Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΙΑΜΥ! Ο Επετειακός εορτασμός με τη μοναδική μουσική βραδιά «VIVA CALLAS»

  • Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 18:22
  • 4'

Με εξαιρετική επιτυχία και με πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά τη μαγευτική ταράτσα του Ι.Α.Μ.Υ. πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 στις 9.30 το βράδυ με τη διάσημη mezzo soprano Varduhi Khachatryan και τη συνοδεία στο πιάνο του Corrado Valvo, με αφορμή τον επετειακό εορτασμό των 100 Χρόνων ίδρυσης και λειτουργίας (1919-2019) του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας.

Κάτω από το γλυκό φεγγαρόφως του έναστρου ουρανού της Ύδρας η Διευθύντρια των Γ.Α.Κ./Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας Ντίνα Αδαμοπούλου εμφανώς συγκινημένη καλωσόρισε το κοινό και στην συνέχεια έκανε μία εκτενή αναφορά στη συνεχή και αδιάλειπτη πολυπολιτιστική δραστηριότητα του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου Ύδρας, στις ποικίλου ενδιαφέροντος εκδηλώσεις που διοργανώνει, στην αμφίδρομη σχέση του ΙΑΜΥ με την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα με τα σχολεία και τους μαθητές του νησιού, στους εκλεκτούς του μόνιμους χορηγούς και στην πολύτιμη οικονομική στήριξή τους ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους πέντε συναδέλφους της και επί χρόνια συμπαραστάτες στο έργο της στο ΙΑΜΥ τους Σταμάτη Καλαφάτη, Ελένη Φουντούκη, Ελένη Μαυρουδάκου, Παναγιώτη Τσίτσιζα και Νεκτάριο Καλαφάτη.. Ευχαρίστησε επίσης τους χορηγούς επικοινωνίας της βραδιάς (ΕΤ1, ΕΤ 2, Τρίτο Πρόγραμμα, Κανάλι της Βουλής και εφημ. Φωνή της Ύδρας) και τον δημοσιογράφο-σκηνοθέτη κ. Ίωνα Κεχαγιόγλου για την ανιδιοτελή του βοήθεια στην υλοποίηση της εκδήλωσης. 
Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Εφορείας των Γ.Α.Κ. Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Νίκος Καραπιδάκης ο οποίος εξήρε το ΙΑΜΥ για την πολυπολιτιστική προσφορά του και τη Διευθύντρια του Ντίνα Αδαμοπούλου για τη συνεχή δραστηριότητά της.
Στη συνέχεια η προσκεκλημένη για την τελετή του εορτασμού Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυρία Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της έκανε μια ιστορική αναδρομή από την Ίδρυση του Ιστορικού Αρχείου Ύδρας (1919) έως σήμερα ενώ αναφέρθηκε στις δύο πολύ σημαντικές ιδρυτικές προσωπικότητες του ΙΑΜΥ αυτές των Γκίκα Κουλούρα και Αντωνίου Λιγνού. Τέλος εξήρε το έργο της Διευθύντριας των Γ.Α.Κ./Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας Ντίνας Αδαμοπούλου την οποία και συνεχάρη. 
Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στον Δήμαρχο Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη ο οποίος αφού τόνισε την σπουδαιότητα του έργου του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου Ύδρας ανακοίνωσε το δώρο του Δήμου, τα υπό μετάφραση Οθωμανικά αρχεία δηλαδή που αφορούν την Ύδρα και τα οποία θα παραδοθούν όταν αυτά μεταφραστούν. Λόγω δε της καθυστέρησης παράδοσης του δώρου ο Δήμαρχος Ύδρας προσέφερε ανθοδέσμη στην Διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ. 
Τέλος η κ. Αδαμοπούλου αφού ευχαρίστησε θερμά τους χορηγούς της επετειακής αυτής εκδήλωσης αλλά και όλους τους συντελεστές της πραγματοποίησης της, καλωσόρισε την διάσημη mezzo-soprano Varduhi Khachatryan και τον επίσης σπουδαίο Ιταλό πιανίστα Corrado Valvo ενώ κάλεσε στην σκηνή την Κυρία Υπουργό να κηρύξει την νέα εκατονταετηρίδα.
Η Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι μπαίνουμε στην νέα εκατονταετηρίδα του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας με τον καλύτερο τρόπο. Με την νεολαία, με τα παιδιά. Επομένως να ευχηθούμε κάθε καλό για τα επόμενα εκατό χρόνια και πολλές ακόμα εκατονταετίες!..» ενώ αμέσως μετά εκτυλίχθηκε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς. Δέκα μικρά υδραιόπουλα, ελευθέρωσαν στον ουρανό 100 λευκά μπαλόνια με το σήμα του ΙΑΜΥ σηματοδοτώντας συμβολικά το κλείσιμο των 100 χρόνων και την έναρξη της νέας εκατονταετηρίδας του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας.

Η Μουσική βραδιά ξεκίνησε με το κοινό να καταχειροκροτεί στην είσοδό τους στην σκηνή τους καλλιτέχνες Varduhi Khachatryan και Corrado Valvo. Η Αρμένισσα mezzo-soprano, με την απίστευτη καθαρότητα της φωνής της, την απαλή και πλούσια, με την εκπληκτική της τεχνική και την κομψή και ταυτόχρονα δραματική παρουσία της καθώς και ο Ιταλός συνθέτης – πιανίστας με τις εκπληκτικές μελωδίες του αγκάλιασαν μαγικά την υπέροχη αυτή βραδιά της Ύδρας. 
Το κοινό κατενθουσιασμένο χειροκροτούσε ασταμάτητα ενώ τελειώνοντας το πρόγραμμα απαιτούσε τα encore για επιπλέον ερμηνείες την Varduhi Khachatryan η οποία τραγούδησε δύο επιπλέον τραγούδια της Κάλλας καθώς και εκπληκτικά στο τέλος ένα αρμένικο τραγούδι.
Μετά το πέρας της συναυλίας η Κυρία Αδαμοπούλου προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους καλλιτέχνες Varduhi Khachatryan και Corrado Valvo, στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στους παρευρισκόμενους Βουλευτές Θεόδωρο Δρίτσα και Ελένη Σταματάκη, στον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γεωργιο Κουκουδάκη, στον εκπρόσωπο του Αρχηγού του ΓΕΝ Αρχιπλοίαρχο ΠΝ Αγγελόπουλο Νικόλαο , στον εκπρόσωπο του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Παναγιώτη Προκόπη, στον Λιμενάρχη Ύδρας Αντιπλοίαρχο ΛΣ κ. Μανδαλάκη Γεώργιο, στον Διοικητή της ΑΕΝ Ύδρας, Αντιπλοίαρχο ΛΣ κ. Ευάγγελο Δανόπουλο, στον Πρόεδρο της Εφορείας των ΓΑΚ κ. Νίκο Καραπιδάκη, στην Διευθύντρια των ΓΑΚ κ. Αμαλία Παπά, στον Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Αρχιπλοίαρχο ΠΝ, κ Εμμανουήλ. Πετράκη, στην ιστορικό Τέχνης κ. Adelina von Fustenberg, στην καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Άννα Παναγιωταρέα, στην Διευθύντρια της Πολεοδομίας Πειραιά, κ. Κατερίνα Αναστασάκου και στην Διευθύντρια της εφημερίδας «Η Φωνή της Ύδρας» κ. Ελένη Χριστοδούλου.

Την, πανθομολογούμενα, εξαιρετική αυτή βραδιά της επετειακής εκδήλωσης των 100 χρόνων του ΙΑΜΥ τίμησαν με την παρουσία τους επίσης: ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. π. Νεκτάριος Δαρδανός ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ύδρας κ.κ. Εφραίμ, ο Αιδεσιμολογιότατος Πρωτ. π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο τ. Δήμαρχος Ύδρας Κωνσταντίνος Αναστόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μανώλης Καραμήτσος, Παναγιώτης Μαρκαντώνης, Μανόλης Τσακίρης, Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, Λουκία Λούλου και Παναγιούλα Δασκαλάκη, ο Διευθυντής του Κουλούρειου Νοσοκομείου Ύδρας Παναγιώτης Μανίκης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ύδρας Μιράντα Σοφιανού, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ύδρας Μαρία Κλαδάκη, η π. Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ύδρας Τζένη Σοφιανού, ο Πρόεδρος της Τ.Ο. της ΝΔ Εμμανουήλ Πούλος, ο κ. και η κ. Πάνου Μανιά, η κ. Ιζαμπέλλα Αρβανίτη και ο κ. Αργύρης Κούκας, η κ. Τάνια Βέτιμη, και 350 περίπου εκλεκτοί Υδραίοι και φιλυδραίοι.
Σε όλους τους παρευρισκόμενους πριν την εορταστική εκδήλωση προσφέρθηκε για τα 100 χρόνια του ΙΑΜΥ κέρασμα με ποτό και γλυκό.

DSC 2505Θα πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι ο εορτασμός των 100 Χρόνων του ΙΑΜΥ πήρε ευρεία τηλεοπτική, ραδιοφωνική και δημοσιογραφική δημοσιότητα. Τα κανάλια ΟPEN, ONE, SKAI και ΑΝΤ1 παρουσίασαν στα Δελτία Ειδήσεων σχετικές με το σημαντικό γεγονός τηλεοπτικές συνεντεύξεις της Διευθύντριας ΙΑΜΥ κ. Ντίνας Αδαμοπούλου για το οποίο έγραψαν και οι εφημερίδες Καθημερινή, Τα Νέα Ντοκουμέντο, Πρώτο Θέμα, Φωνή της Ύδρας, Saronic Magazine καθώς και το διεθνές περιοδικό European Business Review. Σχετικά αφιερώματα έγιναν επίσης σε πολλά ιντερνετικά Blogs.