Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος μας ζωγράφος. Αντίο Παναγιώτη Τέτση!

  • Σάββατο, 05 Μαρτίου 2016 10:28
  • 1'

 

Έφυγε από τη ζωή σήμερα τα ξημερώματα ο Ακαδημαϊκός και Ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης, σε ηλικία 91 ετών. Τελευταία και για αρκετό χρονικό διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετά από επιδείνωση της υγείας του. Ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε στην Ύδρα το 1925. Το ταλέντο του στη ζωγραφική δεν άργησε να φανεί και το 1940 πήρε τα πρώτα μαθήματα από τον Πικιώνη και τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Το 1943 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ η πορεία του στη συνέχεια ήταν εξαιρετική και πάντα ανοδική. Το 1993 εκλέχτηκε ακαδημαϊκός.  

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, στις 14:30 στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι. Θα κηδευτεί την επόμενη ημέρα, Τρίτη 8 Μαρτίου, στην αγαπημένη του΄Υδρα, στις 12 το μεσημέρι, όπου υπάρχει και ο τάφος που έχει φτιάξει ο ίδιος στην Αγία Φωτεινή. Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να διατεθούν τα χρήματα για το Κουλούρειο Νοσοκομείο «Παναγία Φανερωμένη».

Η απώλεια του μεγάλου μας ζωγράφου είναι τεράστια για τον χώρο της τέχνης. Ο Τέτσης θεωρείται από τους σπουδαιότερους ζωγράφους που διαμόρφωσαν την ελληνική μεταπολεμική ζωγραφική μαζί με τον Γιάννη Μόραλη. Τα έργα του αποθέωσαν το ελληνικό χρώμα και το φως. Στην Ύδρα είμαστε περήφανοι για τον Δάσκαλο, που μας χάρισε έργα του γεμάτα από τον ήλιο και τα χρώματα του νησιού μας.

Ο Παναγιώτης Τέτσης πρόσφατα δώρισε 210 έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη και ζήτησε το 20% να διατεθεί για να αγοραστούν άλλα έργα τέχνης. Προς τιμήν του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται η μνημειακή «Λαϊκή αγορά» του,στην κεντρική αίθουσα που φέρει το όνομά του.

Η τελευταία βράβευση για τον μεγάλο μας ζωγράφο έγινε στις 29 Φεβρουαρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής, όπου του απονεμήθηκε το «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης», το οποίο παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο γιος του. Μια τιμητική εκδήλωση στην οποία ο Παναγιώτης Τέτσης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στέλνοντας τα παρακάτω λόγια: «Λόγοι υγείας δεν μου επέτρεψαν να παρευρεθώ στη μεγάλη αυτή τιμή. Κρίμα».

Κρίμα Δάσκαλε που μας άφησες και έφυγες... Όλα όμως πάντα έχουν ένα τέλος. Το τέλος όμως το δικό σου αφήνει πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη τέχνης και πολιτισμού, που θα μένει για πάντα να θυμίζει εσένα και το ανεκτίμητο έργο σου...