Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

Ο χρόνος πάγωσε, το πράσινο έγινε μπλε! Με επιτυχία τα εγκαίνια του project της Μαρίας Τσάγκαρη

  • Κυριακή, 03 Ιουλίου 2016 18:47
  • 1'

 

  

O ήλιος έλουζε με τις ακτίνες του τα μπλε λουλούδια που ήταν ριζωμένα στους βράχους της Ύδρας. Εκείνα έπαιζαν με τις σκιές και άλλαζαν συνέχεια χρώματα, παίρνοντας όλες τις αποχρώσεις του μπλε και ακτινοβολώντας μια διαφορετική αίσθηση μιας νέας μπλε χλωρίδας. Γύρω-γύρω το μπλε ξεπρόβαλε πάνω στο άγονο γκρι, με λογιών-λογιών λουλούδια να στέκουν δυνατά και σταθερά, παγωμένα στο χρόνο και μόνο μπλε, ποτέ πράσινα. Ακόμα και στη δύση του ο ήλιος, πήρε μαζί του, μια μπλε υπόσχεση, που τη βρήκε εκεί πάλι, νωρίς το ξημέρωμα.

Κάτι σαν όνειρο μοιάζει, η εγκατάσταση της Μαρίας Τσάγκαρη, στους βράχους, στον δρόμο για τον Μανδράκι, μόλις στρίβει κανείς από το κάστρο του Μιαούλη. Τα μπλε λουλούδια της, ριζωμένα στους βράχους και τον χρόνο, μοιάζουν να καταργούν τη βεβαιότητά μας για την πράσινη φύση και να ανοίγουν επαναστατικό διάλογο με όσα θεωρούμε δεδομένα.

Στα εγκαίνια της εγκατάστασης, με τη διαφορετικότητα και τους ορατούς συμβολισμούς, άνθρωποι της τέχνης βρέθηκαν να συνομιλούν με καθημερινούς ανθρώπους και όλοι να καταλήγουν σε ένα κοινό ερώτημα. Τι θα γινόταν αλήθεια αν η φύση ήταν μπλε; Η ανατροπή στα δεδομένα που οδήγησε την Μαρία Τσάγκαρη να προχωρήσει στην εγκατάσταση NEW GREEN PART TWO / THE EXPECTATION, γέμισε τον χώρο με απροσδόκητα επιφωνήματα όταν το μπλε απλωνόταν παντού, που όμως είχαν μια φυσική ροή μαζί με τα ξερά λουλούδια του άγριου τοπίου.

fonitisydras

Τη βραδιά του Σαββάτου, η Pauline Simons και το ΗΥam Project είχαν την τιμητική τους. Άπειρες ευχαριστίες προς εκείνη. Αλλά και η ίδια ευχαρίστησε όλους όσοι ήταν παρόντες και όλους όσοι δούλεψαν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση της νικήτριας του βραβείου HYam, Μαρίας Τσάγκαρη και την εξαιρετική της δουλειά. Η κα Simons ευχαρίστησε επίσης τη δημοτική αρχή και το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε και από τον Δήμαρχο Γιώργο Κουκουδάκη στις προσπάθειες που έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Ράππας προκειμένου να παρακαμφθούν οι δυσκολίες που προέκυψαν. Ο Ζωγράφος Αλέξης Βερούκας, παρών και εκείνος στα εγκαίνια, βοήθησε πολύ, μεταφράζοντας από και προς τα Γαλλικά και μιλώντας για το έργο της εικαστικού. Η δε Μαρία Τσάγκαρη εξήγησε αρκετά το εννοιολογικό πλαίσιο του project.

Η βραδιά έκλεισε ευχάριστα με τον ήλιο να δύει και τον κόσμο να απολαμβάνει από τη μια το μεταμορφωμένο μπλε τοπίο της Μαρίας Τσάγκαρη πάνω στα βράχια και από την άλλη το χρυσό του ήλιου πάνω στη θάλασσα της Ύδρας. Δυο τέχνες δηλαδή που συνταίριαξαν... 

Πολυμέσα