκειται για ένα Workshop που έγινε μεταξύ σπουδαστών από την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, από την Οκτώβριο του 2013 μέχρι και τον Μάρτιο του 2014, με την συμμετοχή ομάδων από Αίγυπτο Βραζιλία, Ελλάδα (5), Ηνωμένο Βασίλειο (2), Ιράκ, Καναδά, Κένυα (2) και Κολομβία. Το πνεύμα της έκθεσης ήταν να συνεργαστούν σε ζευγάρια σπουδαστές από χώρες που αντιμετωπίζουν λειψυδρία με σπουδαστές από χώρες που έχουν επάρκεια νερού και στο τέλος να παραχθεί ένα έργο από την κάθε ομάδα στην χώρα της. Οι επαφές έγιναν μέσα από το Skype σε συνεδρίες που συντόνιζε ένας ή δύο καλλιτέχνες.
Οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτού του πειραματικού εγχειρήματος προσκλήθηκαν μετά να συμμετάσχουν στην έκθεση Ask the Flask και να εκθέσουν ατομικά τους έργα για το νερό μαζί με το υλικό και τα έργα του workshop. Η σφαίρα και η Performance Sisyphus and the Water Concern ήταν το έργο με το οποίο συμμετείχε η Lorraine. Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες ήταν Eugene Ankomah, Δέσποινα Οικονομοπούλου, Δήμητρα Σιατερλή και Κατερίνα Φανουράκη.
Την επιμέλεια του όλου έργου έχει η Υδραία Εικαστικός Καίτη Χαλιορή με την υποστήριξή του World Water Museum

xaliori

Η Εικαστικός Καίτη Χαλιορή μαζί με την Ηλέκτρα Δούμα του Τεχνοχώρου και την Εικαστικό Lorraine Beaulieu στο Σκιρώνειο Μουσείο στην Κηφισιά.