Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

Στον Φελίπε Γκονζάλες το βραβείο της Δημοκρατίας που φιλοτέχνησε η Έλενα Βότση

  • Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017 20:08
  • 2'

Στον Φελίπε Γκονζάλες απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών που δημιούργησε η Υδραία Σχεδιάστρια, Έλενα Βότση.

Το Βραβείο που δίνεται για δεύτερη χρονιά, έχει θεσπιστεί και απονέμεται κάθε χρόνο από τον Δήμο Αθηναίων για την ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας, δόθηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, στον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό, σε ειδική τελετή που έγινε στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο του 5ου Athens Democracy Forum.
Το 5ο Athens Democracy Forum πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017 και διοργανώνεται από τους «New York Times» σε συνεργασία με το Ταμείο Δημοκρατίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την εφημερίδα «Η Καθημερινή» και τον Δήμο Αθηναίων. Πέρσι, είχε βραβευθεί ο Κένεθ Ροθ, εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch).

Η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια, πολυβραβευμένη Έλενα Βότση, έχει φιλοτεχνήσει το υπέροχο μετάλλιο, που σε δύο όψεις του, καταφέρνει μοναδικά να συγκεντρώσει το νόημα όσο και τη δύναμη της Δημοκρατίας.
Το μετάλλιο της Έλενας Βότση στην πρώτη όψη του εικονίζει το «πλήθος». Τους πολίτες, τον «Δήμο». Ενωμένο, δυνατό, έτοιμο να αγωνισθεί για οτιδήποτε καλό, για οτιδήποτε σπουδαίο. Ο άνθρωπος είναι για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο. Σπάει οποιαδήποτε δεσμά, συνεργάζεται, μάχεται, συρρικνώνεται, δυναμώνει.
Δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές, δεν υπάρχουν διακρίσεις, όλοι είναι ίσοι, απέναντι στον νόμο, τις αξίες, τις ευκαιρίες, τα δικαιώματα.
Οι φωνές είναι ενωμένες. Είναι δυνατές. Φανερώνουν τη δύναμη του συνόλου. Σπάνε τα σύνορα, σπάνε τις διαφορές, σπάνε τις προκαταλήψεις.
Εδώ, η λέξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, γραμμένη με ελληνικούς χαρακτήρες υπενθυμίζει πως η ελληνική γλώσσα δημιούργησε και έδωσε στην ανθρωπότητα, μεταξύ άλλων, λέξεις όπως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.
Η δεύτερη όψη του μεταλλίου έχει τον χάρτη (έτσι όπως αυτός εμφανίζεται στους σύγχρονους οδηγούς που οι επισκέπτες κρατούν στα χέρια τους) και εστιάζει στην αρχαία αγορά, εδώ που ξεκίνησαν όλα. Το σημείο που γεννήθηκε η Δημοκρατία.
Και από αυτό το σημείο, μέσα από τους χαρτογραφημένους «δρόμους», η Δημοκρατία και οι αξίες της εξαπλώθηκαν, ταξίδεψαν στον υπόλοιπο κόσμο. Από το κέντρο της Δημοκρατίας, ξεχύθηκαν μέσα από τις οδούς που ξεκινούν από την Αρχαία αγορά και μεταλαμπαδεύτηκαν στον υπόλοιπο κόσμο.
Σε αυτήν την όψη, η ιστορία, το παρελθόν, το ξεκίνημα της Δημοκρατίας, παντρεύονται με το παρόν, με τον σύγχρονο χάρτη, με τους επισκέπτες, με τα σχολεία, τους χιλιάδες λάτρεις της Αθήνας που φτάνουν σε αυτό το σημείο για να διδαχθούν, να θυμηθούν, να θαυμάσουν...

Συγχαρητήρια πολλά στην Έλενα Βότση για τη σταθερή και ανοδική της πορεία, την καλλιτεχνική της ιδιαίτερη υπόσταση αλλά και τον επαγγελματισμό της, που την έχουν οδηγήσει επάξια στη διεθνή αναγνώριση και καταξίωση.

* Με το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών, ο Δήμος Αθηναίων τιμά άτομα ή οργανισμούς με διεθνές κύρος και αναγνώριση, που το έργο, η δουλειά αλλά και η ηθική τους ακεραιότητα, προασπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.