Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Χρωματιστές αναμνήσεις και ανθρώπινες στιγμές στην ξενάγηση του Γ. Ρόρρη στην Οικία Π. Τέτση

  • Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017 03:21
  • 1'

Ήταν ένα όμορφο απόγευμα χθες, όταν πήραμε μέρος στην προγραμματισμένη ξενάγηση στο σπίτι (Οικία & Ατελιέ) του Παναγιώτη Τέτση και ακούσαμε τον Ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη να μιλάει για τον Σπουδαίο Δάσκαλο και να ξετυλίγει το κουβάρι με τις αναμνήσεις του.

Στα δωμάτια που είχαν ανέπαφο το χρώμα του χθες, το ατελιέ, την κρεβατοκάμαρα, την τραπεζαρία, το ταβερνείο-μπακάλικο και τις αυλές, ήταν σαν να ακούγαμε "θροΐσματα" από την ψυχή του Τέτση. 

Ο Γιώργος Ρόρρης μιλώντας για τον άνθρωπο πάνω από τον καλλιτέχνη, τη σχέση του με την αισθητική και την απλότητά του, είπε ότι ο Τέτσης ήθελε οι μαθητές του να λέγονται φίλοι του. "Σ' αυτό το σπίτι ένιωθα πιο ελεύθερος από το δικό μου το σπίτι. Πονούσαμε και φροντίζαμε το σπίτι. Τα λουλούδια έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του Παναγιώτη Τέτση. Πρώτη μέριμνα όταν ερχόταν στην Ύδρα, ήταν να ανανεώσει τα λουλούδια στα ανθοδοχεία του σπιτιού, ακόμα και με αγριολούλουδα ή με ένα κλαρί από τη λεμονιά."

Όσο για το μεγαλείο του έργου του μεγάλου Τέτση ο Γιώργος Ρόρρης τόνισε εμφατικά: "Δεν είναι τυχεροί πολλοί τόποι να έχουν γεννήσει σημαντικούς ζωγράφους, οι οποίοι τους απεικονίσανε. Η Ύδρα στάθηκε τυχερή. Μέσω του Τέτση καθιερώθηκε στην Ελλάδα το "τοπίο Ύδρας". Είναι μεγάλη προίκα για το νησί και τον επισκέπτη. Την Ύδρα ζωγράφισαν ο Παρθένης, ο Οικονόμου, ο Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Γαΐτης, ο Βυζάντιος, μέχρι τη στιγμή που ήρθε ο Τέτσης που έκανε μια εποποιία της Ύδρας. Η εποποιία συνεχίζεται από τον φίλο μας και σημαντικό ζωγράφο, Αλέξη Βερούκα ο οποίος μένει εδώ, αγαπάει το νησί και έχει ζωγραφίσει πολλά έργα και τοπία της Ύδρας."

Για να καταλήξει ο Γιώργος Ρόρρης ότι: "η Ύδρα έχει ένα σημαντικό προτέρημα. Δεν είναι αόρατη. Την κατέστησε ορατή ο Τέτσης με τη ζωγραφική του."

Η Οικία & Ατελιέ Τέτση είναι επισκέψιμη μετά από συνεννόηση με το προσωπικό της γειτονικής Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη, το παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Ύδρα που λειτουργεί ως μουσείο από το 2001. Σημειώνεται ότι έργα του Τέτση με θέμα την Ύδρα, δωρεές του ιδίου, παρουσιάζονται και στον όροφο της Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη.