Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

Τα Μουσεία της Ύδρας επισκέφτηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γ. Αγγελοπούλου

  • Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 22:33
  • 2'

Με μερικές από τις σπουδαιότερες και πιο ένδοξες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, όπως αυτές διασώζονται στο Δημαρχείο και την Μητρόπολη της Ύδρας, την Ιστορική Οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη και το μοναδικό Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, εκεί όπου βρίσκεται η ταριχευμένη καρδιά του μεγάλου ήρωα του 1821 Ανδρέα Μιαούλη, είχαν την ευκαιρία να «συνομιλήσουν» τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που επισκέφθηκαν το ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τα Μέλη της Ολομέλειας, Καθηγητές Παναγιώτης Ροϊλός, Νίκος Κανελλόπουλος και Ναπολέων Μαραβέγιας.

«Βιώσαμε σήμερα τις αξίες της Ελληνικής Επανάστασης. Την αγάπη για την ελευθερία, τον ηρωισμό, τη θυσία, την αλληλεγγύη. Είμαστε μπροστά στην ταριχευμένη καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη. Ενός από τους ήρωες που έδωσαν τα πάντα για την Ελληνική Επανάσταση, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Είδαμε να ζωντανεύουν μπροστά μας οι μνήμες του χθες. Είδαμε να ζωντανεύουν οι αξίες του τότε» ανέφερε με διάχυτη συγκίνηση η Πρόεδρος της Επιτροπής από το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, ένα πραγματικό «κόσμημα» πολιτισμού στο νησί, που συνδυάζει το ιστορικό παρελθόν με εμπειρίες εικονικής και διαδραστικής περιήγησης στους χώρους του.2 IMB 2645.JPG

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας όπου εκτίθεται σπάνιο υλικό μεγάλης ιστορικής αξίας, όπως η Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, η ασημένια λήκυθος με την ταριχευμένη καρδιά του ναυάρχου Μιαούλη, το σπαθί του βασιλέα Όθωνα αλλά και η διαθήκη του Παύλου Κουντουριώτη, του θρυλικού αρχηγόυ του στόλου και του θωρηκτού «Αβέρωφ» που χρημάτισε δύο φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η διαθήκη καταλήγει με την εξής φράση: «Όλη η στοργή ανήκει εις την Ύδραν, όλη μου δε η ψυχή εύχεται προς τον Θεόν διαπύρως να φυλάττη την Ελλάδα».

«Είναι τεράστια τιμή και συγκίνηση να στεκόμαστε εδώ, δίπλα στην ταριχευμένη καρδιά του Μιαούλη, που δεν είναι μόνο η καρδιά της Ύδρας, αλλά η καρδιά ολόκληρης της Νησιωτικής Ελλάδας, ολόκληρης της Ελλάδας. Είναι μία καρδιά που παραπέμπει στο παρελθόν, δείχνει όμως προς το μέλλον, που, όπως έχουμε πει, είναι η βασική προτεραιότητα της Επιτροπής 2021", ανέφερε το Μέλος της Ολομέλειας Παναγιώτης Ροϊλός.

Ένας τόπος γεμάτος ιστορία

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε από τον πατέρα Ακίνδυνο και στη Μητρόπολη που συστεγάζεται με το Δημαρχείο, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην Ιστορική Οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη, ένα πραγματικό σημείο αναφοράς για το νησί. Ο Λάζαρος Κουντουριώτης διέθεσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιουσίας του για τον σκοπό της Επανάστασης, ενώ στο αρχοντικό της σημαντικής αυτής φυσιογνωμίας έγιναν σημαντικές διαβουλεύσεις για θέματα της Επανάστασης του 1821 και φιλοξενήθηκαν σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής, Έλληνες και ξένοι.

«Η Ύδρα είναι ένας τόπος μαγικός. Προτείνω να κατατεθεί πρόταση για τη δημιουργία ενός οδοιπορικού που θα δείχνει αυτόν τον τόπο, μέσα από χρήση τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας. Έτσι θα επικοινωνήσουμε, στο διαδίκτυο και σε όλο τον κόσμο τις ομορφιές αυτού του νησιού και θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο τουρισμός» τόνισε το Μέλος της Ολομέλειας κ. Κανελλόπουλος. «Εκείνο που μας εντυπωσιάζει είναι η ανιδιοτέλεια όλων των ανθρώπων της Ύδρας που αγωνίστηκαν με το στόλο τους. Το πάθος της ελευθερίας τούς οδήγησε να δώσουν ό,τι είχαν και δεν είχαν. Ξεκίνησαν πλούσιοι και έγιναν φτωχοί στο τέλος της Επανάστασης» τόνισε το Μέλος της Ολομέλειας κ. Μαραβέγιας. «Αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε είναι, αν μπορούμε, να βοηθήσουμε να κρατηθούν στη ζωή αυτά τα ιστορικά κτίρια, τα τοπόσημα, έτσι ώστε να βοηθήσουν την Ύδρα να συνεχίσει τη λαμπρή πορεία που έχει» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Περισσότερα εδώ

IMB 2383