Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

Η τέχνη από τις σκιές πέρασε στο φως! Γιατί η καρδιά απλά δεν... πωλείται

  • Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 17:28
  • 2'

 

  

Περνώντας από τη σκιά στο φως και από την τέχνη και πάλι στο φως, πολυάριθμοι καλεσμένοι, βρέθηκαν να απολαμβάνουν το βράδυ του Σαββάτου 2 Ιουλίου, έργα 15 καλλιτεχνών σε ένα κατάμεστο από κόσμο ΙΑΜΥ. Στα εγκαίνια της έκθεσης EL CUOR NO SE VENDE του Ιδρύματος Valmont, ο Πρόεδρός του Didier Guillon, «ταξίδεψε» μέχρι τη χώρα μας, ιδιαίτερα έργα σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης από την προσωπική του συλλογή, τα οποία και φιλοξενήθηκαν μοναδικά σε δύο ορόφους του Μουσείου. 

Ένας λοιπόν ευρωπαϊκός αέρας «φύσηξε» στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο, σε μια εκδήλωση άρτια οργανωμένη από το Ίδρυμα Valmont και το IAMY. Με την αμέριστη πάντα συμβολή και προσφορά του Πέτρου και της Μαρίας Κλαδάκη, που είναι οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι των καλλυντικών Valmont στην Ελλάδα καθώς και άλλων επώνυμων οίκων. n adamopoulou el cuor

Την εκδήλωση άνοιξε η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, Ντίνα Αδαμοπούλου, που "αγκαλιάζει" τις πρωτότυπες ιδέες με μεγάλο ενδιαφέρον, εξηγώντας το πλαίσιο της έκθεσης, μιλώντας στα ελληνικά και τα γαλλικά. Τον λόγο έπειτα πήρε ο ίδιος ο Didier Guillon, συλλέκτης και δημιουργός έργων τέχνης, όπου και μας μετέφραζε τα λεγόμενά του, από τα γαλλικά, η Μαρία Κλαδάκη.VIDEO

Ο συλλέκτης αναφέρθηκε στην αυθεντικότητα των καλλιτεχνών και το όνομα που πήρε η έκθεση, EL CUOR NO SE VENDE, Η ΚΑΡΔΙΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ, η οποία είναι γραμμένη σε μια κόκκινη σημαία με μεγάλα λευκά γράμματα στο κέντρο της Βενετίας. Όταν ο Didier Guillon την είδε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του, περνώντας το Μεγάλο Κανάλι με βαπορέτο, αισθάνθηκε ότι αυτές ακριβώς οι λέξεις είναι η γνήσια έκφραση της δικής του καλλιτεχνικής αντίληψης. Μιας βενετσιάνικης φράσης γεμάτης δύναμη κατά της κερδοσκοπίας και της αχαλίνωτης εμπορευματοποίησης.

Τέλος ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, λαμβάνοντας τον λόγο έκανε τον δικό του χαιρετισμό, μιλώντας για την τέχνη και ευχαριστώντας τους διοργανωτές για την όμορφη έκθεση. 

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε δεξίωση με υπέροχα εδέσματα και κρασί και η ταράτσα του ΙΑΜΥ, έγινε μια ρομαντική «αυλή» γεμάτη από φιλότεχνους και εικαστικούς από όλο τον κόσμο. Ανθρώπους που συζητούσαν για αυτή τη μοναδική αίσθηση, που σου αφήνει αυτή η ιδιαίτερη έκθεση, με τα γλυπτά, τις συνθέσεις από σίδερο και αλουμίνιο, τους πίνακες ζωγραφικής, τα μουράνο και τις μεταξύ τους χρωματικές αντιθέσεις, που όμως όλα αυτά άλλοτε σκοτεινά, ανόμοια και άλλοτε φωτεινά και ελπιδοφόρα κατάφεραν να «δέσουν» μαγικά και εκλεπτυσμένα στον χώρο.

fonitisydras 

Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2016 περιλαμβάνει: Στο πρώτο τμήμα της με τον τίτλο «Σκιές», στη μεγάλη αίθουσα στο ισόγειο φιλοξενούνται έργα των Lee Jung Woong, Joan Gardy Artigas, Quentin Garel, Didier Guillon, Isao Llorens Ishikawa, Yves Bélorgey, Nathalie Miquel Aubert, Frederic Amat and Riccardo Cordero.

Στο δεύτερο τμήμα της έκθεσης «Φως», στον επάνω όροφο, φιλοξενούνται έργα των Yves Lévêque, Bénédicte Blanc-Fontenille, Jane Le Besque, Baoulé Tribe, Didier Guillon, Tom Powell, Mitsu Haraguchi, Leonardo Cimolin.

Πολυμέσα