Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023

Από την επίσημη παρουσίαση της έκδοσης "Ανεξάρτητος- Η Δημοκρατική Εφημερίδα της Επανάστασης του 1821"

  • Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 16:21
  • 2'

Το απόγευμα της Παρασκευής, 13 Ιουλίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας, πραγματοποιήθηκε από τις εκδόσεις «Μένανδρος», υπό την Αιγίδα του ΙΑΜΥ, η επίσημη παρουσίαση της έκδοσης «Ανεξάρτητος- Η Δημοκρατική Εφημερίδα της Επανάστασης του 1821».
Την αίθουσα κατέκλυσε πλήθος κόσμου, ανάμεσα τους, ο πρώην Υπουργός κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, η βουλευτής κ. Ελένη Σταματάκη, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ύδρας κ. Κων/νος Αναστόπουλος, ο Διοικητής ΑΕΝ κ. Ευάγγελος Δανόπουλος, ο Λιμενάρχης Ύδρας κ. Γεώργιος Μανδαλάκης, καθώς και εκπρόσωποι του Τύπου, των επιστημών, των τεχνών, και άλλων σημαντικών φορέων.
Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό και τη σύντομη ομιλία του Δημάρχου κ. Γεωργίου Κουκουδάκη, καθώς και τον χαιρετισμό από την κ. Μάρα Σωτηροπούλου δ/ντρια δημοσίων σχέσεων-marketing, εκ μέρους των εκδόσεων Μένανδρος.

Στο κεντρικό πάνελ για την έκδοση μίλησαν:

Η κ. Ντίνα Αδαμοπούλου, Δ/ντρια Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, ο κ. Ιωάννης Σαχίνης, Πρόεδρος Αδελφότητος Υδραίων Αθηνών, ο κ. Θοδωρής Δρίτσας, Βουλευτής-πρώην Υπουργός και ο κ. Λάμπρος Βαζαίος, Επ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής – συγγραφέας.

Η ΕΚΔΟΣΗ
Ο Καθηγητής και συγγραφέας κ. Λάμπρος Βαζαίος παρουσιάζει μέσα από το έργο του όλη την πορεία και τη δράση της εφημερίδας «Ανεξάρτητος Εφημερίς της Ελλάδος», η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ύδρα, την ώρα που η Επανάσταση ψυχορραγούσε.
Ήταν η πρώτη εφημερίδα στη νεότερη Ελλάδα που εκδόθηκε από ιδιώτη δημοσιογράφο και η μόνη που κυκλοφορούσε τη συγκεκριμένη εποχή, εκτός από το επίσημο όργανο της προσωρινής διοίκησης, τη «Γενική Εφημερίδα».

Ο εκδότης της -και ταυτόχρονα τυπογράφος, κειμενογράφος, μεταφραστής, σχολιαστής και πολιτικός αναλυτής- ήταν ο Παντελής Κ. Παντελή, πρόγονος του Καθηγητή Λ. Βαζαίου. Ο Υδραίος ναυτικός, με αξιοπρόσεκτη μόρφωση και Αγωνιστής του Ιερού Αγώνα, υπήρξε ο πρώτος δημοσιογράφος που κατηγορήθηκε από την εξουσία για την κριτική που ασκούσε και η εφημερίδα του η πρώτη που διώχθηκε για «αδίκημα Τύπου». Μάλιστα, αυτό συνεχίστηκε σε όλη την πορεία του εκδότη και της εφημερίδας, από την Ύδρα στην Αίγινα με τον Ι. Καποδίστρια και μετά στην Αθήνα, την «Οθωνική Αθήνα»!
Ο εκδότης και η εφημερίδα του διακρίθηκαν για την οξύτατη αρθρογραφία τους ενάντια στους Κοτζαμπάσηδες, τους Φαναριώτες και τους Βαυαρούς. Στάθηκαν απέναντι στα κομματικά πάθη της εποχής, την Εθνική Διχόνοια και τα οικονομικά σκάνδαλα. Πρωταγωνίστησαν σε όλους τους Αγώνες για την Ελευθερία του λόγου και την ανεξαρτησία του Τύπου, τη Συνταγματική τάξη και τη Δημοκρατία, μέχρι το 1859 που έπαψε, μετά από 32 χρόνια, να κυκλοφορεί ο «Ανεξάρτητος».
Ο συγγραφέας καταθέτει μία σπάνια μελέτη, μέσα από την αποδελτίωση και τον σχολιασμό των άρθρων της εφημερίδας, αλλά και την παράλληλη εξιστόρηση των γεγονότων της εποχής.
Έχοντας έντονο το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στον σύγχρονο αναγνώστη, ο Λ. Βαζαίος αναδύει την ιστορική συνέχεια των γεγονότων και των δεδομένων που καθόρισαν και καθορίζουν την τύχη του τόπου μας.
Η έκδοση, επίσης, περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει:
• Τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας
• Πίνακες ζωγραφικής με τις μορφές και τις σκηνές της Επανάστασης του 1821
• Τις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής

Ενδεικτικά Περιεχόμενα:

• Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ
• Ο «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΥΑΡΟΙ
• Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ
• Ο «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ» ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΥΨΗΛΑΝΤΗ
• 1848: «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ»
• ΤΟ ΠΡΩTO ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ» - ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΟΘΩΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 1841

Ο «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ» ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Το βιβλίο μπορεί να το προμηθευτεί κάθε ενδιαφερόμενος στα βιβλιοπωλεία και στην Ύδρα στο πωλητήριο του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου.)

Έξοδος Στην Ύδρα