Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024

Καίτη Χαλιορή: "Σώστε τις ιστορικές στέρνες της Ύδρας - Να παρέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για τη διάσωσή τους"

  • Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 19:30
  • 2'
Η Υδραία Εικαστικός και Ακτιβίστρια Καίτη Χαλιορή, εμπνεύστρια του World Water Museum, έχει επανειλημμένως διατυπώσει τις ανησυχίες της για την καταστροφή των στερνών του νησιού μας, που πρέπει να διασωθούν και να παραμείνουν ενεργές στα σπίτια των κατοίκων αλλά και σε εξωτερικούς χώρους διαφόρων περιοχών.
Με τη συμμετοχή της στο MUSEUM WEEK 2024 στη Θεματική Νερό, η Καίτη Χαλιορή, καταγράφει ένα ιστορικό της δημιουργίας στερνών στο νησί της Ύδρας επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συνεχούς ύπαρξης αυτών όχι μόνο για την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας και ιστορίας αλλά και για λόγους βιωσιμότητας σε περίπτωση διακοπής νερού ή ξηρασίας.
Μην ξεχνάμε ότι το νερό της βροχής, όταν συλλέγεται και αποθηκεύεται σωστά, μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή πόσιμου νερού, καθώς είναι απαλλαγμένο από πολλά από τα χημικά και τα άλατα που μπορεί να βρεθούν στα υπόγεια νερά.
Στο βίντεο της Καίτης Χαλιορή παρακολουθούμε τον καθαρισμό μιας παλιάς στέρνας στην Ύδρα. 

Αναφέρει η Καίτη Χαλιορή: 
"Η έλλειψη υδάτινων πόρων στο νησί της Ύδρας είχε σαν συνέπεια, οι πρόγονοί μας, που πριν από πέντε περίπου αιώνες εγκαταστάθηκαν στο νησί, να ασχοληθούν συστηματικά με την συλλογή του νερού της βροχής (Rainwater Harvesting, RWH) δημιουργώντας ζωογόνες στέρνες.
Αυτά τα ανθρώπινα έργα διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση του οικισμού και της κοινωνίας της Ύδρας και έχουν ενσωματωθεί, για δεκαετίες ή και αιώνες, μέσα στα σπίτια μας. Μέχρι σχετικά πρόσφατα, αποτελούσαν την μόνη πηγή νερού στο νησί. Συνιστούν υλικές μαρτυρίες της σκληρής ζωής και της πάλης των προγόνων μας με το στοιχείο της φύσης που είναι τόσο απαραίτητο για την επιβίωση.
Δίκτυο από υδάτινες κουκίδες σπαρμένες στον οικιστικό ιστό της Ύδρας, έχουν μετασχηματιστεί σε ζωντανά μνημειακά στοιχεία, άρρηκτα συνδεδεμένα με τα άλλα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία και δεν μπορεί να απομονωθούν και να αφεθούν στην τύχη, στην κρίση και στην διάθεση των εκάστοτε ιδιοκτητών.
Κυρίως μετά την εγκατάσταση της μονάδας αφαλάτωσης, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι στέρνες δεν μας είναι πλέον χρήσιμες και σιγά-σιγά τις παροπλίσαμε. Χάριν του τουρισμού κάποιες μετατράπηκαν σε πισίνες, κάποιες άλλες σε δωμάτια προς ενοικίαση, ενώ άλλες μπαζώθηκαν ή καταστράφηκαν εντελώς.
Αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ιστορίας, και των αναγκών επιβίωσης καταστρέφεται και καμία υπεύθυνη αρχή δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και δεν ενδιαφέρεται να σταματήσει αυτήν την καταστροφή. Σε μια περίοδο που η λειψυδρία αναδεικνύεται ως μείζον ζήτημα επιβίωσης, η βιώσιμη επιλογή των στέρνων στην Ύδρα δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί και απαξιωθεί.
Ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα. Προτρέπουμε το Υπουργείο Πολιτισμού, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Πολεοδομία και τον Δήμο Ύδρας να εφαρμόσουν μέτρα για την προστασία των ιστορικών στέρνων του νησιού μας."
ΒΙΝΤΕΟ: "Καθαρισμός παλαιάς στέρνας στην Ύδρα"

Πολυμέσα