Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022

Η κορυφή του όρους Άτλας "προσγειώθηκε" στην Ύδρα μέσα από την εγκατάσταση του Abdelaziz Zerrou

  • Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 16:05
  • 1'

Δεκάδες φιλότεχνοι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 14 Ιουλίου σε ένα ξεχωριστό σημείο του νησιού μας. Ένα σημείο που ξεκίνησε να «πάλλεται» πολιτιστικά, στην Πλατεία Μακαρίου πίσω από την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου.
Mε τον κόσμο ολόγυρα να κοιτάζει με μεγάλο ενδιαφέρον μια ιδιαίτερη εγκατάσταση, μια κορυφή ενός βουνού, φτιαγμένου κατά κύριο λόγο από γύψο.

Ήχοι που σε μετέφεραν στο απόκρημνο του βουνού και την παντοδυναμία του και όγκοι που ασύμμετρα σχεδίαζαν μια καλλιτεχνική υπόσταση. Ενώ το φως που έφεγγε από ψηλά, σαν ήλιος σε νυχτερινό τοπίο, έκανε τις σκιές σε ορισμένα μέρη του όρους, να δίνουν μια άλλη δυναμική στο γλυπτό, σχεδόν απόκοσμη.
Ξεχωριστή αίσθηση, αυτό που σου προκαλεί μια εικαστική εγκατάσταση. Που σε κάνει να βλέπεις όχι μόνο αυτό που έχεις μπροστά σου, αλλά εκατοντάδες επιμέρους στοιχεία που ξεπηδούν εννοιολογικά από αυτήν.

Ο λόγος για τα εγκαίνια της εγκατάστασης «ΑTLASOUNA”, ο δικός μας Άτλας,  του καλλιτέχνη Abdelaziz Zerrou, που κέρδισε το βραβείο της 2ης έκδοσης του Βραβείου HYam της νεανικής καλλιτεχνικής σκηνής της Μεσογείου.
Ο οργανισμός HYam (Hydra for Artists of the Medditeranean) ιδρύθηκε το 2014 από τη δημοσιογράφο Pauline Simons με σκοπό να συνοδεύσει ανερχόμενους καλλιτέχνες από τις χώρες της Μεσογείου.

Ο καλλιτέχνης αυτή τη φορά προέρχεται από τη νεανική καλλιτεχνική σκηνή του Μαρόκου.
Κατά τα εγκαίνια λοιπόν της εγκατάστασης που αναπαριστά το όρος Τούμπκαλ, την ψηλότερη κορφή του Άνω Άτλαντα, μίλησε η Pauline Simons μεταφέροντας στο κοινό ενημερωτικά στοιχεία για το γλυπτό, τον καλλιτέχνη και όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίησή του καθώς και τον Δήμο Ύδρας. Ευγενώς μετέφραζε ο Εικαστικός Αλέξης Βερούκας, ο οποίος έδινε παράλληλα κατατοπιστικές πληροφορίες για την εγκατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κορυφή του όρους Atlas που εγκαταστάθηκε στην Ύδρα, είναι περίπου σε κλίμακα 1:40.000.
Στον χώρο υπήρξε μπουφές από το καφέ Bandera, του αγαπημένου ζευγαριού, Νίκου Μαραγκού και Χριστίνας Σπυριδάκη. Μάλισται η Χριστίνα επιμελήθηκε με πολύ μεράκι τα εδέσματα που προσφέρθηκαν.
Η εγκατάσταση θα παραμείνει στον ανοικτό χώρο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2018.

Έξοδος Στην Ύδρα