Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

Απονεμήθηκε στον Π.Τέτση το «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης», το οποίο παρέλαβε ο γιος του

  • Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 16:55
  • 1'

 

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε το «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης», στον Παναγιώτη Τέτση, ο οποίος όμως εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Εκ μέρους του παρέλαβε το βραβείο, που ήταν ένα γλυπτό του Γιάννη Μόραλη, ο γιος του, ο οποίος διάβασε ευχαριστήριο μήνυμα του μεγάλου ζωγράφου που κατέληγε με τη φράση: «Λόγοι υγείας δεν μου επέτρεψαν να παρευρεθώ στη μεγάλη αυτή τιμή. Κρίμα». 

image"Αξίζουν συγχαρητήρια στο υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά στον υπουργό τον κ. Μπαλτά που θέσπισε αυτό το βραβείο Γιάννη Μόραλη, που απονέμεται για πρώτη φορά και απονέμεται στον ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, τον κορυφαίο εν ζωή εκπρόσωπο των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα. Σκέφτομαι πως αν ζούσε ο Γιάννης Μόραλης, σίγουρα το βραβείο αυτό θα το απένειμε στον Παναγιώτη Τέτση. Ο Παναγιώτης Τέτσης είναι ότι ο Οδυσσέας Ελύτης στην ποίηση» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς αφού ευχήθηκε γρήγορα περαστικά στον Παναγιώτη Τέτση τόνισε ότι η στιγμή είναι πολύ σημαντική για τέσσερις λόγους. «Διότι βραβεύεται ο Παναγιώτης Τέτσης, πραγματοποιείται μια εκδήλωση που σηματοδοτεί το έτος Μόραλη, θεσμοθετήθηκε ένα βραβείο που έλειπε, καθώς εικαστικό βραβείο δεν υπήρχε ως σήμερα και επίσης ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, που πέρασε στη δικαιοδοσία του δημοσίου».
Το έργο του Γιάννη Μόραλη παρουσίασε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, η οποία, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι ο Παναγιώτης Τέτσης με επιστολή του προς την Εθνική Πινακοθήκη σχετικά με τα 210 έργα του που κληροδότησε στην Εθνική Πινακοθήκη, επέτρεψε να διαθέσουν το 20% αυτών προκειμένου να αγοράσουν άλλα έργα τέχνης. Προς τιμή του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται το έργο του «Λαϊκή Αγορά» στην κεντρική αίθουσα, που φέρει το όνομά του.
«Αλήθεια ποιος μπορεί να φανταστεί την ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής χωρίς την παρουσία του Τέτση; Η συνολική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής θα έχανε ακαριαία τους υψηλότατους τόνους της και κυρίως αυτό το μεταδοτικό παλμό, αυτό τον ακαταμάχητο οίστρο, το ιαματικό αίσθημα ζωτικής ευφορίας και ψυχικής υγείας που αποπνέουν τα έργα του υδραίου δημιουργού» σημείωσε η κα Πλάκα.

Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή φωτό: Eurokinissi