Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019

Έργο ιδιαίτερης σημασίας η αγιογράφηση του Π. Τέτση στο Ναό Αγίου Δημητρίου στο Κέντρο «Παλάσκας»

  • Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 22:08
  • 1'

Ανακαινίστηκε η αγιογράφηση του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου (εντός Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά - Κέντρο Εκπαίδευσης «ΠΑΛΑΣΚΑΣ»), που έγινε από τον αλησμόνητο Ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση το 1948 κατά τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό.

Το άγνωστο στο ευρύ κοινό μνημειακό έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη, αξίζει να αναδειχθεί και να μελετηθεί, καθώς παρουσιάζει μια διαφορετική πλευρά της τέχνης του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αριστερό άκρο της αψίδας του Ναού υπάρχει η ακόλουθη επιγραφή: «Διά χειρός Τέτση εξ Υδρας της περιφήμου νήσου, μηδέ χρύσειον, μηδέ αργύριον λαβόντος διά την ιστόρησιν».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και ξεναγήθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ, Μάνο Στεφανίδη.

Την παρουσίαση και την ξενάγηση παρακολούθησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος ΠΝ και ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) Υποναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής του ΑΝΥΕΘΑ, είναι να συμβάλει στην ανάδειξη πλευρών από την ιστορία και την καλλιτεχνική αξία αυτού του μνημείου αλλά και γενικότερα των μνημείων και των έργων τέχνης που βρίσκονται στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πληροφορίες: Πολεμικό Ναυτικό