Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020

Tιμητική βραδιά στο ΙΑΜΥ για τον τελευταίο καραβομαραγκό της Ύδρας μαστρο-Λευτέρη Γρυπαίο

  • Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 16:06
  • 2'

Σε κλίμα πολύ ζεστό και φιλόξενο πραγματοποιήθηκαν στο ΙΑΜΥ, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 στις 7 το απόγευμα τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα καΐκια που πληγώναμε» και η ειδική τιμητική βραδιά για τον τελευταίο καραβομαραγκό της Ύδρας μαστρο-Λευτέρη Γρυπαίο με την ευκαιρία της δωρεάς του στο ΙΑΜΥ.
Η Διευθύντρια του Μουσείου κα Ντίνα Αδαμοπούλου καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και μίλησε για το πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Ι.Α.Μ.Υ., μέσα στο οποίο εντάσσεται και η έκθεση αυτή - μια ιδέα της καλλιτεχνικής πλατφόρμας «Ορίζοντες Γεγονότων» και του Εικαστικού Τζίμη Ευθυμίου - την επιμέλεια της οποίας έχει η Ιστορικός Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου. Πρόκειται για μία έκθεση-διαμαρτυρία απέναντι στην απόφαση της Comission να επιδοτεί την καταστροφή των παραδοσιακών καϊκιών με τη δικαιολογία της υπεραλίευσης, καταστρέφοντας έτσι επί της ουσίας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, μιας χώρας κατεξοχήν Ναυτικής…
H κα Αδαμοπούλου έκανε λόγο για την ναυτική παράδοση της χώρας μας και έπειτα αναφέρθηκε στο καΐκι Ελένη Π., την ιστορία του και το πώς αυτό το παραδοσιακό σκαρί έχασε της ευκαιρία να είναι ένα ζωντανό πλωτό δημόσιο Μουσείο στο νησί της Ύδρας, ενώ μίλησε και για το άλλο κομμάτι της έκθεσης, την πολύ σημαντική δωρεά εργαλείων καραβομαραγκού του Μάστρο-Λευτέρη Γρυπαίου, του τελευταίου καραβομαραγκού της Ύδρας , ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια της έκθεσης. Η κ. Αδαμοπούλου ευχαρίστησε θερμά και από βάθους καρδιάς τον μαστρο -Λευτέρη Γρυπαίο για την κίνησή του αυτή προς το Μουσείο της Ύδρας, ενώ ευχαρίστησε θερμά και για τα αντικείμενα που εκτίθενται από τη συλλογή του συντοπίτη μας συλλέκτη Κώστα Αργίτη, τα οποία είναι τμήματα διαφόρων καϊκιών. Τέλος έκανε μια εκτενή αναφορά στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή του καραβομαραγκού Μάστρο-Λευτέρη Γρυπαίου.

  


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Εικαστικός κ. Τζίμης Ευθυμίου, ο οποίος μίλησε για την πλατφόρμα «Ορίζοντες Γεγονότων» και για εισηγήσεις οι οποίες έχουν γίνει στο παρελθόν στο ΥΠ.ΠΟ. σε σχέση με το πρόβλημα της παράλογης καταστροφής των καϊκιών, ενώ ευχαρίστησε τους κατοίκους της Ύδρας και παν ό,τι αντιπροσωπεύει η Ύδρα (ως κομμάτι της απελευθέρωσης της πατρίδας), την κα Αδαμοπούλου και το Μουσείο της Ύδρας,τα Μουσεία και τους Δήμους οι οποίοι έχουν φιλοξενήσει μέχρι τώρα την έκθεση αυτή , τονίζοντας την θετική ανταπόκριση των ανθρώπων πίσω από τους Φορείς.
Έκλεισε δε την ευχαριστήρια ομιλία του με μια ποιητική αναφορά στο συμβολικό στίχο του ποιητή Οδ. Ελύτη «Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις»… και τόνισε πόσο αυτός ο στίχος, μέσα στο πλαίσιο της παράλογης πρακτικής της Ε.Ε., παύει στις μέρες μας να είναι πλέον συμβολικός…
Στο τέλος των εγκαινίων η κα Αδαμοπούλου απένειμε τιμητικά το αναμνηστικό ασημένιο πιάτο για τα 100 χρόνια του Ι.Α.Μ.Υ. στον Μάστρο-Λευτέρη Γρυπαίο, στον Κώστα Αργίτη και στους εκπροσώπους της πλατφόρμας «Ορίζοντες Γεγονότων».
Η βραδιά έκλεισε μουσικά στην ταράτσα του ΙΑΜΥ με τις υπέροχες φωνές και τις θαλασσινές μελωδίες του τετραμελούς μουσικού συνόλου «Ηχοτρόπιο», το οποίο ταξίδεψε στο νησί της Ύδρας αποκλειστικά για τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης.