Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τα καΐκια που πληγώναμε: Ομαδική Έκθεση καλλιτεχνών στο ΙΑΜΥ

  • Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 12:08
  • 3'

Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και η καλλιτεχνική ανοικτή πλατφόρμα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ» προσκαλούν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στο Ι.Α.Μ.Υ. στην ομαδική έκθεση καλλιτεχνών με θέμα: «Τα καΐκια που πληγώναμε».
Την έκθεση πλαισιώνουν 143 καλλιτέχνες και την επιμελειά της έχουν η Ιστορικός Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου και ο Εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου.

Διάρκεια έκθεσης 16/11/2019-29/02/2020.

Στην έκθεση «Τα Καΐκια που Πληγώναμε», την ημέρα των εγκαινίων Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στo Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, θα παρουσιαστεί η σημαντική δωρεά με τα εργαλεία του καραβομαραγκού μάστρο-Λευτέρη Γρυπαίου καθώς και αντικείμενα από τη συλλογή του συντοπίτη μας Κώστα Αργύτη τα οποία ήταν τμήματα διαφόρων καϊκιών.
Αντικείμενο της έκθεσης η ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών έπειτα από απόφαση της Ε .Ε. για την επιδότηση της.


Mια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση με χιλιάδες συμβολικά μηνύματα εγκαινιάζεται το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στo Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, με τίτλο «Τα Καΐκια που Πληγώναμε».
Η έκθεση διοργανώνεται από το Ι.Α.Μ.Υ. και την καλλιτεχνική ανοικτή πλατφόρμα «Ορίζοντας γεγονότων», με τη συμμετοχή 143 καλλιτεχνών και με αντικείμενο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών έπειτα από απόφαση της Ε .Ε. για την επιδότηση της.
Την επιμέλειά της έκθεσης έχουν η Ιστορικός Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου και ο Εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου.
Με αφετηρία το γεγονός της παράλογης καταστροφής των ξύλινων σκαριών, τα έργα που θα δει ο επισκέπτης πραγματεύονται την καταστροφή και μετάλλαξη της μνήμης και των παραδόσεων που συνύφαιναν το πλούσιο υφαντό της παγκόσμιας κληρονομιάς και το οποίο σταδιακά επικαλύπτεται από ένα αχανές παγκοσμιοποιημένο τοπίο άνυδρης και ομογενοποιημένης τοπογραφίας μιας επιβεβλημένης λήθης.
Όπως αναφέρει η Ιστορικός Τέχνης κ. Τζανετουλάκου «Η μεγάλη αυτή έκθεση είναι η αρχή. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί συνέχεια του αγώνα, αλλά είμαστε εδώ και θα τη δώσουμε, γιατί ο πολιτισμός δεν δικαιούται να μένει απαθής και η τέχνη παραμένει μάχιμη».
«Από τη θάλασσα χάνονται οι ψαρόβαρκες, από τη γη οι αρχέγονοι σπόροι, από τον αέρα το οξυγόνο, η όσφρηση, η γεύση, η βιοποικιλότητα της ζωής, μαζί με λοιπές πρακτικές αιώνων στο όνομα μια GM διαβίωσης. Αυτό το δυστοπικό παρόν και μέλλον δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό, και αντιμετωπίζεται από τους καλλιτέχνες με νοσταλγία αλλά και χιούμορ, με στηλιτεύσεις αλλά και προτάσεις», τονίζει.
«Η διάσωση μίας σημαντικής εφηρμοσμένης τέχνης όπως η ξυλοναυπηγική είναι μία πρακτική που θα όφειλε να διδάσκεται σε σχολές, καθώς συνδυάζει την εργονομία, την πρακτικότητα, και ταυτόχρονα την αισθητική της περίοπτης γλυπτικής με την παραδοσιακή ζωγραφική αλλά και με κάτι ακόμα. Κάτι θρυλικό, που φέρει έναν ταλισμανικό, σχεδόν μεταφυσικό χαρακτήρα δεσίματος του ψαρά με το καΐκι του ως κάτι ζωντανό, και ταυτόχρονα του ανθρώπου με τη θάλασσα από όπου πρωτογεννήθηκε και πρωτοαγκαλιάστηκε, από αυτήν τη διττή μήτρα, ψυχρή και συνάμα ζεστή, σκοτεινή μα και πεφωτισμένη, ταραχώδη μα και απύθμενα γαλήνια», λέει η κ. Τζανετουλάκου.
.
…«Από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχε μια τεράστια ποικιλία όπως φαίνεται από τις ονομασίες πλοίων, "Πεντηκόντοροι, Ολκάδες, Τριήρεις”, κ.τ.λ. … Αλλά και στα νεότερα χρόνια οι Σκούνες, τα Περάματα, τα Τρεχαντήρια, τα Καΐκια, τα Μπρίκα, οι Γολέττες, κ.α. ήταν μέρος της ζωής των θαλασσινών και μέρος της Ελληνικής παράδοσης και της παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα εναπομείναντα αλιευτικά είναι σημαντικό μέρος της μακραίωνης ναυτικής Ιστορίας και ενός τρόπου ζωής που τείνει να εξαφανιστεί με τρόπο μη αναστρέψιμο», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι επιμελητές της έκθεσης κα Τζανετουλάκου και κ. Ευθυμίου στον κατάλογο της έκθεσης.

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες:
Αβαγιανού Ρένα, Αγγέλου Κωνσταντίνος, Αθανασάκη Ιουλία, Αλεξανδράτου Ελευθερία, Αλεξοπούλου Γιάννα, Αλιγιζάκη Κύρα, Ανδρέου Μαρία, Ανδρικοπούλου Όλγα, Ανδρουτσάκης Στάθης, Αντωνάτου Μαρία, Αξαόπουλος Κίμων, Αργυρακοπούλου Μαρία, Αρματά Ιώ, Βαρτανιάν Ελίζα, Βασιλειάδης Χρήστος, Βέλλιου Κατερίνα, Βερυκάκη Όλγα, Βλαχονάτσου Ευτυχία, Βορίση Χρυσαυγή, Βρεττού Δήμητρα, Γαβριλιάδης Ανδρέας, Γεμενάκη Δανάη, Γεωργαρίου Πέτρος, Γιαννακού Φραντζέσκα, Γκαρστέα Έλενα, Δημητριάδη Έρη, Δοκουμετζάκης Μιχάλης, Δουκάκη Μαρία, Ευθυμίου Τζίμης, Ευτυχιάδη Αντιγόνη, Elessa, Ζαφειρίδης Αργύρης, Ζηκίδου Ιωάννα, Ζολώτα Μαριλένα, Ζουρούδης Δημήτρης, Hildebrandt Gregor, Καλαϊτζίδης Θρασύβουλος, Κακαράτζα Ευαγγελία, Καπλάνη Τόνια, Καποδίστριας Βασίλης, Κεχαγιά Ελισάβετ, Κόικας Σπύρος, Κομνηνός Κώστας , Κόντογλη Τίνα, Κοσμίδου Σοφία Ρόζα, Κότιος Βλάσσης , Κουζάρη Μαίρη, Κουκμάς Γιώργος, Κουλοβασιλοπούλου Μαρία, Κουτρίδου Ειρήνη, Κριεζή Αικατερίνη, Κώστας Άγγελος, Capten, Λαζάρου Σωτηρία, Λαλαούνη Μαρία, Λάσκαρης Ανδρέας, Λεοντίδης Νώντας, Λιαδή Καλλιόπη, Λιάκου Μαρία, Λιλικάκης Κοσμάς, Μαθές Σταμάτης, Μαντζούκα Αντωνία, Μανωλούδα Κατερίνα, Μάρα Μάγδα , Μαργαρώνη Λυδία, Μαρτζώκας Χρήστος, Ματζώνας Χρήστος, Μηνάς Κωνσταντίνος, Μιαούλης Λευτέρης, Μιναρετζόπουλος Ιωακείμ, Μιτζέλος Γιάννης, Μίχας Γιάννης, Μοράρος Δημήτρης, Μπαμπάσης Τάσος, Μπαμπίλης Γεώργιος, Μπατζιάνας Σωτήρης, Μπεζεργιάνου Ελένη, Μπέσκος Γιάννης, Μπίτζος Μανώλης, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπολιεράκη Κλειώ, Μπολιεράκη Κωνσταντίνα, Μπονάτσου Ισμήνη, Μπουζούνης Γιώργος, Μπουνταλά Ρηγίνα, Μπουνταλάς Γιάννης, Μουρσελά Κλεοπάτρα, Νασιοπούλου Ντιάνα, Νικολούλιας Δημήτριος, Ντασκαγιάννη Έφη, Οικονόμου Θανάσης, Όιμπακ Γιώργος, Πανταζή Δέσποινα, Πανταζίδου Χριστίνα, Παπαδάκη Χριστίνα, Παπαδημητρίου Γεωργία, Παπανικολάου Ελένη, Παππάς Σέργιος, Παρασκευοπούλου Κων/ίνα, Ποδιάς Νίκος, Πολυχρονιάδου Μαρία, Πουλή Σοφία, Πραβήτας Περικλής, Πρεβεδουράκη Κορίννα, Πρέσσας Νίκος, Προύσαλη Νίνα, Σαγκιώτη Βασιλική, Σάλαρης Ηλίας, Σιδηροπούλου Κωνσταντίνα, Σκαρλάτος Γιάννης, Σκεπετζή Χρυσούλα, Σκληβανιώτης Δημήτρης, Σκορδάκη Χρύσα, Σοφρά Βασιλική, Σουφλής Σπύρος, Σούτογλου Έφη, Σπυρούλη Βαρβάρα, Στάβερης Νίκος, Σταγγίδης Διαμαντής, Σταμούλη Μαριλένα, Στουπάθης Κωνσταντίνος, Στυλίδης Ιορδάνης, Ταγαρίδη Ερατώ, Τζανετουλάκου Ευτυχία, Τζιότζιος Μιλτιάδης, Τουλιάτου Κερασιά,Τριανταφυλλίδη Μαριάννα, Τρακαδάς Δημήτρης, Τσούτσουρας Γιώργος, Τσιγκριστάρης Γρηγόρης, Υφαντή Άννα, Υφαντή Εύη , Φαλιαρίδου Τζένη, Φερεντίνου Αμαλία, Φώτης Στάθης, Χανιαδάκη Σέντη, Χανιώτη Αθηνά, Χαραλαμπίδου Κίκα, Χατζή Αθηνά, Χατζηστεφάνου Άννα Μαρία, Χουρχούλης Γιώργος, Χούσου Έλλη, Χριστάκου Ιωάννα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ : 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ2019 ΕΩΣ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

kaikiaiamy