Κυριακή, 09 Μαΐου 2021

Η Λαϊκή Αγορά του Παναγιώτη Τέτση, έκρηξη φωτός και ζωής, καλωσορίζει τον επισκέπτη στην Νέα Εθνική Πινακοθήκη

  • Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 14:57
  • 2'

Εντός του Μαΐου θα γίνει η επανεκκίνηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στη χώρα, με την αρχή να γίνεται από τα μουσεία, τα οποία θα ανοίξουν και πάλι τις πύλες τους πριν τα μέσα του μήνα, όπως έχει αναφέρει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας, μια επίσκεψη στην Νέα Εθνική Πινακοθήκη θα ήταν η καλύτερη έξοδος. Μια έξοδος γεμάτη τέχνη και ζωή.
Ευτυχής συγκυρία για όλους εμάς που γνωρίσαμε τον Παναγιώτη Τέτση και το έργο του, το γεγονός ότι ο εκπληκτικός πολιτιστικός χώρος που πήρε 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί, κοσμείται στην είσοδό από το τεραστίων διαστάσεων έργο του Παναγιώτη Τέτση, Λαϊκή αγορά, (1979-1982). Ένα έργο με Λάδι σε μουσαμά 249 x 1215 εκ. που αποτελεί μια μνημειώδη Δωρεά του αγαπημένου καλλιτέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη.
Η «Λαϊκή Αγορά», ένα εμβληματικό έργο για την πορεία του σπουδαίου εικαστικού αλλά και την ελληνική ζωγραφική καλωσορίζει τον επισκέπτη στην Νέα Εθνική Πινακοθήκη, προβάλλοντας ανθρώπους καθημερινούς, γεμάτους από χαρά για ζωή, χρώμα, δημιουργία και κίνηση.
Η νέα δεκαετία βρίσκει την Εθνική Πινακοθήκη, με 120 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, κτηριακά και μουσειογραφικά ανανεωμένη. Ως σύγχρονο μουσείο Τέχνης αναδεικνύει τη φυσιογνωμία του Πολιτισμού της Ελλάδας αλλά και τη θέση που επάξια κατέχει στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης τώρα ξεδιπλώνεται σε 1000 πίνακες- από τους 20.000 που φυλάσσονται στις αποθήκες- αποδεικνύοντας τη μεγάλη αξία των πλούσιων συλλογών της.
Για την ιστορία να πούμε ότι στο προϋπάρχον κτήριο των 9.720 τετραγωνικών μέτρων προστέθηκαν επιπλέον 11.040 τετραγωνικά μέτρα, υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους στα 20.760 τετραγωνικά μέτρα, συνολικά.
Ο Παναγιώτης Τέτσης πρόλαβε εικονικά να δει την "Λαική Αγορά" να τοποθετείται στον νέο χώρο και να ενθουσιαστεί έστω και με αυτόν τον τρόπο.
«Χαίρομαι πάρα πολύ», θα πει η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. «γιατί ο Τέτσης πριν «φύγει» είχε δει σε φωτορεαλιστικό αυτή την αίθουσα με τη «Λαϊκή Αγορά», πρόλαβε να το δει και να χαρεί». «Δεν υπάρχει ωραιότερη υποδοχή για τους Έλληνες γιατί το σήμα που εκπέμπει είναι εύγλωττο, και μπορεί ο καθένας να το καταλάβει. Όπως μια λαϊκή αγορά είναι ένα λαϊκό δρώμενο όπου ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος, ακριβώς έτσι και η Εθνική Πινακοθήκη είναι το σπίτι όλων των Ελλήνων» προσθέτει.
«Έχουμε πολύ μεγάλους καλλιτέχνες και αξίζει να μπουν στον διεθνή ορίζοντα της τέχνης και νομίζω ότι το Μουσείο αυτό θα τους βάλει στο διεθνή ορίζοντα της τέχνης» υπογραμμίζει η κ. Πλάκα.Η Λαϊκή Αγορά
71652 2000 2000

To αστικής κλίμακας έργο παρουσιάζει τη λαϊκή αγορά που λαμβάνει χώρα κάθε Παρασκευή στην οδό Ξενοκράτους στο Κολωνάκι, έξω από την κατοικία του Παναγιώτη Τέτση.
Είναι μια εξαιρετική σύνθεση μεγάλης κλίμακας, γεμάτη από χρώματα, μυρωδιές και ήχους, καταφέρνει και εκπέμπει τη ζωντάνια του «μοντέλου».
Ένα έργο που προβάλει την ζωντάνια της πόλης και πήρε τέσσερα χρόνια στον ζωγράφο για να το ολοκληρώσει (1979-1982). Ουσιαστικά πρόκειται για μια ζωφόρο που ξεπερνά τα 50 μέτρα, έναν φόρο τιμής στο λαϊκό δρώμενο που ζωντανεύει κάθε μέρα στην πόλη.

tetsi