Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022

18 μαθητές και φίλοι του Π. Τέτση, ζωγραφίζουν εις μνήμην του και εκθέτουν έργα τους στην Ύδρα

  • Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 17:35
  • 1'

Ανθρωποι που τον έζησαν από κοντά, που έμαθαν από αυτόν την τέχνη και την αξία του χρώματος στην ζωή μας, καθ’ ότι ο σπουδαίος αυτός Δάσκαλος υπήρξε και μεγάλος κολορίστας. Αυτός ο χαρισματικός και πολύπλευρος καλλιτέχνης που έζησε δίνοντας τα φώτα του στους νεότερους μαθητές του, αγάπησε την 'Υδρα - τόπο καταγωγης του, και συνάμα αφιερώθηκε εν ζωή στην τέχνη του χρώματος με έναν τρόπο μεταφυσικό, αγκαλιάζοντας και εντάσσοντας στην ζωγραφική του τοπία και ανθρώπους.

Με περισσή γενναιοδωρία μεταλαμπάδευσε την γνώση και την τεχνική του στους νέους καλλιτέχνες, χωρίς ανταγωνισμό, κάνοντάς τους εξίσου σπουδαίους και χαρισματικούς, πρώτα από όλα, ανθρώπους.
Η απουσία του δεν αντικαθίσταται εύκολα. Η τέχνη όμως της ζωγραφικής έχει την ιδιότητα να μας ταξιδεύει στο όνειρο, αφήνοντας το αποτύπωμά της, γύρω μας και μέσα μας.
Αυτός ήταν ο Π. Τέτσης, που δεν έχασε ποτέ την ανθρωπιά του ζώντας τιμές και δόξες, εν ζωή. 'Ενας απλός ποιητής του ωραίου, τόσο συναισθηματικός και δυναμικός όσο και ευαίσθητος.
Οι 18 καλλιτέχνες αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για το νησί, είναι η συνέχειά του, τα παιδιά του. Είναι πράγματι μεγάλο γεγονός για το νησί της 'Υδρας, αυτή η ‘επιστροφή’ των καλλιτεχνών με τους οποίους ο Τέτσης μοιράστηκε τα πάντα.
Εις μνήμην λοιπόν Τέτση, η έκθεση αυτή που πραγματοποιείται στα φιλόξενα ξενοδοχεία «Μπρατσέρα» και «Μιράντα», συγκεντρώνει αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής και γλυπτά, για να τιμήσουμε όλοι μαζί τον κορυφαίο δημιουργό, που άφησε εποχή και αγάπησε τόσο το νησί.
Η έκθεση με θέμα «Τέχνης περίπατος», αφιερωμένη σε όλους εκείνους που αγαπούν την τέχνη και την αισθητική, επι της ουσίας ακολουθεί με σεβασμό τα βήματα του μεγάλου Δασκάλου, που, κυριολεκτικά με το παράδειγμά του άνοιξε Σχολή.
Μέσα από τα έργα του αυτά, διαφαίνονται καθαρά οι επιρροές, πάντα όμως μέσα σε ένα πλαίσιο ελευθερίας της έκφρασης και πάντα σε αυτό που από κοντά ήταν και θα είναι ο κάθε καλλιτέχνης.
Τέλος, να αναφέρουμε πως την έκθεση συντονίζουν η  Κατερίνα Χατζηγαννούλη, που υπήρξε δασκάλα του Παιδικού Εργαστηρίου από την 'Ιδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου 'Υδρας που έχει κάνει έργο στο νησί, καθώς και οι εξίσου σημαντικές ζωγράφοι 'Εφη Σούτογλου και Ρένα Κανά.

Συμμετέχουν οι : Αθηναίος Β., Γκολέμας Μ., Κανά Ε., Κατσούλης Σ., Κριεζής Α., Μαδένης Μ., Μακρής Θ., Μπατινάκης Τ., Μπίλη Α., Μπολιεράκη Κλ., Μπολιεράκη Κ., Νικολάου Α., Παλαντζάς Χ., Σιάμκουρη Μ., Σούτογλου Ε., Στεφανίδη Φ., Τούντας Π., Χατζηγιαννούλη Κ.

Εγκαίνια : 28 Ιουλίου 8.00 μμ.

Διάρκεια έκθεσης : από 28 Ιουλίου έως 3 Σεπτεμβρίου 2018.


Επιμέλεια : Φοίβη Παρασκευά