Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021

H Ύδρα πρωταγωνιστεί σε διήγημα που απέσπασε το Β’ Βραβείο του Ομίλου UNESCO

  • Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2018 16:55
  • 2'

Το Β’ Βραβείο απέσπασε η Υδραϊκής καταγωγής Νέλλη Σπαθάρη στον 6ο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας του Ομίλου UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Πρόκειται για το διήγημα «Μια καλοκαιρινή παρτίδα σκάκι κι άλλη μια», με υπόθεση που εξελίσσεται στην Ύδρα ανάμεσα σε δύο παιδιά, φίλους που συναντιούνται κάθε καλοκαίρι στο νησί.

Η παρτίδα θα εξελιχθεί σε έναν αγώνα άνδρωσης και σημαντικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει ο παππούς του ενός παιδιού, ο οποίος τους μιλάει και για τη ναυτοσύνη (ως παλαίμαχος ναυτικός) και για τους θρύλους του νησιού.

Περίληψη του βραβευμένου διηγήματος

Καλοκαίρι. Ύδρα. Οι δυο φίλοι, ο Κωστής και ο Άγης, επιστρέφουν στο νησί για τις καλοκαιρινές διακοπές. Έχουν να ιδωθούν έναν ολόκληρο χειμώνα. Δεν είναι μόνο οι δυο τους. Έχουν μαζί τους και τη Μπέλλα, το αγαπημένο τους πομερανιάκι που προσπαθεί να ερμηνεύσει τις προθέσεις τους. Αποτελούν το «τριο-σαματά». Στο νησί θα τους περιμένει μια έκπληξη. Ένα σκάκι με μεγάλα πιόνια σκαλισμένα από τον παππού του Άγη, τον καπετάν Ανδρέα, στημένο στα ασπρόμαυρα πλακάκια. Η πρόσκληση για μια παρτίδα σκάκι θα εξελιχθεί σε μύηση στάσεων ζωής. Ο ρόλος του παππού είναι καταλυτικός. Δεν είναι μόνο αυτός που κατασκεύασε το ιδιαίτερο αυτό σκάκι, αλλά είναι και αυτός που τους έχει μυήσει στη φιλοσοφία του ως φιλοσοφία μάχης στη ζωή. Η παρτίδα θα διακοπεί και θα παρεμβληθεί μια βόλτα με τη βενζινάκατο, το «Ματινάκι», και τον παππού στο τιμόνι να μεταφέρει στα παιδιά τους έναν από τους θρύλους του νησιού που υπαγορεύει το σεβασμό στη φύση. Όταν η παρτίδα θα ολοκληρωθεί τα παιδιά θα ξέρουν ότι περισσότερο από τη νίκη, αξία είχε η άμιλλα, η μάχη, ο σχεδιασμός μιας πορείας όπως αυτή που ξέρει να χαράζει ο παππούς με την πυξίδα του. Αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Θα ακολουθήσει άλλη μια παρτίδα σκάκι, μεταξύ παππού και εγγονού αυτή τη φορά, συγκινητική έως συγκλονιστική, γιατί κι ο εγγονός έχει να ανταποδώσει στον παππού.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Νέλλη Σπαθάρη έχει καταγωγή από την Ύδρα από τη μεριά του παππού της (πατέρα της μητέρας της). Κατάγεται από την οικογένεια Καλλιγά. Ο παππούς της Πάνος Καλλιγάς ήταν δικηγόρος από μητέρα από την Ύδρα (το γένος Λάκη και κατιούσα του Αντώνη Οικονόμου) και ο θείος της Κωνσταντίνος Καλλιγάς καταξιωμένος δημοσιογράφος της Καθημερινής. Έχει θεσπιστεί στη μνήμη του Βραβείο Ευρωπαίου Δημοσιογράφου.
Η κα Σπαθάρη είμαι συνταχιούχος φιλόλογος. Υπήρξε καθηγήτρια στη Σχολή των Αναβρύτων, 11 χρόνια Σχολική Σύμβουλος και Προϊσταμένη Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής. Με την ιδιότητά της έχει συνεργαστεί με τη Διευθύντρια του Λυκείου κ. Μαρσέλλου και τον Διευθυντή του Γυμνασίου κ. Σαράντη και έχει διοργανώσει σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων. Έχει δε δωρίσει εκπαιδευτικά βιβλία στη βιβλιοθήκη του Λυκείου. Έχει διδάξει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Έχει κάνει μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales) και επιστημονική της έρευνα για την Ανατολική Θράκη έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών.