Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020

Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη: «Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων» σε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Αλέξη Βερούκα

  • Σάββατο, 23 Μαΐου 2020 08:40
  • 1'
Robert McCabe - Κατερίνα Λυμπεροπούλου. «Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων» τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφίας η οποία σηματοδοτεί και την επανεκκίνηση του Μουσείου Μπενάκη μετά το lockdown (διαδικτυακό άνοιγμα την Τετάρτη 13 Μαΐου). Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου και της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
veroukasΟ αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της έκθεσης "Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων" είναι του αγαπητού συμπολίτη μας, Ζωγράφου Αλέξη Βερούκα και η επιμέλεια της Ελένης Αθανασίου.
Η σειρά φωτογραφιών του Robert McCabe και η έρευνα της Κατερίνας Λυμπεροπούλου που πλαισιώνονται από μοναδικά εκθέματα είναι ένας φόρος τιμής στη ζωή του τελευταίου μοναχού των Στροφάδων που έζησε εκεί 38 χρόνια ουσιαστικά μαζί με το Θεό, του τελευταίου φαροφύλακα και του βαρκάρη που έφερνε προμήθειες στο νησί.  Σημείο αναφοράς το ομότιτλο βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη.

Αποτελεί επίσης κραυγή για την περιβαλλοντική διάσωση του νησιού Σταμφάνη, καθώς αποτελεί, μεταξύ άλλων, σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό ορνιθοπανίδας φιλοξενώντας ένα από τα σημαντικότερα δάση της δυτικής Ελλάδας.

Τα διαδικτυακά εγκαίνια είναι την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020 και από το άνοιγμα των μουσείων και έως τις 13 Σεπτεμβρίου, η έκθεση θα περιμένει το κοινό της στην Αίθουσα Σ. & Ε. Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

prosklisi


Λίγα λόγια για το καστρομονάστηρο

Σε μια απομονωμένη γωνιά του Ιονίου βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, μόλις το 1/3 ενός αεροδιάδρομου, το νησί Σταμφάνη του Συμπλέγματος των Στροφάδων. Παρ’ όλο το μέγεθός του, το νησί είναι μοναδικό για τη ιστορία του και για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, χάρη στη μοναδική γεωλογική του φυσιογνωμία.

Εκεί δεσπόζει ένα καστρομονάστηρο που ίδρυσε ένας Βυζαντινός αυτοκράτορας στο οποίο άκμαζε μια αυτάρκης μοναστική κοινότητα. Στον αμυντικό πύργο του συγκροτήματος βρίσκεται ένας οχυρωμένος ναός,  μοναδική περίπτωση για τον ορθόδοξο κόσμο – για προστασία από τους αδίστακτους πειρατές, τους Τούρκους και τους Αλγερινούς.

Σήμερα, αυτό το μνημειακό συγκρότημα θέτει ένα τεράστιο δίλημμα για την Ελλάδα. Αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα. Το μοναστήρι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση με επιτακτικό αίτημα αναστήλωσης μετά από δυο καταστροφικούς σεισμούς. Ο επόμενος μπορεί να είναι το τέλος του. Η έδρα του μοναστηριού και το λείψανο του Αγίου Διονυσίου που το καθαγίασε έχουν μεταφερθεί «προσωρινώς» στη γειτονική Ζάκυνθο από το 1717 μετά από επιδρομή και σφαγή των μοναχών.

Θα μπορούσε ένα λειτουργικό μοναστήρι να ξαναζήσει;

Πολυμέσα