Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019

Στις Επετειακές Εκδηλώσεις της Λέσβου η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, Ντίνα Αδαμοπούλου

  • Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019 19:11
  • 2'

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης λαμπρότητας και συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν οι ετήσιες θρησκευτικές και επετειακές εκδηλώσεις της Λέσβου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 107 χρόνων από την απελευθέρωση της νήσου από τον Οθωμανικό ζυγό, όταν το πρωινό της 8ης Νοεμβρίου του 1912 ο ελληνικός στόλος με Ναύαρχο τον Παύλο Κουντουριώτη αποβιβάστηκε στην προκυμαία της Μυτιλήνης απελευθερώνοντας την πόλη.
107 χρόνια μετά, οι Αρχές του τόπου τίμησαν με τον δέοντα τρόπο τον Αγώνα των Ελλήνων προγόνων.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις της 8ης Νοεμβρίου ξεκίνησαν με την χαρμόσυνη καμπανοκρουσία όλων των εκκλησιών, ενώ ακολούθησαν παιάνες κατά μήκος των οδών της Μυτιλήνης με Θούρια και Εμβατήρια. Στη συνέχεια έγινε μεταφορά της Σημαίας της Λέσβου με πομπή, από το Παλαιό Δημαρχείο (Μυτιλήνης) στο Κάστρο της πόλης, με τη συμμετοχή Στρατιωτικής Μουσικής και Αγήματος και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Ναυάρχου «Παύλου Κουντουριώτη». Μετά την κατάθεση στεφάνου, η πομπή συνέχισε προς το Κάστρο, όπου έγινε επίσημη έπαρση της Σημαίας από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης. Ακολούθησε Θεία Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Στη συνέχεια, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων. Τέλος, στην Προκυμαία της Μυτιλήνης και με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής, ακολούθησε παρέλαση των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, της μαθητιώσας νεολαίας όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης, των Προσκόπων και Οδηγών, του Δημοτικού Κέντρου Νεότητας, των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, καθώς και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, καθώς και πολλοί αυτοδιοικητικοί φορείς του νησιού.
Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, την 8η Νοεμβρίου το απόγευμα -ημέρα υπερηφάνειας για την Απελευθέρωση της Μυτιλήνης, κύριοι ομιλητές στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ήταν ο ιστορικός του ΓΕΣ, κ. Σταύρος Καρκαλέτσης και η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου της Ύδρας, κα Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου. Οι επετειακοί λόγοι ξεκίνησαν με την ημίωρη ομιλία της Διευθύντριας του Ι.Α.Μ.Υ η οποία μίλησε με θέμα «Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης ως Ήρωας και ως Άνθρωπος» προσεγγίζοντας κυρίως την ανθρώπινη διάσταση του ήρωα των Βαλκανικών πολέμων! Ακολούθησε η ομιλία του κ. Καρκαλέτση ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τον ελληνικό στόλο. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης ο Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης Γιαννιτσών που εντυπωσίασε με την παρουσία και τα δρώμενά του και η βραδιά έκλεισε με την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής και το χορευτικό τμήμα του Δήμου Μυτιλήνης.
Στη συνέχεια οι επίσημοι και το κοινό επισκέφθηκαν την έκθεση κειμηλίων του Παύλου Κουντουριώτη όπου η κ. Κ. Αδαμοπούλου έκανε την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης των ενθυμημάτων του Ναυάρχου τα οποία η Μυτιλήνη, για πρώτη φορά στην ιστορία της, φιλοξένησε στους χώρους του Δημοτικού της Θεάτρου και τα οποία ταξίδεψαν από το Ιστορικό Αρχείο της Ύδρας με πρωτοβουλία του Δήμου Μυτιλήνης και του Συλλόγου Κιβωτός του Γένους , ειδικά για τους σκοπούς των επετειακών αυτών εκδηλώσεων.