Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γαλλία και Ελλάδα συναντιούνται στην Ύδρα (30 Ιουλίου - 5 Αυγούστου) - Πρόγραμμα Γαλλικής Εβδομάδας

  • Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 18:18
  • 4'

Στην Ύδρα από 30 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου, Γαλλία και Ελλάδα, δυο χώρες με πολιτισμική αλληλεπίδραση, αμοιβαιότητα και συμμαχία σε όλα σχεδόν τα πολιτικοοικονομικά και διπλωματικά πεδία,
θα συνομιλήσουν σε ένα αφιέρωμα που διοργανώνεται από τον Δήμο Ύδρας και την συμμετοχή του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, της Κινηματογραφικής Λέσχης, της ΑΕΝ Ύδρας και τα εστιατόρια του νησιού. Με μουσική, εκθέσεις, σινεμά και γευσιγνωσία οι επισκέπτες θα απολαύσουν μια εβδομάδα πολιτιστικών αποδράσεων και αναψυχής στους ρυθμούς της Γαλλίας.

Οι Γάλλοι επισκέπτες έχουν τοποθετήσει την Ύδρα στους πρώτους προορισμούς των θερινών τους διακοπών εδώ και δεκαετίες, διατηρώντας πολλοί από αυτούς και ιδιόκτητα σπίτια στο νησί. Πρόκειται για ένα κοινό που με την παρουσία του έχει αποδείξει την ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα παράδοσης, προστασίας του φυσικού πλούτου και του πολιτισμού του. Η διοργάνωση ενός ελληνογαλλικού αφιερώματος αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την περαιτέρω προσέγγιση όλων των κοινοτήτων του νησιού με την γαλλική κουλτούρα.


Το πρόγραμμα της εβδομάδας διαμορφώνεται ως εξής:


Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου εγκαινιάζεται η έκθεση της Γαλλίδας ζωγράφου Olga Karadimos στην Δημοτική Αίθουσα Πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη». Μια σειρά έργων με προσωπογραφίες «επωνύμων» τετράποδων «συντρόφων» του νησιού. Είναι η απεικόνιση μιας ομάδας γαϊδάρων στους οποίους η καλλιτέχνης έχει δώσει ένα ξεχωριστό όνομα για τον καθένα. Την έκθεση επιμελείται ο Δημήτρης Αλέξανδρος Φατούρος και διαρκεί ως τις 5 Αυγούστου.


Την Τρίτη 31 Ιουλίου στις 20.30 η Αδελφότης Υδραίων Αθηνών διοργανώνει αφιέρωμα στον Γάλλο συμβολιστή ποιητή Ζαν Μορεάς - Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο, στο παράρτημα της ΑΣΚΤ που ήταν το αρχοντικό των προγόνων του Εμμανουήλ Τομπάζη και Ξανθής Σαχίνη, με τη συμμετοχή μελών της οικογένειάς του.


Την Τετάρτη, 1 Αυγούστου στις 20.30, στην αίθουσα «Κουλούρα» της Ακαδημίας Εμποροπλοιάρχων Ύδρας σε συνεργασία με το ΙΑΜΥ εγκαινιάζεται η έκθεση του Ντιντιέ Πακινιόν «Το κυνήγι του λαγού» παράλληλα με την παρουσίαση της γαλλικής έκδοσης του ομώνυμου βιβλίου. Πρόκειται για εικονογραφήσεις μιας ανθολογίας αποσπασμάτων από τη στήλη «Τα παράξενα του κόσμου» στο διεθνή τύπο, που στο μεγαλύτερο αριθμό συγκέντρωσε ο ίδιος καλλιτέχνης αλλά και κάποια φανταστικά. Τα κείμενα και η εικονογράφηση με πρωτότυπες μονοτυπίες για το καθένα έγιναν το εκδοτικό φαινόμενο της τελευταίας σεζόν στη Γαλλία. Έχουν ήδη εκτεθεί στην Fondation Fernet Branca στη Βασιλεία. Η έκθεση θα διαρκέσει 19 Αυγούστου.

Το ίδιο βράδυ, στις 21.30, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη του αφιερώματος στον εξώστη του ΙΑΜΥ. Θα ακολουθήσει ρεσιτάλ πιάνου και κλασικού φλάουτου με έργα Γάλλων συνθετών του 20ού αιώνα με την Παναγιώτα Σκαλτσά και την Hao Xuewen και με τη φιλική συμμετοχή των αδερφών Βλαχοδημήτρη, του Μουσικού Συλλόγου Ύδρας και την περφόρμανς χορού της Λίνας Ωρολογά και της ομάδας της.


Την Πέμπτη 2 Αυγούστου στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην εικαστική εγκατάσταση του νικητή του βραβείου HYAM, μαροκινού καλλιτέχνη Abdelaziz Zerrou. Το έργο του με τίτλο ATLASOUNA (ο δικός μας Άτλας στα μαροκινά) επιχειρεί μια μετάσταση της μεγαλύτερης οροσειράς της βόρειας Αφρικής και ειδικότερα της κορυφής που συμπεριλαμβάνει το Μαρόκο με δεύτερο μεγαλύτερο υψόμετρο σε όλη την Αφρική. Η ιδέα του ήταν να συνάψει ένα διάλογο αυτού του ορεινού όγκου με τον βραχώδη τόπο της Ύδρας. Στη συνέχεια πρόκειται να ανταλλάξει τους ήχους από το Μαρόκο που πλαισιώνουν το έργο του με αυτούς που κατέγραψε κατά την καλλιτεχνική του εστία στο νησί, καλεσμένος της προέδρου του HYAM, Pauline Simons, περπατώντας στα βουνά του. Το έργο είναι τοποθετημένο για δύο μήνες στην Πλατεία Μακαρίου δίπλα στο Φαρμακείο Ραφαλιά.
Το ίδιο βράδυ, στις 21.00, θα προβληθεί η πρώτη ταινία του αφιερώματος στον γαλλικό κινηματογράφο στο θερινό σινεμά Γαρδένια, που διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη της Ύδρας. Το αφιέρωμα θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Θανάσης Ρεντζής. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις βραδινές προβολές, στις 23.00, την Παρασκευή 3, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Αυγούστου.


Την Παρασκευή 3 Αυγούστου στις 20.30 εγκαινιάζεται στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας η έκθεση του εικονογράφου Jul με τίτλο «50 αποχρώσεις των Ελλήνων». Αυτή η τελευταία του δουλειά κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Dargaud (Αστερίξ, Λούκυ Λουκ, κ.ά.). Ο Jul είναι πλέον ο σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ. Σε αυτό το λεύκωμα συνθέτει μια ξεκαρδιστική παρωδία των αρχαίων θεών και ημίθεων, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τα παθήματα, τα κουσούρια και τις αναποδιές των σύγχρονων Ελλήνων.

Στις 21.30 το ίδιο βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ πιάνου με έργα Σοπέν της διεθνούς φήμης Ρωσίδας σολίστ, Svetlana Karpunkina.


Το Σάββατο 4 Αυγούστου στις 14.00 η Maryvonne και Matina-Laura Saloyannis φιλοξενούμενες από τον σεφ του εστιατορίου «Η Ωραία Ύδρα» μας προσκαλούν σε μια γαστρονομική συνάντηση με προτάσεις από τη γαλλική τους κουζίνα.

Το βράδυ στις 20.30 θα εγκαινιαστεί στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας μια αναδρομική έκθεση του Αλέκου Φασιανού με τίτλο «ο Φασιανός στη Γαλλία» και επιμέλεια και φροντίδα της κόρης του Βικτωρίας, που σηματοδοτεί τα 50 χρόνια παρουσίας που συμπληρώνει ο ζωγράφος στην πολιτιστική σκηνή της Γαλλίας. Η πρώτη του έκθεση γίνεται στην γκαλερί 3+2 το 1966 στο Σεν Ζερμέν και μετά θα ακολουθήσουν πολυάριθμες άλλες σε γκαλερί όπως του Iola, Paul Fachetti, Galerie Beaubourg, Galerie La Hune, Galerie Di Meo στο Château De Chenonceau, Centre George Pompidou κ.α. Γνωρίζει σημαντικές προσωπικότητες που αγάπησαν και συνδέθηκαν με το έργο του όπως οι Mitterand, Louis Aragon, Jean-Marie Drot, Jacques Lacarriere και γίνεται στενός φίλος με σπουδαίους ζωγράφους και πνευματικούς δημιουργούς της εποχής. Το 2015 παρασημοφορείται με την «Λεγεώνα της Τιμής», την ύψιστη τιμή που απονέμεται από την Γαλλική κυβέρνηση για την συνεισφορά του στα Γράμματα και τις Τέχνες.
Η βιογραφική έκθεση παρουσιάζει τη ζωή του στην Γαλλία συγκεντρώνοντας σημαντικά έργα κάθε δεκαετίας, εικονογραφήσεις σε βιβλία μεγάλων Γάλλων ποιητών και συγγραφέων, ειδικές εκδόσεις αριθμημένων βιβλίων με λιθογραφίες των σημαντικότερων εκδοτών τέχνης, αφίσες εκθέσεων, αφίσες από το φεστιβάλ του Γαλλικού κινηματογράφου όπως και την αφίσα για την μεγαλύτερη έκθεση γαλλικής λογοτεχνίας και την επετειακή για τον εορτασμό της συνολικής προσφοράς στην λογοτεχνία του Αλμπέρ Καμύ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 28 Οκτωβρίου.


Την Κυριακή 5 Αυγούστου στις 21.00 η γαλλική και η ελληνική ποίηση συνομιλούν στο ανοιχτό θεατράκι «Μίλτος Σαχτούρης» στο Καμίνι. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο υδραίος ποιητής Χρήστος Δασκαλάκης και η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου μαζί με τον Γάλλο ηθοποιό Yann Peira θα διαβάσουν μια επιλογή Γάλλων ποιητών σε μεταφράσεις του Οδυσσέα Ελύτη. Θα συνοδεύει με κλασικό φλάουτο η κινέζα σολίστ Hao Xuewe.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με μια γιορτή αποχαιρετισμού και τις νόστιμες προτάσεις της Maryvonne και Matina-Laura Saloyannis συνοδευμένες από επιλεγμένα γαλλικά κρασιά στο εστιατόριο «Sunset».

gallikh evdomada