Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019

Το σώμα και ο έρωτας στην τέχνη σε μια συζήτηση με τον Αλέξη Βερούκα και τον Κώστα Καζαμιάκη

  • Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018 22:24
  • 1'

Μεγάλη ήταν η επιτυχία της εκδήλωσης που έγινε σήμερα το απόγευμα στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ όπου ο Εικαστικός Αλέξης Βερούκας σε μια συζήτηση με τον Ιστορικό Τέχνης Κώστα Καζαμιάκη έδωσε τα "φώτα" του για την απεικόνιση του σώματος και του έρωτα στην τέχνη.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον, την όλη συζήτηση, η οποία διανθιζόταν από έργα ζωγραφικής, γλυπτά και φωτογραφίες -που παρουσιάζονταν στην οθόνη- από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, με απόλυτο θέμα το γυμνό, το άσεμνο, το σώμα και τον αισθησιασμό.

Ο Αλέξης Βερούκας έδινε σημαντικές πληροφορίες για κάθε έργο, αναλύοντας και φέρνοντας στα μάτια του θεατή, αθέατες πλευρές. Κύριο ερώτημα κατά πόσο το μοντέλο συμμετέχει στο έργο ψυχή τε και σώματι;

Όλοι συνηγόρησαν στο γεγονός ότι ο Εικαστικός Αλέξης Βερούκας είναι μεγάλος δάσκαλος της τέχνης και ότι οι γνώσεις του και η μεταδοτικότητά του, μπορούν να σταθούν ιδιαίτερα γόνιμες για τους νέους ζωγράφους.

Μετά τη συζήτηση ακολούθησε διάλογος και ακούστηκαν διάφορες απόψεις σχετικά με το άσεμνο στην τέχνη κατά την αρχαιότητα, το σήμερα ή ακόμα και τη θέση του καλλιτέχνη όπως εμπνέεται ή μεταφράζει ένα έργο του, αλλά και την ανάγνωση ενός έργου από το κοινό.

Η συνάντηση έκλεισε με την υπόσχεση να ακολουθήσει από τον Σεπτέμβρη νέος κύκλος συζητήσεων με πλούσιο εικαστικό θέμα, που θα δώσει συνέχεια στη γνώση και τη μελέτη του άσεμνου στην τέχνη κατά την πορεία του στον χρόνο.

Μεταξύ των παρευρισκομένων: Μάρω και Νίκος Δούκας, Γιώργος Ρόρρης, Φραγκίσκος Δουκάκης, Λάκης Παπαστάθης, Θανάσης Μιχαηλίδης, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Σταθόπουλος, Γιάννης Αδαμάκης, Άννα Πατάκη και Βίκτωρ Βερούκας, Μαργαρίτα Πουρνάρα, Ελένη Χριστοδούλου κ.α.